用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教那些直資考DSE成績較好?
樓主: charchar2001
go

請教那些直資考DSE成績較好?  

charchar2001 發表於 18-8-1 17:09
這幾間好神校了,HY好似要抽獎入小學

HY 中學是直資。

charchar2001 發表於 18-7-31 22:55
阿囡轉數比較慢,怕羞但都算聽教,英文唔錯。想請教各位那些直資考DSE成績比較好
...

私校就 女拔,聖保祿,德望  

elbar 發表於 18-8-1 19:33
私校就 女拔,聖保祿,德望

請問這3間主要的分別是什麼?

charchar2001 發表於 18-7-31 23:33
因為很多人都討論直資的IB, 好少講DSE成績,而阿囡今年就要考學校,想大家分享一下經驗和意見
...

只睇IB成績冇乜意思,因為部份學校會喺升S5時對外招生入讀IB課程,收得返嚟嘅學生都會係成績好又適合IB課程嘅學生,所以IB成績命中率都會高。

回覆 charchar2001 的帖子

女拔無條件一條龍直升,但考入幾乎難過登天。但入面學生資質好,課程好,功課測驗輛不多。每科會公佈 Median (中位數),成績表每科會有老師 comment。冇 textbook 全故事教英文。
聖保祿 Paul Con 直屬,非 Paul Kindergarten 幼稚園生會難入。唔太清楚裡面狀況。

德望應該係三間裡面最多功課測驗,7:30 上堂(好似 3 點放學?)。同樣因為有幼稚園,外人難入。體藝有興趣有能力的話,會讀得開心,因為有好多活動同比賽。但問題係,功課測驗量係一個問題,而且中學斷親(但都會收大概 5-7 成,年年唔同),若不能陪太子讀書的話,要慎重考慮是否入讀。英文 Textbook 故事並用,常識有中文有英文。

按 DSE 成績,Of Course DGJS> Paul Con > GH

學業負擔:GH> DGJS=SPCS

學術程度:DGJS> GH=SPCS (高小時候都近似)

1998Ruby1998 發表於 18-8-1 22:16
回覆 charchar2001 的帖子

女拔無條件一條龍直升,但考入幾乎難過登天。但入面學生資質好,課程好,功課測 ...

非常厲害,101分的分析

Soundervolt 發表於 18-8-1 21:45
只睇IB成績冇乜意思,因為部份學校會喺升S5時對外招生入讀IB課程,收得返嚟嘅學生都會係成績好又適合IB課 ...

都是...拉了些高材生的分數

Soundervolt 發表於 18-8-1 21:45
只睇IB成績冇乜意思,因為部份學校會喺升S5時對外招生入讀IB課程,收得返嚟嘅學生都會係成績好又適合IB課 ...

其實好多band one津校,升中時都收外面好多成積好勁的學生,例如喇沙、聖若瑟等等。引用你的睇法,這些學校的DSE成積,係咪又係冇乜意思呢?我們不應抹殺學校的功勞。

hkpapa852 發表於 18-8-1 12:08
不如諗吓目標係咩中學吧!

唔好盲目去考直資/私立學校

唔好意思……題外話
我家小孩今年9月上k3 了,
想請教,心儀聖言,家住九龍東,但農小有20分,九龍城中学網好過東九龍,咁應該……如何部署?

我田三日 發表於 18-8-1 23:02
其實好多band one津校,升中時都收外面好多成積好勁的學生,例如喇沙、聖若瑟等等。引用你的睇法,這些學 ...

讀到升中五已經知到學生龍與鳯,中一讀上去高中仲有好多變數,讀小學同中學分別好大,讀中學比小學科目廣泛,需要更深入理解、分析力及其他比讀小學具備更多方面能力先至可以有好成績,所以小學叻唔代表讀中學一樣叻,唔係咁易由頭帶到尾。

DonSa 發表於 18-8-1 11:00

羅氏入大學成績, 不是校方正式公布。

同意,我係羅氏粉絲,覺得80%入8大應該有些水份。

不過我真心覺得讀陸小羅氏係高增值的小學中學!

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:13

我都認同羅氏是好中學。

好少人公開話自己係粉絲

DonSa 發表於 18-8-2 08:25
我都認同羅氏是好中學。

我唔知有冇理解錯,如有錯請指正。

羅氏和其他名中唔同,最叻嗰批好少會揀羅氏,但係羅氏的成績絕不失禮,雖然唔係神級,但學校可以將band 2 生打造band 1 生,真係一間很好的學校。

其實除左羅氏,還有邊間學校可以將band 2 生變成band 1 生?

poonseelai 發表於 18-8-2 08:32
好少人公開話自己係粉絲

係呀,做人誠實d唔好咩

BTW,  我亦係HY的粉絲

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:40

羅氏和其他名中唔同,最叻嗰批好少會揀羅氏,但係羅氏的成績絕不失禮 ...

我都係陸小粉絲, 但點解話佢D學生係band 2?

sunnymama2 發表於 18-8-2 08:40

羅氏和其他名中唔同,最叻嗰批好少會揀羅氏,但係羅氏的成績絕不失禮 ...
唔需要神化任何學校.

LHT學生升上羅氏水平如何呢? 我地街外人係唔知. 整體羅氏S1學生水平又如何呢? 亦唔知 (因為佢無公佈Pre-S1平均分). 另外其實近年LHT每年都係得1X個學生無升上羅氏, 去更好和更差既中學亦係各佔一半左右.

不過到底點解令羅氏近2年DSE成績大幅提升呢? 上年S6畢業生較當年S1入學人數少咗~1/3, 今年又會否一樣呢?

不少近明DSE成績又明顯提升既學校, S1到S6既人數, 都有大幅變動, 呢個反而係值得留意既地方

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

係81%「考入大學」,200%唔係8大
至於咩叫考入大學,自己估估下吧

adriantai 發表於 18-8-2 08:50
我都係陸小粉絲, 但點解話佢D學生係band 2?

唔係話而家的陸小的band 2, 但前幾屆的羅氏畢業生入中學時好似band 2 較多?

其實我都係爬文,見到羅氏唔係吸納到好多band 1 生,有得揀都會跳去隔離間中學先。

Charlotte_mom 發表於 18-8-2 08:53
係81%「考入大學」,200%唔係8大
至於咩叫考入大學,自己估估下吧

我明呀,浦左咁耐ek, 又睇過香港爸爸的帖,知道入8大都有好多唔同的演繹。