用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網迷思
go

12校網迷思

請問如果家住12校網,女孩子,有15分冇宗教,應該如何選擇自行填表?如果寫瑪利曼、聖保祿天主教,也只是博叩門1-1-1、如寫軒小冇宗教會否安全啲?因為19/20會小人報小一?
求各位高見

abccathy 發表於 18-7-31 12:25
請問如果家住12校網,女孩子,有15分冇宗教,應該如何選擇自行填表?如果寫瑪利曼、聖保祿天主教,也只是博 ...

今年呢兩間叩門都不用111

abccathy 發表於 18-7-31 12:25
請問如果家住12校網,女孩子,有15分冇宗教,應該如何選擇自行填表?如果寫瑪利曼、聖保祿天主教,也只是博 ...

可以咁考慮下:
1) MPS, SP Cat 兩間0-0-0 都有人叩入。無特別需要在自行填,抽就無所謂。
2)軒小自行15分未必入到,太多舊生子女,但點都比宗教學校少5分要求。有人計過話軒灣抽得過,我唔知佢點計。
3)小朋友夠強,能secure一間會願意讀的直私嗎?如不,自行時需要穩守一間嗎?但咁做會無得抽。

醒目開學勳章 王國長老

meowymeowy 發表於 18-7-31 15:18
可以咁考慮下:
1) MPS, SP Cat 兩間0-0-0 都有人叩入。無特別需要在自行填,抽就無所謂。
2)軒小自行15 ...

好幾年無聽過軒小15分入,自行應該零機會(人數點跌都無可能跌到3x個廿分都無)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

三間之中瑪利曼最難叩,好可能111連見都無得見
其餘兩間有一定機會,可能聖保祿最易,因為無男仔爭,而12網有其他好女校

Charlotte_mom 發表於 18-7-31 15:26
好幾年無聽過軒小15分入,自行應該零機會(人數點跌都無可能跌到3x個廿分都無)
...

舊年有朋友20分軒灣不入,所以我都唔明點解有人話計到數15分係可以入到... 定係我朋友那年咁唔好彩...

Charlotte_mom 發表於 18-7-31 15:31
其餘兩間有一定機會,可能聖保祿最易,因為無男仔爭,而12網 ...
聖保祿都難叩,要見三次;St Francis 一次。
究竟三 round 難定一局定生死難?

Charlotte_mom 發表於 18-7-31 15:31
其餘兩間有一定機會,可能聖保祿最易,因為無男仔爭,而12網 ...

今年有朋友1-1-1 MPS,不獲call叩門。但St Paul Cat 和 St Francis 沒放1-1-1則有機會1st in。另外認識叩入St Francis和St Paul Cat的都有直私揸手,學術強。
如果小朋友不屬於interview或學術強勁的,自行不妨保守點,穩穩陣陣的好。

醒目開學勳章 王國長老

雲牛 發表於 18-7-31 19:43
聖保祿都難叩,要見三次;St Francis 一次。
究竟三 round 難定一局定生死難?
...

我覺得睇對手
而叩瑪利曼對手估計比聖保祿多+強

meowymeowy 發表於 18-7-31 19:37
舊年有朋友20分軒灣不入,所以我都唔明點解有人話計到數15分係可以入到... 定係我朋友那年咁唔好彩...
...

自行同六合彩一樣,唔揀唔知有冇機會

2jkidsfather    發表於 18-8-1 07:13

可以咁考慮下:

請問MPS 0-0-0都有得見是今年嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

瑪利曼揀人好飄忽,好勁料嘅未必入圍,唔係勁top嘅都忽然入圍
我只知會考慮宗教因素(非教徒有機,但教徒機會稍大)

Charlotte_mom 發表於 18-7-31 20:39

我覺得睇對手

MPS 每年考插班場面好墟冚!小二至小五級級有人考⋯⋯

Marie_m 發表於 18-8-2 00:04
請問MPS 0-0-0都有得見是今年嗎?

Mps往年同今年都有0-0-0叩入。

SCK824 發表於 18-7-31 22:41
自行同六合彩一樣,唔揀唔知有冇機會

如太低分,明知放自行都無乜機會,學校又唔計較誠意,自行都是穩陣一點好吧。

醒目開學勳章 王國長老

meowymeowy 發表於 18-8-3 00:48
如太低分,明知放自行都無乜機會,學校又唔計較誠意,自行都是穩陣一點好吧。
...

但12網,得15分又穩陣.......嘅選擇,一般家長都唔甘心吧

meowymeowy 發表於 18-8-3 00:44
Mps往年同今年都有0-0-0叩入。

請問000係咪教徒/有宗教人士推薦信先有機?thanks

meowymeowy 發表於 18-8-3 00:48
...

1-0-1誠意好重要

可以咁考慮下:
可能係咁計: (以下係設計對白)

家長甲: 玲玲姐, 我想幫阿仔自行抽XX小學, 但佢得15分, 有冇機呀?

玲玲姐: 今年係XX年, 同XX小學校名有所相沖, 加上對面有地盤動工, 影響運勢. 附近又多咗吉舖, 即係多咗"兇"像 XX小學今年應屬六親無緣年. 六親無緣, 即係舊生對佢都無乜興趣, 咁自然唔會叫子女去報讀, 所以今年應該唔會收太多舊生子女, 15分仲有機.

話時話, 軒上應該有至少8年係自行階段20分都入唔晒, 軒下都有至少5年係自行階段20分入唔晒. 除非間學校今年真係"六親無緣", 否則我又諗唔到有乜可能會今年20分入得晒仲有位留俾15分既人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子