用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何壽南小學升中
樓主: Angelatyy
go

何壽南小學升中 [複製鏈接]

kaka1027kaka 發表於 18-10-23 16:47
小女現就讀何小小六, 正在考慮入九龍城網定入黃大仙網, 各位有無咩意見?
小女屬B2成績, 何小在黃大仙屬一 ...

九龍城區band2肯唔搏,放九真培道喺第一都應該好大機會

回覆 kaka1027kaka 的帖子

德愛不是俾九真培道好?

Arabellahk 發表於 18-11-18 00:38
何小從弱區轉入強區,如果維持原學術水平,在統一派位時,B1生比率一定比在弱區時少。假設將軒小、油天、沙 ...
九龍城總是有無咁強既學校的, 何小唔係咁弱, 正正常常, 咁即係唔多唔少會減咗原九龍城較弱小學D B1學額。而且, 學生量多咗, 中學額無多到既情況下, 係對原九龍城小學不利, 但對何小有利。反正佢原來响黃大仙就算B1率高, B1位都唔夠, B1生有機會入唔到B1校, 但入咗九龍城, 起碼B1生基本上入到B1校, 咁對於飲恨既可能性又係低咗。

我哋揀學校唔怕小朋友唔夠Band, 只怕夠band但唔夠位。

little_yolky 發表於 18-11-19 09:14
九龍城總是有無咁強既學校的, 何小唔係咁弱, 正正常常, 咁即係唔多唔少會減咗原九龍城較弱小學D B1學額。而 ...
但因为转了区,会不会怕部份何小本来是B1的学生,来到九龙城区后,根本算不上是B1, 因而整体B1%下降?中学B1位足够是一件事,但学校本身能否争夺B1位又是另一间事。当然,最好是何小公布详细升中成绩,那就会很清楚。

猴子爸 發表於 18-11-19 10:13
但因为转了区,会不会怕部份何小本来是B1的学生,来到九龙城区后,根本算不上是B1, 因而整体B1%下降?中学B ...

唔駛諗, PLK既津小, 多年嚟大部份都係收收埋埋

只見過馮晴一間係夠膽見人 (咁佢年年都有50%+學生入到B1中學)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-19 10:23

只見過馮晴一間係夠膽見人 (咁佢年年都有50%+學生入到B1中 ...
得馮晴一間係夠膽見人 (咁佢年年都有50%+學生入到B1中學),即是摆了其他同系的小学上檯,等人知道其他学校升B1%低? 同系TSL,直资,升中劲,年年第一时间公布业绩。

hkpapa852 發表於 18-11-19 10:23

只見過馮晴一間係夠膽見人 (咁佢年年都有50%+學生入到B1中 ...
我哋區有間PLK, 年年近六成入B1校的, 都好透明。

猴子爸 發表於 18-11-19 10:13
但因为转了区,会不会怕部份何小本来是B1的学生,来到九龙城区后,根本算不上是B1, 因而整体B1%下降?中学B ...
咁就實預咗有D浮動。不過PLK旗下, 無可能唔操唔谷吧, 相信跌極有個譜。難為我哋本來唔多B1的, 再無多幾個, 買少見少。

little_yolky 發表於 18-11-19 10:41
我哋區有間PLK, 年年近六成入B1校的, 都好透明。
兩間田記有公佈嗎?

唔記得, 但都唔夠8舊嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-19 10:47
兩間田記有公佈嗎?

唔記得, 但都唔夠8舊嚟
緊唔係兩間, 只係勁果間。佢個B1率高, 但兩舊就勝在派入學校夠靚, 跨區能力高。呢三間响我哋區真係三間至尊, B1位差唔幾俾佢哋攞晒。
‹ 上一主題|下一主題