用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【短片】內地教授英語差 浸大生完全迷失 錢大康把關不力 ...
樓主: elbar
go

【短片】內地教授英語差 浸大生完全迷失 錢大康把關不力

biffkwok 發表於 18-8-1 23:40
啱嘅,到時香港都被滅了,變咗大灣區的一部份,走唔到嘅更要講好PTH,否則連看更都無得你做呀。 ...

可能係自滅後,再被㓕;諗起當年彭定康所講。不過有能力者,可以離開,最後可能係第二度整返個HK Town; 不過又有可能被滅,最終都係「大湾Town」

MrBeast 發表於 18-8-1 23:18
大家唔同frequency, 算把啦。不過我預言by 2037, hk 會是pth主導,大部分大企業是中資背景,冇關係冇運行 ...

我收音機收到你少少Frequency

星西部 發表於 18-8-2 16:02
肥彭一早咁講

香港唔保持同內地唔同既特質(values, legal independence, rule of law, freedom of speech ...

我看,香港人比較看眉頭眼額,推測阿公意思,以為好醒目,實則自己先行毁滅自我個性。

自行毁滅自我個性,長遠是好是壞,要由歴史做証。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

星西部 發表於 18-8-2 15:39
人地本身唔係做教書,英文口語程度亦未夠,逼佢教埋書係管理層問題,點解要登名登相公審佢?佢同學生一樣 ...
佢主力唔係教書, 但我見BU Job Vacancies: Research Assistant Professor in Data Science and Engineering有段係咁寫:
The appointees will be provided with a conducive research environment, and will work within an established group of faculty in the Department. They are also expected to perform group-based high-impact research and to undertake some teaching duties.

星西部 發表於 18-8-2 21:07
哦,咁你認為佢唔應該應徵,定大學唔應該請佢,定請佢但叫佢練好講英文先教人呢?
...
係大學唔應該請佢。我同意主要係管理層問題,但唔同意話學校逼佢教埋書,教書係佢職責之一。

回覆 星西部 的帖子

廣告用英文出,講明要教書,明知自己唔掂,就唔應該申請。不過,最錯就係請佢嗰個,為獻媚而請埋晒啲唔 qualified 嘅大陸人入大學教書。

星西部 發表於 18-8-3 07:58
佢如果申請既係TA唔係RA,我會認同你多D。
大公司的經理同蚊型公司的經理嘅職務範圍都可以大不同,既然寫到明,你唔得就咪去做,無得賴,唔應該為攞身份證而博大霧,誤人子弟。

biffkwok 發表於 18-8-3 02:19
回覆 星西部 的帖子

廣告用英文出,講明要教書,明知自己唔掂,就唔應該申請。不過,最錯就係請佢嗰個,為 ...
亦有可能係請個個叫佢申請

星西部 發表於 18-8-3 08:51
講到口水亁,人地工作主要做研究,正路請佢返來係睇中佢研究能力。請你再睇一次#2報導個句 "浸大教職員工 ...
同意是assign teaching duties 位人兄/姊的問題,呢d可以係lab 幫手或改下卷,做下tutor/demonstrator 之類

星西部 發表於 18-8-3 07:58
佢如果申請既係TA唔係RA,我會認同你多D。
但係佢唔係TA, 又唔係RA, 係RA Professor

回覆樓主

最錯係請人嗰個,其次係 assign him to teach 那個。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

五十步笑百步