用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎 ...
樓主: sunnymama2
go

學校老師可以拒絕家長講小朋友band 幾嗎   [複製鏈接]

回覆樓主

老師答係人情,唔答係道理!
答左都唔一定準確啦,班主任都一樣無答我,即使完左呈三,個banding都係純粹估計,點解覺得老師一定要答你,唔答你住或唔答你,就是老師的問題嗎?

hkpapa852 發表於 18-7-30 11:45
EDB有指引, 學校唔提供資料其實亦好正常.

其實如果學校願意詳細列出每年升中派位結果 (如邊間學校幾多人入 ...

明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老師照實講教署指引,唔答得就是了,我地唔會怪老師。唔明白為何要轉移視線講咩操行最重要呢?侄女操行係A的。

其實學校透明度低,好驚老師為了提升第一志願而降低學生band

想當年我升中一,小學係黃大仙,老師提議我媽幫我揀黃大仙區某校,非band 1 的,好彩我阿媽醒,幫我誇九龍區中左band 1 女校。

所以,我地唔敢全信老師的提議,所以才諗住直接問級10內派到什麼中學。

迷你人 發表於 18-7-30 12:10
老師答係人情,唔答係道理!
答左都唔一定準確啦,班主任都一樣無答我,即使完左呈三,個banding都係純粹估 ...

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題,照實講唔講的原因就是了。不過為何要講什麽操行最重要去(膚)我們呢? 所以我對呢d老師感覺唔好。

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:26
明白,原來係教署指引,咁老師唔答都冇辦法了。其實個老師照實講教署指引,唔答得就是了,我地唔會怪老師 ...

其實就算真係答你級10去了什麼中學意義也不大的,例如:男定女?自行定抽獎?學校網定住址網?等等都會有所影響!其實如果小學有公佈派位結果,公佈的透明度,其實都估到大約情況。
操行今天A,唔等於小五、小六入了青春期仍然聽教聽話keep住A,升中操行確是重要的,提醒不要只記住排名而忽略操行!我覺得老師不算有問題

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:28

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題 ...

老師都系提下家長,德育都好重要,老師都好慘,下下比人怪責

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-7-30 12:28

如上面回覆,我地唔知有教署指引,老師唔講唔係佢地問題 ...
考到級十又點?

假如操行不幸 C- 你估下仲有咩學校見?

唔少中學收生要求列明操行要係 B+ 或以上, 除非學生有超級特異功能, 見你 C- 可能會畀學生試下 in.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

angiehouse 發表於 18-7-30 12:42
老師都系提下家長,德育都好重要,老師都好慘,下下比人怪責

有幾慘? 照直講因為教署指引唔講得,我地點會怪佢? 我地都係講道理的人的。

老師表達能力有問題,家長都好慘的。

miriam 發表於 18-7-30 12:59
考到級十又點?

假如操行不幸 C- 你估下仲有咩學校見?

都話左侄女操行A,冇問題喎, 如果侄女操行有問題,我地會處理。

但當操行冇問題,關心成績好正常吧

醒目開學勳章 王國長老

sunnymama2 發表於 18-7-30 13:05
都話左侄女操行A,冇問題喎, 如果侄女操行有問題,我地會處理。

但當操行冇問題,關心成績好正常吧 :igi ...
咩叫舉例呢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

sunnymama2 發表於 18-7-30 11:42
當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?
...

你叫老師點答你。萬一你小朋友考第十,你當B1 但最後派不到B1, 到時候老師就做左罪人。
所以只能說估計。不能說一定。

sunnymama2 發表於 18-7-30 13:04
有幾慘? 照直講因為教署指引唔講得,我地點會怪佢? 我地都係講道理的人的。

老師表達能力有問題,家長都 ...

又會吾會甘睇,考第十已是邊緣人,又或者所有人操行都系比A的,老師吾知點答又認為個小朋操行要改進,為有甘講囉

會唔會係嗰D一級得幾個B1生嘅小學, 所以老師唔答, 再帶樓主遊花園去咗操行到, 費事露了底牌

我囡學校老師不會公開講 , 但個別打電話去問 , 老師都會講嘅 , 仲會分析埋我囡囡應讀那類型學校 , 不過會比較保守啲

如果考第十果個係BAND1生, 但佢偏偏去考中中,
甘點算??

楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中学。未考呈分試又难作準d既。

醒目開學勳章 王國長老

mch411 發表於 18-7-30 17:44
如果考第十果個係BAND1生, 但佢偏偏去考中中,
甘點算??
當年有位同學成績畀我囡好, 入左間 B2A, 原因係佢屋企對面.........夠近.................

sunnymama2 發表於 18-7-30 11:42
當然唔係問侄女band 幾啦,我地都知呈分可升可跌,只係想知級今年派位級10內是否band 1,呢個問題好難答?
...
有呢個部署都好正常,不過老實講,我係由阿仔讀幼稚園已開始部署。所以當時區內各小學升中情況,都略知一二,當初揀呢間,就係貪佢派得好。

Yanamami 發表於 18-7-30 18:31
楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中 ...

我覺得尼個case級10,操行又話ok,其實家長心中有數,只不過要老師一句肯定,老師吾肯講再加一句操行都好重要,家長未吾多開心,其實吾講好應該,今年考pres1,出年band1位已經有變數

ok3 發表於 18-7-30 14:41
會唔會係嗰D一級得幾個B1生嘅小學, 所以老師唔答, 再帶樓主遊花園去咗操行到, 費事露了底牌

...

你好醒呀!

Yanamami 發表於 18-7-30 18:31
楼主侄女小学有無升中派位往績?睇下佢公佈d乜,如五六年班都keep到呢个位,大概估到自己侄女位置会升边d中 ...

間小學係區內寶校,學校派位一般,所以阿哥好想知級10內今年派位派成點。其實侄女係好過級十的。阿哥想知還差幾多係band 1, 因為仲有個細仔,阿嫂又成日唔喺香港,得阿哥一對二,好辛苦呀。

如果老師一句頭3係band 1, 咁知道個女係咩料,就唔駛太谷佢。

如果係差少少就band 1, 都可以有個希望,諗吓點谷。

如果係band 2, 咁就算,維持現狀唔退就算。因為阿哥真係好忙,連瞓覺的時間都唔夠
‹ 上一主題|下一主題