用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-8-1 12:00
只有一年數據...不能作準...5+ Maths ~~~
MSS 43.3%
即係MSS中學增值能力高!

b3410 發表於 18-8-1 12:05
即係MSS中學增值能力高!
又可能得一年有咁好啫~~~

mukchi 發表於 18-8-1 11:46
回覆 Yanamami 的帖子

其實都想入番近屋企沙田網曾肇添,呂明才,林裘謀,不過以往少人報離九龍區,更唔知 ...
細女那年級十內既入林護~我估曾大概差不多啩~

mcl203 發表於 18-8-1 12:08
又可能得一年有咁好啫~~~

又嚟多事

多間名女校2015-2016年DSE中英數3科5+表現:

BPSMSSYWGSSPSSSSGSS坑真St Mary聖傑靈DGSSPCSHYGH
27.00%18.68%26.90%26.00%24.80%15.80%47.12%24.20%43.00%28.80%36.80%13.70%
54.00%59.00%49.50%50.00%51.20%38.30%74.35%26.40%91.00%83.30%64.50%62.10%
39.30%31.00%41.30%30.00%??22.50%54.97%23.30%61.00%42.90%39.60%32.90%

多間名女校2016-2017年DSE中英數3科5+表現:

BPSMSSYWGSSPSSSSGSS坑真St Mary聖傑靈DGSSPCSHYGH
28.70%17.24%22.10%22.00%??15.70%34.55%22.20%31.00%25.70%30.00%13.40%
58.20%70.33%50.70%41.00%47.70%32.50%69.09%14.00%85.00%73.60%52.80%60.40%
43.40%43.33%30.00%28.00%37.50%20.20%40.00%16.40%66.00%33.30%32.00%32.30%

Ktfk    發表於 18-8-1 15:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-1 12:14
又嚟多事
MSS D中文仲稍好過 GHS...

又嚟多事
st Mary 好勁,僅低於DGS。不知今年如何?如果接龍後都可以保持,真要大大寫個服字!

又嚟多事

Phy chem bio 邊間女校比較突出。有沒有數據。謝謝

又嚟多事
做埋17-18吖~

回覆樓主

多謝數據王

又嚟多事
我成日以為hy.dgs 差不多, 睇完今日先知吾係!st.mary 又原來好勁!!

josewing 發表於 18-8-1 15:11
我成日以為hy.dgs 差不多, 睇完今日先知吾係!st.mary 又原來好勁!!
其實HY水平, 同DGS, St Mary, MCS, SPCS有差距, 只係同BPS同MSS差唔多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 18-8-1 13:46
做埋17-18吖~

未得閒攪, 好鬼死煩嫁.....

hkpapa852 發表於 18-8-1 15:15
未得閒攪, 好死煩嫁.....
今年DSE中文有範文,各校应提升唔少?

Sophie0804 發表於 18-8-1 13:34
Phy chem bio 邊間女校比較突出。有沒有數據。謝謝
Phy Chem Bio 最好唔駛講... 係DGS, 其次係HY, 之後係BPS (MCS無公佈資料, 唔肯定)

Yanamami 發表於 18-8-1 10:03
华英/ 迦密我觉得考30名內穩陣d.....
今年多過30去一線直資. 所以我覺得呢個名次好穩下. 今年再後些也有人入這兩間.

Yanamami    發表於 18-8-1 17:11

hkpapa852 發表於 18-8-1 15:14
其實HY水平, 同DGS, St Mary, MCS, SPCS有差距, 只係同BPS同MSS差唔多

隨著轉直資再加上減少收運動生,HY 應該會有些進歩。

同意. 轉直資後成績應該會有進步!

hkpapa852 發表於 18-8-1 15:23
Phy Chem Bio 最好唔駛講... 係DGS, 其次係HY, 之後係BPS (MCS無公佈資料, 唔肯定)

...
SPCS?

Yanamami 發表於 18-8-1 17:10
SPCS?
SPCS Phy Chem Bio 4+唔錯, 不過5+就唔算好好.

呢3科成績最好係Chem

BPS 同 St Mary 都係明顯 Chem 強D, MSS就Bio強, HY就Phy Chem都強

又嚟多事
再多d厚多事, 都唔怕, 愈多愈好 !
‹ 上一主題|下一主題