用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 大人唔識英文,買英文教材有無用?
go

大人唔識英文,買英文教材有無用? [複製鏈接]

如題,大人唔識英文,可能ABC都唔識。
咁其實都唔知小朋友學咗啲乜,又唔知佢有無讀錯,平時又同唔到小朋友用英文溝通。咁樣買啲幾萬蚊嘅教材有無用呢?
例如雙職父母,平時都無時間陪小朋友用教材,依靠4大長老拎啲教材俾小朋友用,又或者真係唔識英文嘅家長,家長自己英文可能都只係幼稚園程度,咁尼啲教材真係有用??
   6    0    0    0

回覆樓主:

如自己唔識,有心既可以同小朋友一齊學。如果家長唔打算理,諗住要長老陪小朋友用教材的話,倒不如慳返啲錢俾小朋友出去上堂吧。

scgift 發表於 18-7-31 17:19
如自己唔識,有心既可以同小朋友一齊學。如果家長唔打算理,諗住要長老陪小朋友用教材的話,倒不如慳返啲錢 ...

因為我正有咁嘅疑惑,我英文都幾差,日常基本對答都唔得,如果係咁又點教到小朋友?啲教材俾小朋友學,佢學到幾多,講返出嚟啱唔啱我又糾正唔到佢,咁買嗰啲教材咪嘥錢?
但如果我係英文得,我根本都唔駛要啲教材啦,所以我就好奇到底啲教材係for識英文嘅家庭用,定係唔識英文嘅家庭?

鰻魚壽司 發表於 18-7-31 19:08
因為我正有咁嘅疑惑,我英文都幾差,日常基本對答都唔得,如果係咁又點教到小朋友?啲教材俾小朋友學,佢 ...

所以我咪話如果家長會陪小朋友用既話,即係可以一齊學,由最基本學起,買套教材當然有用。如果買返來家長完全唔理,就算家長本身英文本身有幾叻,都係浪費金錢。

唔講幾萬蚊套嗰啲教材,只要有心,淘套點讀版ORT返來陪小朋友睇,有字唔識既先查字典,咁樣家長既英文程度一樣可以改進。

睇英文卡通片仲好

回覆 littlemaopig 的帖子

唔好甘早俾小朋友睇電視呀。。。睇得多好易有adhd架...買多幾本坊間故事書陪佢睇。。淘佬大把,有埋cd添。。
再加下pg.

但小朋友童年只有一次,諗清楚自己抽時間陪佢讀書好點定穩人教。千祈唔好用電子奶嘴....

鰻魚壽司 發表於 18-7-31 16:58
咁其實都唔知小朋友學咗啲乜,又唔知佢有無讀錯,平時又同唔到小朋友 ...

坊間好多教材嘅質素都好低 大部分作者都係本地人 英文唔係佢哋母語 所以要好小心揀先得

咁其實都唔知小朋友學咗啲乜,又唔知佢有無讀錯,平時又同唔到小朋友 ...

你話呢?

圖片來自某facebook專頁

佢facebook仲有幾百個例子 你有興趣自己search啦

同意呀,好多本地的英文書好得人驚

書局有本好似叫咩親子第一本英文文法,好大本的,通常都擺童書當眼處的,我打開睇過,俾裡面的英文嚇得我

還有一套叫亮亮的系列,又系標榜有中英文版的,我曾買過幾本,結果我一邊讀俾小朋友聽,一邊幫本書改grammar

我係人板英文極差,大女都已經升1A英文中學,英文面試時老師都讚佢好。
佢地細個時
1)唔好玩電話平板,唔睇電視
2)買點讀書,ORT不二之選,每日陪點讀,百幾200本,之後又買leapfrog點讀書 30幾本。
3)K開始報外國人英文oral班,後期上門一對一
4)等佢地投入左睇英文書,大量借/買英文故事書,英文書好多橋樑書,慢慢引導佢睇chapter book, 千其唔好貪心,要由淺入深,阿女睇書唔會查字典,睇得多word bank會自動儲字

當然到佢地鍾意睇書,我都放寬左比睇下YouTube, 睇下英文電視節目(例如Masterchef,Bondi Vet,AGT...)但只限英文。每逢有英文卡通電影上畫,就算廣東配音,我都只會帶佢地睇英文原版。

回覆 kirstyau 的帖子

想請教下妳囡囡幼稚園+小學係中文教學為住定英文? 謝謝!

sheepeep 發表於 18-12-4 12:25

想請教下妳囡囡幼稚園+小學係中文教學為住定英文? 謝謝! ...

讀學卷村幼,中文津小

感謝回覆~ 相信媽媽同囡囡下了不是苦功!

回覆樓主

我用迪迪尼教材1年啦,小朋友用得好好,而家上pn班同外藉老師溝通到有對答。
教育顧問叫我地兩公婆同小朋友全中文溝通,因語系不同。英文交比英語既教材同美語哥哥姐姐,呀仔會自己轉台(emoji)

kirstyau 發表於 18-9-2 23:58

我係人板英文極差,大女都已經升1A英文中學,英文面試時老 ...
我想問ORT點讀書係邊買? 幾時開始睇書?

SanKwan 發表於 18-12-11 11:55
我用迪迪尼教材1年啦,小朋友用得好好,而家上pn班同外藉老師溝通到有對答。
教育顧問叫我地兩公婆同小朋友 ...
我想問迪迪尼要唔要成日看DVD? 買二手得唔得?

babyyanyanpig 發表於 19-1-9 14:34
我想問ORT點讀書係邊買? 幾時開始睇書?

2,3歲都可以啦

kirstyau 發表於 19-1-9 14:42
2,3歲都可以啦
其實我個B只有6個月,係咪=佢大D看學英文,定係買套二手迪士尼開始唱下歌?

babyyanyanpig 發表於 19-1-9 14:54
其實我個B只有6個月,係咪=佢大D看學英文,定係買套二手迪士尼開始唱下歌? ...

真心如果想培養小朋友愛看書,唔好比電話電視平板之類,聽歌仔都好,睇下布書,觸感書,硬皮圖書。

一比左電子奶嘴,易放難收,想佢睇書都難。
‹ 上一主題|下一主題