用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 華仁書院(九龍)18/19升中一交流區
go

華仁書院(九龍)18/19升中一交流區  

好開心加入華仁的大家庭。
升中好多事物要準備,阿仔又要適應,希大家望多交流,互通信息。

bibitom 發表於 18-7-30 14:02
好開心加入華仁的大家庭。
升中好多事物要準備,阿仔又要適應,希大家望多交流,互通信息。
...

前排校內派書竟然記錯日子,現在都未買。

回覆 bibitom 的帖子

佢而家日日乜都唔駛做,快活過神山
但我見其他男校都有暑期功課做,我驚佢開學後會變番做文盲呀!

Queenielam88 發表於 18-7-30 15:11
回覆 bibitom 的帖子

佢而家日日乜都唔駛做,快活過神山

我都諗緊呢個問題

bibitom 發表於 18-7-30 15:20
我都諗緊呢個問題
我就好早之前同阿仔報了一些下午進行的暑期活動, (其實每年暑假都安排一些全日的活動俾佢), 當時仲未放榜, 唔敢安排旅行, 又唔敢安排上午既活動, 因我見大多數中學的升中銜接課堂是在上午進行.

阿仔依家除左下午同妹妹出外參加暑期運動班外, 在家就打機, 我就常常去圖書館借中/英文小說俾佢睇, 避免佢d語文退步. 仲有 買d非常經典既長篇日本卡通dvd俾佢地兩兄妹煲....塞滿佢地d時間.

pokinponi 發表於 18-7-30 16:17
我就好早之前同阿仔報了一些下午進行的暑期活動, (其實每年暑假都安排一些全日的活動俾佢), 當時仲未放榜,  ...

書展都有買左d中英小說,但佢好似仲係放榜心情,日玩夜玩,連覺都唔多訓,過兩日就八月了,俾d體力活動佢放下電

bibitom 發表於 18-7-30 16:42
書展都有買左d中英小說,但佢好似仲係放榜心情,日玩夜玩,連覺都唔多訓,過兩日就八月了,俾d體力活動佢 ...
去多d游水啦, 快高長大唔駛被人恰.

pokinponi 發表於 18-7-30 16:46
去多d游水啦, 快高長大唔駛被人恰.

呢兩年都好少去游,唔會有人恰啩

大家好! 仔仔都係今年九華仁S1, 大家可以交流下.
Kawaii

kawaii1128 發表於 18-7-31 12:22
大家好! 仔仔都係今年九華仁S1, 大家可以交流下.

歡迎加入

開左學你地就知你地仔仔會好HAPPY!
九華又自由,又少功課, 佢地真係零壓力!!

calipama 發表於 18-7-31 13:16
開左學你地就知你地仔仔會好HAPPY!
九華又自由,又少功課, 佢地真係零壓力!!
...
想請問升中二的暑假會唔會有些活動要參加? 因今年阿仔升中呢個暑假冇安排去旅行, 想plan定明年暑假出國旅行.

bibitom 發表於 18-7-30 16:59
呢兩年都好少去游,唔會有人恰啩
讀男校比人恰/排擠的不外乎係:擦鞋仔丶鐘意認叻但冇料丶又要威又要帶頭盔

kkhon 發表於 18-7-31 15:13
讀男校比人恰/排擠的不外乎係:擦鞋仔丶鐘意認叻但冇料丶又要威又要帶頭盔 ...

甘阿仔應該冇以上特點了。只是超多口多手,上堂係‘問題少年’,會問到上太空。希望老師們體諒就好

回覆 kkhon 的帖子

各位師兄家長,可否在此分享多少少九華的學習模式給大家聽。若真是日日過著冇乜功課及零壓力下的生活,男孩子真是好難會主動温書,到考試時會否變得好吃力呢?

pokinponi 發表於 18-7-31 13:56
想請問升中二的暑假會唔會有些活動要參加? 因今年阿仔升中呢個暑假冇安排去旅行, 想plan定明年暑假出國旅行 ...
學校有好多學會可以參加, 要自己主動去參加, 學校唔會迫你, 當然可以一樣都唔參加! 如果有玩開樂器可以參加樂團.

pokinponi    發表於 18-8-1 22:33

Queenielam88 發表於 18-7-31 16:14
回覆 kkhon 的帖子

各位師兄家長,可否在此分享多少少九華的學習模式給大家聽。若真是日日過著冇乜功課及 ...
九华雖然主張自主学习,但入得黎讀的都是B1仔,到要考试的時候,他们都不甘比下去,就会拿起書本筆记温書。當然平日的课题一定要明白,吾明要主动求学,尋求方法解決。家长不用太担心,F1係蜜月期,讀下玩下,只要保持住学习興趣同態度便可。开頭提下囝仔问下有冇吾识,慢慢便放手,最緊要係仔的態度同心態,吾好比佢hea惯,怕将来難收。

kkhon 發表於 18-7-31 17:52
九华雖然主張自主学习,但入得黎讀的都是B1仔,到要考试的時候,他们都不甘比下去,就会拿起書本筆记温書。 ...

剛剛去漢榮買完書,見到有d升中暑期練習,差d就忍唔住買俾佢做

pokinponi    發表於 18-7-31 19:37

kkhon 發表於 18-7-31 17:52
九华雖然主張自主学习,但入得黎讀的都是B1仔,到要考试的時候,他们都不甘比下去,就会拿起書本筆记温書。 ...

我又想請教學校樂團,合唱團時常出外比賽,咁費用是否有學校資助或是全數由家長支付呢?

Queenielam88 發表於 18-8-1 21:47
我又想請教學校樂團,合唱團時常出外比賽,咁費用是否有學校資助或是全數由家長支付呢?
...
出国交流團是自費,資助多与少就视乎去的地方。