用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何壽南小學升中
go

何壽南小學升中 [複製鏈接]

如題,見何小網頁公佈升中資訊,見遷校到九龍城網後連續2年首三志願均跌,有冇現讀緊的家長可以分享一下何小的升中狀況,是否遷校後差了很多,近來有多少人BAND ONE 生升到BAND ONE 中學?現在除了聯繫保一10個位,仲有多少學生可自行考入保一?我見何小有精英班,他們的成績如何,是否全升BAND 1 中學,在何小讀得叻的學生會否插去其他更好的學校,真心希望有現讀何小的家長可以分享一下,THX

2017 – 2018年度畢業生獲派中學意願分佈

2017 – 2018年度部分畢業生入讀中學:

皇仁書院
香港華仁書院
華仁書院(九龍)
保良局第一張永慶中學
保良局何蔭堂中學
可立中學(嗇色園主辦)
德愛中學
東華三院黃笏南中學
何明華會督銀禧中學
協恩中學
旅港開平商會中學
陳瑞祺(喇沙)書院
嘉諾撒聖家書院

聖公會曾肇添中學
藍田聖保祿中學
天主教母佑會蕭明中學
聖言中學

2016 – 2017年度畢業生獲派中學意願分佈

2016 – 2017部分畢業生入讀中學:

香港耀中國際學校(中學部)

保良局第一張永慶中學

可立中學
德愛中學

協恩中學
東華三院黃笏南中學
何明華會督銀禧中學
迦密中學
旅港開平商會中學
民生書院
陳瑞祺(喇沙)書院

華英中學

英華女學校

聖公會曾肇添中學
基督教宣道會宣基中學

1    0    0    0

回覆樓主

Follow~我都想知

Angelatyy 發表於 18-7-31 10:50
如題,見何小網頁公佈升中資訊,見遷校到九龍城網後連續2年首三志願均跌,有冇現讀緊的家長可以分享一下何小的 ...
你要頭三志願高做什麼, 咁派B1中學學額較轉入九龍城前有無跌? (我覺得無可能有跌)。如果你小朋友係B1生, 俾你寧願乙10派入B1校, 抑或想乙三派入B2校?

首三志願高與低,除非你算錯BAND,否則根本就是同運氣有關,與成績高低無關。

其实很多家长都讲过,九龙城是强区,华德/新华德被挤压是事实,何寿南向高难度挑战,结果应该不乐观。
首三志願高與低,当然不代表band1%高低,但我留意到band1%高的学校,通常首三志願,特别首志願,都很高。

猴子爸 發表於 18-9-19 15:42
其实很多家长都讲过,九龙城是强区,华德/新华德被挤压是事实,何寿南向高难度挑战,结果应该不乐观。
首三 ...

B1%高既小學, 根本唔會理首三志願, 不少甚至連首三志願率都唔會講

你有冇見過APS, KTS, SFA同TSL sell 呢樣嘢?

當年基華由大仙轉過去都起碼跌咗10%.

何小轉咗去九龍城, 估計派位表現最理想只會係同CSK一樣
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-19 16:23
B1%高既小學, 根本唔會理首三志願, 不少甚至連首三志願率都唔會講

你有冇見過APS, KTS, SFA同TSL sell 呢 ...
我就是听我朋友话,今年APS的首志愿都有90几%也听过其他升中好的,都会偏高。升中不好的,真的比较偏低的。

猴子爸 發表於 18-9-19 16:30
我就是听我朋友话,今年APS的首志愿都有90几%也听过其他升中好的,都会偏高。升中不好的,真的比较偏低的。 ...
咁呢間一定係比APS好既學校, 尤其係2014-2015年度, 首志願達 100%

http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-19 16:35
咁呢間一定係比APS好既學校, 尤其係2014-2015年度, 首志願達 100%

http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8 ...
你可能误会了,逻辑上,阿妈是女人,女人不一定是阿妈; band1%高通常首三志愿高,首三志愿高不一定是band1%高

Arabellahk    發表於 18-9-24 13:31

hkpapa852 發表於 18-9-19 16:23

你有冇見過APS, KTS, SFA同TSL sell 呢 ...
話係咁講, 但佢哋入九龍城B2有機會搏入B1校, 但留响黄大仙, B1生係有機會派入B2校喎, 點同玩法。

回覆 little_yolky 的帖子

唔係好明,請指教~

ys_kwong 發表於 18-10-4 22:45

唔係好明,請指教~
黃大仙唔夠B1位, B1生如自行入唔到大抽奬黃大仙網係有機會派唔到B1校的。而九龍城網夠B1位, 所以B1生就算自行入唔到, 大抽奬老老實實咁埋, 就總有機會入B1校, 可能有幾個位剩俾B2生偷雞都未定。因此, 何小轉入九龍城網, 雖則話九龍城強小林立, 但都總好過留响黃大仙網。

little_yolky 發表於 18-10-5 08:55
黃大仙唔夠B1位, B1生如自行入唔到大抽奬黃大仙網係有機會派唔到B1校的。而九龍城網夠B1位, 所以B1生就算自 ...
又唔係咁講, 黃大仙其實主要係唔夠位俾B1男生, B1女生係好安全, 近年B1女生乙1放德愛係必入

但依家何小轉咗網, 少量原本係黃大仙B1女生, 可能要降呢做B2學生

hkpapa852 發表於 18-10-5 11:52
又唔係咁講, 黃大仙其實主要係唔夠位俾B1男生, B1女生係好安全, 近年B1女生乙1放德愛係必入
即係男仔有so, 女仔無so?

little_yolky 發表於 18-10-5 08:55
黃大仙唔夠B1位, B1生如自行入唔到大抽奬黃大仙網係有機會派唔到B1校的。而九龍城網夠B1位, 所以B1生就算自 ...
當年我大都係黃大仙網私小,
但我聽我FD講, 有九龍城有直中的小學,
我幫啊大插入到, 但讀到高小係B2生, 因為班學生太勁,
最后駁得返直中, 真係萬幸

我FD 佢仔B1仔, 留黃大仙抽, 最后派B2 文理

小女現就讀何小小六, 正在考慮入九龍城網定入黃大仙網, 各位有無咩意見?
小女屬B2成績, 何小在黃大仙屬一哥, 如果留在黃大仙自行及乙一報德愛應好大機會,  但我又心儀九龍城培道, 或九真, 以何小現時的情況去到九龍城區已失色, 可能已屬B2小學, 請教各位點睇, 小女可選擇什麼學校?(想入女校)

elbar    發表於 18-10-23 19:29

好多谢咁详尽噶解答!

回覆 kaka1027kaka 的帖子

一哥未到何何小應該係錦泰

何小從弱區轉入強區,如果維持原學術水平,在統一派位時,B1生比率一定比在弱區時少。假設將軒小、油天、沙田呂明才等B1比率在60%左右的小學放在同一區,若無弱校,在統一派位時,他們的B1比率大約在33%左右。

kaka1027kaka 發表於 18-10-23 16:47
小女現就讀何小小六, 正在考慮入九龍城網定入黃大仙網, 各位有無咩意見?
小女屬B2成績, 何小在黃大仙屬一 ...

近年有九龍城band 2生都執雞入到band 1學校,女仔的話,有機會入st rose, 佢直屬位用唔晒,會放返去九龍城公海
‹ 上一主題|下一主題