用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問中四選修 (Phy / Bio) + Hist 入大學可報讀什麼? ...
樓主: hk@mother
go

請問中四選修 (Phy / Bio) + Hist 入大學可報讀什麼? [複製鏈接]

小學講到呢加, "態度改變命運"

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-1 13:43
對年青人來说受挫折其實未嘗壞事,最重要孩子自己都肯努力,選科受挫或可令孩子更懂得珍惜,否則父母點幫作用都未必大。見你回覆其實孩子資質並不弱,能考入汇基成績也不算差。我會建議選B2.學校有phy 有hist . 男仔出路選擇較多,如能加M2 就更加理想,不過須然話B2學校,但通常英文班都會追成績壓力未必會好细,學習態度係重要關鍵,只要肯努力相信成功指日可待。
絕對認同. 中中開英文班嘅學校讀書壓力唔會細, 相信都谷, 因為中中更想一層樓, 希望有朝一日upgrade 為英中.

之前樓主所顧慮 B2 會教淺, 我認為如果係 B2 中中可以開英文班而入到英文班又未必教得淺(純個人感覺)

以下兩間學校較早前我上網睇, 兩間學校今年 DSE 成績相差不遠, 但北區中中嗰間係區內都算係好谷嘅中學.
風采中學 (北區中中但有開英文班 B1C-B2A) 2018 DSE 成績 http://www.elegantia.edu.hk/tc/news_detail.php?id=173 中、英、數、通四個核心科目,另加一科選修科達「3, 3, 2, 2, 2」百分率為 75.6 %

匯基(東九龍)  2018 DSE 成績 http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2018/07/UCCKE_2018_DSE_Results.pdf Core subjects at level 3 3 2 2 or better 76.5%

如果以中四可以入讀心儀學科為最重要考慮(樓主當初為仔仔轉校原因係因為選唔到心目中嘅學科), 我都會建議 B2 嗰間 (如果樓主仔仔頂得住谷及壓力的話). (但好似仔仔唔鍾意收佢B2直資實在有點遠,佢唔想讀 ??)

hk@mother 發表於 18-8-1 12:20
睇嚟想入工程Phy 少不了,佢剛問中大師兄,21分都有人入工程,但都要有phy

樓主, 知妳依家亂, 媽媽妳要冷靜少少, 真係要花啲時間求證及了解吓依家考香大學要求分數. 之前同妳分享嘅大學收生 weighting 衷心建議值得妳花時間認真了解.

中大入工程要有 Phy? 但係, 考中大工程高中時讀 ICT, Bio, Chem 同 Phy 同一 weighting 收生分數. 如果只求入中大 Eng, 高中時讀 ICT/Bio/Phy/Chem 係同一比重分數喎.

但如果以讀大學工程為依據, 咁當然高中有讀 Phy 應付大學課程好好多. 但無讀 Phy 但有其他理科一樣同等機會考到中大工程啊!

CU 收生 weighting: http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/selection_principles_2018.pdf
JS4401 Engineering >> Faculty of Engineering Admissions https://www.erg.cuhk.edu.hk/erg/Jupas
Mathematics (x 1.75)
M1 or M2 (x 1.75)
Biology, Chemistry, Combined Science, Design and Applied Technology, Information and Communication Technology, Physics (x 1.5)
Liberal Studies (x 0.5)

Architectural Studies
English Language (x 1.3)
Mathematics (x 1.3)

我見中大其他 Eng 課程, 高中讀 ICT 及其他理科科目同 Phy 同一 weighting 啊. 而 Science 課程又係有理科就可以了
Faculty of Engineering 2017 Admission Grades of HKDSE Examination (for reference)

Subjects

CHIN

ENGL

LBST

MATH

SCI Elective

Elective 2 (applicable to M1/M2)

Lower Quartile

CU 2018 Interview plans http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/interview2018.pdf  >> FACULTY OF ENGINEERING 要 Interview 的

HKU 收生 weighting: https://aal.hku.hk/admissions/cms/sites/default/files/2018%20Programme%20Admissions%20Information.pdf
HKU 就真係高中要有讀 Phy

POLYU 收生 weighting: http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements/e
JS3313 Engineering - BD
•English Language
•Mathematics
•Mathematics (Extended part - Calculus and Statistics)
•Mathematics (Extended part - Algebra and Calculus)
Biology
•Chemistry
Physics
•Combined Science: Biology + Chemistry
•Combined Science: Biology + Physics
•Combined Science: Physics + Chemistry
Information and Communication Technology

hk@mother 發表於 18-8-1 12:51
多謝Maria Tsui關注,仔仔一直偏愛歷史&LS,後期感覺出路好少便想放棄,所以轉向想讀建築工程也算自己喜歡 ...

選科真的很煩,我也是過來人,哥哥因為數學成績較好,本想讀中史及phy,結果派了phy & chem,一年讀下來,chem成績不好,學校要哥哥 drop chem升班,哥哥不想,決定重讀中四,重新選科,選中史和phy,我和哥哥都如釋重負,希望哥哥可以重新上路,所以當樓主因選科而轉校,我是明白的,因為選錯科真的讀得很痛苦。

MariaTsui 發表於 18-8-1 16:34

選科真的很煩,我也是過來人,哥哥因為數學成績較好,本想 ...

孩子將來讀咩科行咩路,有時可能只是家長一廂情願,要佢哋真的讀落去,方能明白自己興趣及能力影響才是最大。現今世代學校通常建議選科時文中有理、理中有文,就是希望同學能有更多出路,方便日後升學。
其實樓主又唔驶太擔心,無論你兒修phy 或修bio ,基本上有理科日後升學已經有许多學系可以選擇,但最终條路要點行,都要靠孩子自己。

小小分享,我兒當年中四亦是選科失败者,仲要唯一一科理科都未能獲派,派倒嘅選修科在很多人眼中都未必看好,作為媽媽的我當時心情直跌下谷底,非常徬徨,但有時冥冥之中早有定數,從没想過小兒能在其中一選修科中越讀越起勁,最後還能找到自己要走嘅路。
隨遇而安,遇挫折不用灰心,態度決定高度。互勉之!

YDLFATHER    發表於 18-12-23 21:00

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-1 19:04
孩子將來讀咩科行咩路,有時可能只是家長一廂情願,要佢哋真的讀落去,方能明白自己興趣及能力影響才是最大 ...

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-1 13:43
對年青人來说受挫折其實未嘗壞事,最重要孩子自己都肯努力,選科受挫或可令孩子更懂得珍惜,否則父母點幫作 ...

他也希望是入到英文班phy +hist,好多謝你鼓勵

Aibb@ 發表於 18-8-1 13:58
小學講到呢加, "態度改變命運"

非常同意!

小時了了 發表於 18-8-1 15:25
樓主, 知妳依家亂, 媽媽妳要冷靜少少, 真係要花啲時間求證及了解吓依家考香大學要求分數. 之前同妳分享嘅 ...

難怪中大師兄話今年容易入到工程,Bio/phy都無分別,年年大學收生都改分,真不知三年後會否又調高!佢對港大都不敢抱期望,我作為媽咪只鼓勵佢唔好放棄自己喜歡又能發揮的科目,相信他找到熱愛的一科用心去讀,必然會有出路....
要再次多謝你詳盡嘅資料

小時了了 發表於 18-8-1 14:13
絕對認同. 中中開英文班嘅學校讀書壓力唔會細, 相信都谷, 因為中中更想一層樓, 希望有朝一日upgrade 為英中 ...

北區風采確是太多人

MariaTsui 發表於 18-8-1 16:34

選科真的很煩,我也是過來人,哥哥因為數學成績較好,本想 ...

雖然花多一年時間,也是值得的,預祝哥哥有好嘅成績。在這階段選科轉校,以阿仔的角度,暫時都只是估計自己嘅能力應付到,對高中新課程必定是項挑戰,也要提升自己的學習動力。
作為媽咪我最擔心的是學習環境,老師和朋輩相處,是否匯基,漢華師生對轉校生關愛會多些,香島,鄭植之都正在提升學術成績,壓力和競爭一定少不了,新生會否受排斥,
而陳樹渠,慕光除整體學術不高,師資及學生網上又有些負評,也難分真假。佢除考慮選科,路程外就是面試時,老師和學校環境俾佢的感覺。可是還有一間未到面試日

hk@mother 發表於 18-8-2 09:46
雖然花多一年時間,也是值得的,預祝哥哥有好嘅成績。在這階段選科轉校,以阿仔的角度,暫時都只是估計自 ...

已經去到高中,不要期望老師關愛學生,很多事情都是靠學生自己。加油!

YDLFATHER    發表於 18-12-23 21:02

MariaTsui 發表於 18-8-2 15:52
已經去到高中,不要期望老師關愛學生,很多事情都是靠學生自己。加油!
...

多謝Maria Tsui. 這也是一次好好的歷練,讓他學習

回覆 hk@mother 的帖子

讀Hist有什麼出路

回覆 hk@mother 的帖子

hk@mother 發表於 18-8-2 03:16
難怪中大師兄話今年容易入到工程,Bio/phy都無分別,年年大學收生都改分,真不知三年後會否又調高!佢對港 ...
大學會改計分辦法,但收幾多分唔係大學決定,大學不能話改或調高調低分數,一切由供求決定。

回覆 小時了了 的帖子

我同你情況差不多,想個囡去外國
‹ 上一主題|下一主題