用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
樓主: sunnymama2
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 18-7-30 13:47

其實我地忟的原因,就係你所講的遊花園。侄女操行在校一點問題都冇,老師好鐘意佢,有比賽成日揾佢,又揾佢做風紀,又有幾個優點,所以覺得老師說操行呢樣最重要根本就係“膚”我們。

講真,如果肯定小朋友操行冇問題,家長下一步緊張成績都好正常

Jasonhaha 發表於 18-7-30 15:28
我囡學校老師不會公開講 , 但個別打電話去問 , 老師都會講嘅 , 仲會分析埋我囡囡應讀那類型學校 , 不過會比 ...

最驚老師咁做,為左提高第一志願。

我覺得好的老師應該比個range 俾家長,要高風險高回報,定保本投資,就家長自己決定

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:01
間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...

級十和級三都係差幾名,如果係我,我會當級三係目標。

miriam 發表於 18-7-30 18:55
當年有位同學成績畀我囡好, 入左間 B2A, 原因係佢屋企對面.........夠近.................
...

其實又理解到。。。不過就唔同意咁做, 幼稚園,小學就話就近入學,中學我會以校風和成績為主。

gigayan 發表於 18-7-31 08:11
級十和級三都係差幾名,如果係我,我會當級三係目標。

我地知道侄女係咩料,冇可以能

angiehouse 發表於 18-7-30 21:16

我覺得尼個case級10,操行又話ok,其實家長心中有數,只不 ...

係唔係要今年小6畢業生考pre s1, 才會影響今年升小五的學生的banding?

間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知 ...

已經明知派位一般,係我有理無理,盡力做到最前!不是聽了頭10派了什麼學校才想如何步處,這想法做法都極危險!要知道即使寶校,小五小六也會有人發力追前,發覺惰後才追!就立自己於危險。
仲有襯細佬細,可以轉校就試下快D轉走!免得再擔心多次!

老老實實,考到咁前仲要擔心banding,我覺得好唔扺

sunnymama2 發表於 18-7-31 08:14
係唔係要今年小6畢業生考pre s1, 才會影響今年升小五的學生的banding?
Yes! 到你侄女的一屆,則用相同數據,比較易掌握

如果係咁,好大機會老師自己都唔知級几先係band1, 唯有叫小朋友努力考前D,keep 住操行A。
希望自行可以進取D,入到心儀學校。

bettyay 發表於 18-7-31 08:17
已經明知派位一般,係我有理無理,盡力做到最前!不是聽了頭10派了什麼學校才想如何步處,這想法做法都極 ...

咁間學校係寶校嘛,冇話扺唔扺

今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,band1生都話做吾晒,如果小學多band23生,下年可能重小dband1位,所以現時最大步署就系保住成績盡量排最前,二年後選校要有策略,而且二年後學童又多左

angiehouse 發表於 18-7-31 08:38
今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,ban ...

oh my god  

仲諗住搏吓band 1 學校。。。。

醒目開學勳章 王國長老

Chenglc 發表於 18-7-30 19:26
有呢個部署都好正常,不過老實講,我係由阿仔讀幼稚園已開始部署。所以當時區內各小學升中情況,都略知一二 ...
想當年我囡決定讀邊間小學後, 真係死搵爛搵返學校既升中派位資料出黎做統計, 睇下派位情況, B1% 由高變低時即刻再作調整, 預計要考到幾多名內先可以係 B1, 亦係報依家呢間中學前同我囡講定幾多名內最好, 否則幾努力都好, 成績達唔到要求時我都唔敢報.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

多數區內寶校既升讀B1中學比例, 都係15%或以下, 叫親友自己評估吓.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angiehouse 發表於 18-7-31 08:38
今年考pres1成績,會影響跟住二年派位,甘你睇下出年派成點,就略知你侄女個界一二,今年pres1出得深,ban ...
今年考既Pre-S1成績, 係影響未來4年既小六畢業生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 18-7-31 08:57
想當年我囡決定讀邊間小學後, 真係死搵爛搵返學校既升中派位資料出黎做統計, 睇下派位情況, B1% 由高變低時 ...

你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名內,我地都覺得有些進步空間。可惜,我地點利誘佢,佢都好似BB咁,唔識驚囉,連老師話佢的思想,係比一般小朋友迉熟

所以聽完你地咁講,我放棄了。

醒目開學勳章 王國長老

邊間小學?
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkpapa852 發表於 18-7-31 09:01
今年考既Pre-S1成績, 係影響未來4年既小六畢業生

系的,重疊的,pres1就二年一次,即學校二年有一次上訴機會,今年考出年就有調整啦

醒目開學勳章 王國長老

今年小六畢業生既 PS-1 成績係影響未來 4 年既 B1% (多謝某人提醒改返岩先)

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-7-31 09:04
你個女都又乖又叻吖。

我侄女唔係叻,但又唔盡全力,當同學個個都補呢樣嗰樣時,我侄女乜都唔補都有10名 ...
佢唔乖又唔叻, 只係早早畀呢間中學吸引左, 所以為左入讀我全力幫佢.

我都有講過佢呈分試玩過山車, 跌到老師都驚, 佢知衰派唔到要叩門時一定要成績好, 所以力追咋.

‹ 上一主題|下一主題