用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留意:申請英國學生簽證只需這些文件
樓主: www
go

留意:申請英國學生簽證只需這些文件   [複製鏈接]

sweetsue 發表於 19-7-15 15:01
办理签证需要父母一起去吗?

如果唔夠18歲,父或母其中一人即可。

谢谢,我是单亲,父母同意书爸爸也必须签字吗

Jenng 發表於 19-7-15 14:26
謝謝你回覆!但係佢個網票default $3120,係要自己overwrite 個數?

跟個網, 佢自動計, check 下日期無填錯就得.

sweetsue 發表於 19-7-15 14:33
请问内地出生证明去哪里做翻译?

其實即系中文翻譯成英文啦,出面應該都好多呢d翻譯服務,如果真系noidea你又可以問問你個升學agent有得介紹同幫你搞掂,貨比3家,問幾間再對比下agent個價錢就早d搞掂去啦。

我個agent每個翻譯收$800大元,我自己去日本領事館只收$90,仲即刻出比我,我仔個簽證已取。

cow 發表於 19-7-15 15:27
跟個網, 佢自動計, check 下日期無填錯就得.

日期無填錯
Course start date: 23 September 2019
Course end date: 30 June 2022
個網default咗個payment$3105
大家有無遇到呢個情形?

回覆 YuYuMother 的帖子

我都係未出CAS,已經買定機票。如果可以就買定學生機票可以改時間。
我買了維珍(不是學生機票),改票要收$1400.

通常學校一收到第1個Term fee,應該就會出CAS。

shanna852 發表於 19-7-15 12:47
我女都是六月考完 GCSE 。請問 A level 都是申請 Tier 4 student visa 嗎?你幾時收到學校的 CAS?我已追過 ...

都是Tier 4 (Child) Student visa, 學校五月尾出CAS, 阿仔19/6一返港做visa, 28/6 已通知有得攞

jaspermame 發表於 19-7-11 19:12
唔需要,噚日剛上去做,我之前叫學校出咗封信做證明 ,但係上到去個職員話其實唔需要,佢哋會 check 到!
...

你地遇到咁好既職員,會話比你地知唔需要,我地上星期上去,個職員咩都唔睇,總之你有咩,佢叫你比佢Scan晒佢!  就算Agent話唔駛既文件,呢度JM都提大家帶定的,如財務證明、舊既TB test report...等等,個職員都無理,總之就叫你比晒佢Scan

剛收到Agent通知話有結果,可以上去拎,有無人試過結果係失敗架? 擔心

yuyueng 發表於 19-7-15 15:17
如果唔夠18歲,父或母其中一人即可。

聽說中心有限際,只可一位家長陪同出席。

今天到北角辦理但冇收到TB正本喎,你地呢?

jac0000 發表於 19-7-15 21:35

我都係未出CAS,已經買定機票。如果可以就買定學生機票可以改時間。

尋日收到CAS, 夜晚買埋機票了,而家做埋簽證就得,鬆一口氣

回覆 www 的帖子

請教一下,differentiation arrangement 是什麼?謝謝

照片不需要吧

回覆 cfs 的帖子

你在網上已經upload TB Cert.對嗎?上到簽證中心唔會收TB Cert.正本的。
但到時小朋友英國入境時,就要帶備TB Cert.正本。

woodylam 發表於 19-7-16 07:54
都是Tier 4 (Child) Student visa, 學校五月尾出CAS, 阿仔19/6一返港做visa, 28/6 已通知有得攞
謝謝回覆,今日收到學校通知了。

Lofty 發表於 19-7-17 14:37
回覆 www 的帖子

請教一下,differentiation arrangement 是什麼?謝謝
香港屬低風險地區(low risk area),持香港特區或BNO護照可以有特別安排(differentiation arrangement),不用比財務和學歷證明(financial, qualification and English proof)。 但要預備定因要求到要比。

jac0000 發表於 19-7-17 14:48
回覆 cfs 的帖子

你在網上已經upload TB Cert.對嗎?上到簽證中心唔會收TB Cert.正本的。

謝謝你提醒

呀女尋晚入哂資料交錢,今日upload埋文件,好暢順,係最後約appointment 時個網無反應。食完晚飯再試多次搞掂!

mrs.lo 發表於 19-6-1 22:57
我都已經做照肺,巳經收到CAS,就係要準備申請!所以上嚟偉大BK 問吓!

請問照肺係咪有指定診所㗎?
‹ 上一主題|下一主題