用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問中四選修 (Phy / Bio) + Hist 入大學可報讀什麼? ...
樓主: hk@mother
go

請問中四選修 (Phy / Bio) + Hist 入大學可報讀什麼?

回覆 hw1115 的帖子

睇錯前年分數,咁真係越來越容易入.

hk@mother    發表於 18-8-1 12:32

回覆 lm251099 的帖子

5 年3 學位

洋蔥頭媽咪 發表於 18-7-31 22:25
去到高中已經唔係小朋友,應該好清楚世上沒有免費午餐,凡事得靠自己努力去爭取,想入大學就要付出。
恕直 ...
好多謝洋蔥頭媽咪! 作為家長都不知在耳邊提過多少遍!阿仔以前係傳統小學卻不是名校都好勤力,成績TOP10,好有責任感同自信心。上到中二,三開始懶惰,無左自信心,感到B1直資的同學對佢真係唔多唔少有影響,某些同學可以不停留班,唔覺要努力,我家庭卻沒有這財力。佢知道要選科最後的一個月非常用心溫phy chem,無奈分數不達,雖然今年不用留班,但是補考升上,怕高中課程又跟不上,今次選科也成問題,決定要轉校。
當然有些確是尖仔學生,品學兼優,阿仔有些會錯誤將時間花在無謂的事上,他感覺努力也追不上便卻步了,所以好怕他再轉也是一間B1直資,,雖然有心愛的科目,情況會一樣容易受朋輩影響。老師建議讀B2可以建立番自信,無奈收佢B2直資實在有點遠,佢好唔想。

Aibb@ 發表於 18-8-1 11:26

睇錯前年分數,咁真係越來越容易入.

M 24分。即有75%人係24以下嗎?

小時了了 發表於 18-7-31 22:33
入大學可報讀什麼,建議樓主花啲時間了解及睇吓以下大學收生 WEIGHTING 加權分數,當中有足夠資料提供到俾 ...
感謝小時了了

October. 發表於 18-7-31 22:40
個人愚見,多少會有分別,B1 B2各自目標唔同,程度低點既學校可能會戰略性放棄某啲syllabus,教淺小小以及考 ...
係咪好多B2的學校在課程上都要就大多數的學生,所以都唔可以教同考得太深? 我見阿仔學校真係進度教得好快又深,又無太多功課,可能輸左係自律溫習同發問! 我擔心 B2教得淺少少,去到DSE又被受打擊。

hw1115 發表於 18-8-1 11:21
係?願聞其詳!

港大劍橋辦工程課程 五年獲兩學士一碩士

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3562400

hw1115 發表於 18-8-1 11:51
M 24分。即有75%人係24以下嗎?

25分以上有3000多人

lm251099 發表於 18-8-1 12:07
港大劍橋辦工程課程 五年獲兩學士一碩士

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=35 ...

Thanks for your information.

Aibb@ 發表於 18-8-1 12:11

25分以上有3000多人

我地讲緊工程最佳5科24分喎?

1998Ruby1998 發表於 18-7-31 22:42
回覆 hk@mother 的帖子

B3 學校有個問題,學生一係就成績望塵莫及,已經冇得救(除非佢開竅發奮/本是天才 ...
好多謝分享,仔本身好單純,義工有$30津貼俾佢,只會攞$7車資,這2年失去自信心,有2科無乜溫書都有6X,老師話佢就嚟用晒小聰明,他想入一間關愛多些的學校,好多返學被欺負,佢大反映D就被老師捉左去罰,其實學校著重成績無法處理太多心理問題,這一點我自己真的做得不夠好。阿仔會講入一間Banding 低的學校,老師通常都會關心學生行為多些,不會只看成績,佢會開心些。但佢唔明原來B2,B3教得太淺會發揮唔到

咁攞多過26分咪坐定定囉!

October. 發表於 18-7-31 22:43
我去過HKU OPENING DATE,佢地工程就要有phy。
睇嚟想入工程Phy 少不了,佢剛問中大師兄,21分都有人入工程,但都要有phy

hk@mother 發表於 18-8-1 12:18
好多謝分享,仔本身好單純,義工有$30津貼俾佢,只會攞$7車資,這2年失去自信心,有2科無乜溫書都有6X,老 ...

有些 Band 2 為躋身 Band 1,會汰弱留強的,不過還是有很多是先關愛,後成績。

hk@mother    發表於 18-8-1 12:35

hk@mother 發表於 18-8-1 12:20
睇嚟想入工程Phy 少不了,佢剛問中大師兄,21分都有人入工程,但都要有phy

中大工程去年20-22分。
数; M1/M2 or物理or 化学or 生物3级以上

hw1115 發表於 18-8-1 12:27
中大工程去年20-22分。
数; M1/M2 or物理or 化学or 生物3级以上
感謝提供資訊

MariaTsui 發表於 18-8-1 08:42
一直跟開樓主post,孩子想讀中史/Hist + Bio,似乎是偏向文科,為什麼會想讀phy? 學校在選科簡介中都有講, ...
多謝Maria Tsui關注,仔仔一直偏愛歷史&LS,後期感覺出路好少便想放棄,所以轉向想讀建築工程也算自己喜歡的一門,但又發覺學分限制機會難達。所以最初去見學校都以Boi + Hist首選(匯基只能Bio,Hist,ICT),當去見B2的學校時便有機選(phy,hist, maybe M2)仲可以入番英文班,佢感到有出路的學科又可有心愛Hist,但數學必要下苦功再推成績

小時了了 發表於 18-7-31 22:54
見樓主呢排開了以下2帖,一定心煩意亂、心猿意馬,迷惘非常。匯基東九龍唔知係咪你最心儀嗰間? 而我早前亦 ...
明白,好好的提點! 阿仔都有自己的想法,他暫時也不想出外求學,指香港是他的根。我只是有時候在他分析不足時點出利弊,始終男仔未有女生咁細緻! 還有3個星期,每日如倒數中熱鍋的螞蟻,又想有好的師資,又想有心身的平衡,始終人生是屬於他自己,這後歷程也是學讀的一部份,很感謝小時了了的明瞭。

hk@mother 發表於 18-8-1 12:18
好多謝分享,仔本身好單純,義工有$30津貼俾佢,只會攞$7車資,這2年失去自信心,有2科無乜溫書都有6X,老師話佢就嚟用晒小聰明,他想入一間關愛多些的學校,好多返學被欺負,佢大反映D就被老師捉左去罰,其實學校著重成績無法處理太多心理問題,這一點我自己真的做得不夠好。阿仔會講入一間Banding 低的學校,老師通常都會關心學生行為多些,不會只看成績,佢會開心些。但佢唔明原來B2,B3教得太淺會發揮唔到

明白及感受到妳為仔仔升學前路及仔仔搵緊自我價值嘅忐忑不安, 我見學校每年畢業班都要拍條畢業片, 分享以下影片俾妳感受吓 UCCKE 高中學生嘅生活片段.

UCCKE 2017 Class 6E Graduation Video https://www.youtube.com/watch?v=6SDpxeO870M

UCCKE 2017-2018 Class of 6A —《匯基6A的日子》 https://www.youtube.com/watch?v=2oyjyZHdS_Y

UCCKE Class of 2016 Graduation Song ・同路追夢 https://www.youtube.com/watch?v=yFJ5LgG31dA

UCCKE 2018 5B Thank you Teachers https://www.youtube.com/watch?v=ljATqODovv4

個人感覺 (因為小女只是初中, 唔係親身經歷過學校高中生涯), 坦白講 UCCKE 算係 B1 對學術真係會有一定要求係真嘅.

但學校及校長成日強調UCCKE係俾學生發掘&發展所長, 學校真係有好多活動俾同學參加&領導 e.g. 每年有大型V.Show, 學生會, 四社, 陸運會, 水運會, 校際各類球隊 & 田徑隊及比賽, 又有大型畢業音樂會等等, 呢啲活動唔係叻及勁人才可以參加, 係學生"想"就入到了. 相信自信建立唔係單單只有成績好, 仲可以有好多其他地方去建立的

無論仔仔決定邊間學校都支持你哋, 媽媽及仔仔加油!

hk@mother 發表於 18-8-1 12:51
多謝Maria Tsui關注,仔仔一直偏愛歷史&LS,後期感覺出路好少便想放棄,所以轉向想讀建築工程也算自己喜歡 ...
對年青人來说受挫折其實未嘗壞事,最重要孩子自己都肯努力,選科受挫或可令孩子更懂得珍惜,否則父母點幫作用都未必大。見你回覆其實孩子資質並不弱,能考入汇基成績也不算差。我會建議選B2.學校有phy 有hist . 男仔出路選擇較多,如能加M2 就更加理想,不過須然話B2學校,但通常英文班都會追成績壓力未必會好细,學習態度係重要關鍵,只要肯努力相信成功指日可待。