用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
樓主: sunnymama2
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎  

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:48
oh my god   

仲諗住搏吓band 1 學校。。。。

吾一定的,小五六真系過五關斬六將,而家可以做的攪好成績,再睇定中意邊間中學啦,一步一步甘過啦

miriam 發表於 18-7-31 09:04
邊間小學?

係黃大仙區的x仁小學,我目標係德愛中學,請問級10有可能嗎?

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當年佢就係升小一唔識填表,所以才跌到呢間小學

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:18
係黃大仙區的x仁小學,我目標係德愛中學,請問級10有可能嗎?

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當 ...
超級神校

睇左三年校務報告, 再加埋校訊, 隻字不提升中派位結果, 剩係識講校外比賽獎項, 完全玩野 feel.

數班相人數兩班加埋有 42 人, 當衰衰地真係 1/3 係 B1, 即 14, 但今次會打個 6 折計數, 最好考到頭 8 名內, 以咁神級學校, 我都擔心級 8 會危.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-31 08:59
多數區內寶校既升讀B1中學比例, 都係15%或以下, 叫親友自己評估吓.
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-7-31 09:39
數人頭 17/18 P.4 有 42 人..............15%...........即級 6 內...............

咁如果級8, 有可能搏曚入德愛嗎?

所以ek攞的料,仲好過問學校老師

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-7-31 10:16
咁如果級8, 有可能搏曚入德愛嗎?

根據 hkpapa 所講, 同埋 "學校提供神級資料" 未必得...........

你要諗返到你侄女升中個年人數又多左..............

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3618052&page=1#pid46315760

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:18

其實阿哥乜都唔識,我做細妹替佢着急。想當 ...

你目標吾系高丫,尼間好似band2頭,你密切留意一卜bk討論,到時再取意見啦

黃大仙間X仁又未到寶校級, 起碼都未好似天虹, 大成咁又去到殺校邊緣, 應該會好少少, 有1X%-20%左右
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-31 10:37
黃大仙間X仁又未到寶校級, 起碼都未好似天虹, 大成咁又去到殺校邊緣, 應該會好少少, 有1X%-20%左右
...
有你出手更加好, 我開頭計 1/3 再打個 6 折, 級 8/9 B1 止步

其實係黃大仙區, 就算係B2既女仔都還好, 起碼乙1可以偷雞入德愛 (過去2年都有B2入到), 或者直接放B2A既聖母係乙1

男仔仲慘, 連一間B2A都無得揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:05
其實係黃大仙區, 就算係B2既女仔都還好, 起碼乙1可以偷雞入德愛 (過去2年都有B2入到), 或者直接放B2A既聖母 ...

hkpapa,想請教好似我侄女的case, 當佢考級8好了,德愛好,定還是文理,可立好?

因為阿哥話諗住揀文理,可立,我驚佢會重蹈覆轍呀。但我心目中,德愛應該好過呢兩間

sunnymama2 發表於 18-7-31 11:08
hkpapa,想請教好似我侄女的case, 當佢考級8好了,德愛好,定還是文理,可立好?

因為阿哥話諗住揀文理,可 ...

文理多年嚟沒有公佈過半點DSE成績, 我對佢好有保留, 而且佢好似下年搬去九龍城網, 到時應該無得揀.

可立除咗第一/二屆有公佈過少許DSE成績 (都只係得B1尾B2頭水平), 一直都再無公佈資料, 有可能只有英中之名, 沒有英中之實.

所以女生我會推介德愛同聖母

hkpapa852 發表於 18-7-31 11:12
文理多年嚟沒有公佈過半點DSE成績, 我對佢好有保留, 而且佢好似下年搬去九龍城網, 到時應該無得揀.

可立 ...

明解,多謝你資料呀

miriam 發表於 18-7-31 10:40
有你出手更加好, 我開頭計 1/3 再打個 6 折, 級 8/9 B1 止步

多謝超級版主解答

而家頭頂冇咁多“疑”雲啦

sunnymama2 發表於 18-7-31 11:19
多謝超級版主解答  

而家頭頂冇咁多“疑”雲啦

澄清一下,我唔係版主,更加唔係超級版主, 只係一塊厚多士。

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:06
老師有什麼理由唔答呢?

呢個咪係N年前 (其實都係1X手前啫), 大家話唔想標籤學校同小朋友, EDB順應民意發 ...
講得啱,的確係順應民意,呢啲係回歸之後,啲前前輩家長留底既「好野」。表面上係唔標籤學校、唔標籤學生,話就話降低升學壓力,但係現實剛好相反。

dddaddy 發表於 18-7-30 09:29
學校老師係知道學生banding,定都係靠估?
學校老師係大概知道既,當然有估既成份。

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:26

明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老 ...
點解唔問啲高年班家長?

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:01
間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...
明白~禁計真係头3先叫稳陣~Maybe头5都叫band1, 但係級3內先比較穩妥,級4,5都可能有d危。既然明知学校派位差,唯有全力以赴谷盡呢两年,好过到时後悔。