用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留意:申請英國學生簽證只需這些文件
樓主: www
go

留意:申請英國學生簽證只需這些文件  

大家唔好撈亂,一般黎講:
Tier 4 (General) 係入大學時申請嘅visa;
Tier 4 (child) 係讀中學嘅visa。
呢度有D講緊General,有D講緊child,文件雖然差唔多,小處會有分別。,

etoile 發表於 19-6-1 15:32
大家唔好撈亂,一般黎講:
Tier 4 (General) 係入大學時申請嘅visa;
Tier 4 (child) 係讀中學嘅visa。

請問即Tier 4 (child)要否資產證明?

bbpoon03 發表於 19-6-1 17:16
請問即Tier 4 (child)要否資產證明?

唔洗,不過我次次都預備定。

etoile 發表於 19-6-1 19:04
唔洗,不過我次次都預備定。

明白,謝謝!

回覆 mrs.lo 的帖子

Visa 申請並不難,可以自己做 。有问題,BK 有很多媽咪可以幫手回答。

MsSleepy 發表於 19-6-1 22:08
回覆 mrs.lo 的帖子

Visa 申請並不難,可以自己做 。有问題,BK 有很多媽咪可以幫手回答。 ...

申請child student visa 都容易?唔係要預俾好多信件嗎?

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:11
申請child student visa 都容易?唔係要預俾好多信件嗎?

我正準備申請,文件唔多,一般正常野。

cfs 發表於 19-6-1 22:14
我正準備申請,文件唔多,一般正常野。

我正在準備會唔會好複雜,因為我會揾我朋友做監護人,唔知自己攪簽證會否有難度?要唔要準備信件等?

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:24
我正在準備會唔會好複雜,因為我會揾我朋友做監護人,唔知自己攪簽證會否有難度?要唔要準備信件等?
...

大部分EK家長都係自己上網填表申請,有問題可以問大家,很多經驗人士。我未登入填表,不過以我手上資料,冇提及監戶人資料,而且我未落實監戶人公司,未比錢確認,哈!網上要填的資料也是個人資料,唔困難,試下啦。真的很擔心唯有比錢叫你的agent幚忙。

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:24
...

冇信件準備,Consent letter可以叫agent比份樣本你,改標題,簽名已經可以。

cfs 發表於 19-6-1 22:30
大部分EK家長都係自己上網填表申請,有問題可以問大家,很多經驗人士。我未登入填表,不過以我手上資料, ...

因為我無跟agent ,學校都係自己apply!所以有好多都未知點攪

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:33
因為我無跟agent ,學校都係自己apply!所以有好多都未知點攪

咁要有經驗人士分享了。
我只知先照肺,等學校出CAS,上網一步步入資料,比錢,約時間上去簽證中心,印出資料,集齊所需文件,上簽證中心,影相,打指毛,交文件,等十五個工作天,收到護照。

有錯請大家提點。

我都已經做照肺,巳經收到CAS,就係要準備申請!所以上嚟偉大BK 問吓!

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:57
我都已經做照肺,巳經收到CAS,就係要準備申請!所以上嚟偉大BK 問吓!

上年都係自己攪簽證的,其實唔難,我都係請教EK 家長們
網上可搵到 consent letter 的template

我還未找到我朋友做監護人的信件template,因我囡under18 !

www 發表於 18-7-29 01:39
在British Council 的講座中,聽到英國學生簽證的有關職員介紹,說到由於香港屬於 "Appendix H nationals"  ...

我的agent 代辦visa, 佢又要我交e statement 便ok; 但我都聽過香港係low risk 國家,不用交財務證明
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 19-6-5 14:41
我的agent 代辦visa, 佢又要我交e statement 便ok; 但我都聽過香港係low risk 國家,不用交財務證明
...

唔好交e statement.

其實是否不用交

剛致電agent, 佢話online 申請時有一欄要上載財務證明,是否可以不上載?