用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較  

回覆 Yanamami 的帖子

級十,真係同中六合彩既機率差唔多

mukchi 發表於 18-8-1 22:42

睇小朋友的能力,更要付出加倍努力(emoji)的成果,當然要小朋友配合才可以做到,真的一點都不容易啊!

gigayan 發表於 18-7-31 11:13
成日都有人話, 間間小學程度唔同, 如要考B1A中學, 成績係某d小學可能要級3、級5、級10內先有機會。好想知如 ...

唔知你講果間直係邊間。

但佢哋四間所謂上BAND 1 學校率 (留意唔等於BAND 1 成績率), 係由45% 至 90%。

你可以大概估下等於級幾。

hkpapa852 發表於 18-7-31 16:51
去衡量學校男生學術能力, 最佳指標一定係每年有幾多個入到SPCC同QC (當然呢點唔適用於QC幾間聯繫小學) ...

呢兩間在港島,作指標可能有偏頗。

retriever 發表於 18-8-3 12:23
咁九龍或新界就可以避免偏頗??

SPCC 和 QC...似乎已經係最有號召力令全港男學生來投既中學 ~~~

mcl203 發表於 18-8-3 12:31
咁九龍或新界就可以避免偏頗??

SPCC 和 QC...似乎已經係最有號召力令全港男學生來投既中學 ~~~

點解你咁理解咁奇怪?

即係作為指標,唔可以揀埋一邊。

正如中原指數,有太古城,德福花園,亦有嘉湖山莊

retriever 發表於 18-8-3 12:38
點解你咁理解咁奇怪?

即係作為指標,唔可以揀埋一邊。

你都幾奇怪,中原指數 同 中學 有乜関係? ~~~

retriever 發表於 18-8-3 12:23

也有道理⋯⋯新界、九龍人,未必個個會山長水遠過海,spcc又多一個學費考慮。

sukitelfold 發表於 18-8-3 13:00
也有道理⋯⋯新界、九龍人,未必個個會山長水遠過海,spcc又多一個學費考慮。
...

舉例:spcc第一輪os面試,計算大約見1xx-200個,當個個小五級一校長推薦(當才藝人士不計),全港4xx間小學,佔一半全港級一也冇。。。

sukitelfold 發表於 18-8-3 13:06
舉例:spcc第一輪os面試,計算大約見1xx-200個,當個個小五級一校長推薦(當才藝人士不計),全港4xx間小 ...

但可以說⋯⋯算是全港最多精英揀的一間中學,認受性也算最高、競爭也算最激烈,入到是非一般實力!

sukitelfold 發表於 18-8-3 13:10
但可以說⋯⋯算是全港最多精英揀的一間中學,認受性也算最高、競爭也算最激烈,入到是非一般實力!: ...

所以中原指數都唔會揀一兩個屋苑做指標。

sukitelfold 發表於 18-8-3 13:00
...
又咁講, 妳認為大家願意山長水遠返SPCC/QC, 定係山長水遠返鄧顯/林護呢?

本區學生入本區B1A中學, 無法得知佢係好彩定係靠實力, 但如入它區以著重學術既B1A中學, 能力應不容置疑

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-3 13:30
又咁講, 妳認為大家願意山長水遠返SPCC/QC, 定係山長水遠返鄧顯/林護呢?

本區學生入本區B1A中學, 無法得知 ...

関唔関中原指數事,林護鄧顯位於既地區呎價影響?~~~

retriever 發表於 18-8-3 12:14
唔知你講果間直係邊間。

但佢哋四間所謂上BAND 1 學校率 (留意唔等於BAND 1 成績率), 係由45% 至 90% ...
一直 = 陳守仁
恕我才疏, 雖然你俾咗D數字, 但我都唔係太明白點估, 可以指點一下嗎? 感謝!

mukchi 發表於 18-8-1 22:42

如果你講緊係yanamami 女女的一間小學, 唔好太悲觀, 呈分試真係可以執位的, 只要努力+努力+努力會有進步.....

gigayan 發表於 18-8-3 13:46
一直 = 陳守仁
恕我才疏, 雖然你俾咗D數字, 但我都唔係太明白點估, 可以指點一下嗎? 感謝!
...

官方定義,只有小六學生分BAND,學校無分BAND。但學生BAND 不公開。

坊間有人按考大學或以前HKCEE成績幫佢哋(中學)分BAND,甚至有1ABC細分。

跟手按昇中學校分佈,計出某小學昇BAND 1 比率。

所以,就算接受以上非官方定義,爭拗點常是某中學是否BAND 1。

hkpapa852 發表於 18-8-3 13:30

本區學生入本區B1A中學, 無法得知 ...

不如你港九新界揀多幾間頂級做指標,入圍按數目計分,分攤地區男女收費差異。

你係EK 權威,就叫 HKPAPA 指數 :-)

POWAHBB 發表於 18-8-3 07:50
睇小朋友的能力,更要付出加倍努力(emoji)的成果,當然要小朋友配合才可以做到,真的一點都不容易啊!:bas ...
努力當然要,但我见級+內同学都係輕輕鬆鬆,無話如臨大敵禁款。

慢慢長路,先要考到有名次再算,現在努力令小朋友學識自己温習先

gigayan 發表於 18-8-3 13:49
如果你講緊係yanamami 女女的一間小學, 唔好太悲觀, 呈分試真係可以執位的, 只要努力+努力+努力會有進步.. ...
呈分試執位……級+內來來去去果十个自己執……