用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留意:申請英國學生簽證只需這些文件
樓主: www
go

留意:申請英國學生簽證只需這些文件   [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 19-6-14 10:57
請問是先照肺片再上網申請visa嗎?

打算先約期照肺片,放榜後再上網申請辦visa 好似好複雜mo ...

照咗先,有效六個月內。

cfs 發表於 19-6-14 11:11
照咗先,有效六個月內。

可以自己先照就易辦,好似要去指定中心照?

朋友話要申請左visa有信先可以book照肺,所以有d混亂

YuYuMother 發表於 19-6-14 11:35
可以自己先照就易辦,好似要去指定中心照?

朋友話要申請左visa有信先可以book照肺,所以有d混亂
剛剛上星期完成左. 去左旺角, 因為尖沙咀貴100蚊.佢地要當地地址,所以我比左學校地址,你打去問下如果學校未決定,應該點做.

聯合醫務保健中心(香港)
香港中環德輔道中 71 號永安集團大廈 1401 室
電話 : (852) 39508888

電郵: [email protected]

medical examination appointment booking

聯合醫務保健中心(尖沙嘴)
九龍尖沙嘴東麼地道62號永安廣場10樓07室

medical examination appointment booking

聯合醫務保健中心(佐敦)
九龍佐敦彌敦道238號15樓

電郵: [email protected]

卓健醫療 - 惠豐中心
九龍旺角彌敦道664號惠豐中心8樓
電話 : 8200 8825

www.qualityhealthcareasia.com

http://www.qhms.com/servicesofferings/servicebooking.aspx

卓健醫療 - 海富中心
香港夏愨道18號金鐘海富中心第1期16樓1605-09室
電話 : 8200 8825

www.qualityhealthcareasia.com

http://www.qhms.com/servicesofferings/servicebooking.aspx

cfs 發表於 19-6-14 11:41
剛剛上星期完成左. 去左旺角, 因為尖沙咀貴100蚊.佢地要當地地址,所以我比左學校地址,你打去問下如果學校未 ...

謝謝你

即時打去book左了

醒目開學勳章

一家三口 發表於 19-6-14 09:31
幾多份文件 就無有留意,諗住上傳了幾多文件就帶埋copy/正本去。
...

我嘗試列出以下文件給大家參考, 如有錯漏請指正.

1. Your appointment letter/receipt
2. Your valid passport or travel document (current and old) which must have at least one page that is blank on both sides

3. Your supporting documents, if you have not already uploaded these yourself
a) HK ID card
b) Old student visa (if applicable)
c) Parent’s ID card copy
d) Consent letters and proof relationship (birth certificate)
e) TB Certificate (if applicable) or boarding pass return from UK on Summer term

4. If you have applied on Access UK you should bring a printout of your checklist.
If you have applied on Visa4uk you should bring the first page of your application form

3b 發表於 19-6-14 16:45
我嘗試列出以下文件給大家參考, 如有錯漏請指正.

1. Your appointment letter/receipt

其實係一家四口子

回覆 3b 的帖子

6月6日去左辦Student VISA, 今日收到collection email, 都幾快.

P.S. 我無交財力證明, 所有正本佢無檢查, 但我都有帶去.

bigi037 發表於 19-6-19 12:20
回覆 3b 的帖子

6月6日去左辦Student VISA, 今日收到collection email, 都幾快.

謝謝資訊

回覆 3b 的帖子

請問如果佢要求財力證明時,戶口入面嘅外幣計唔計?

cow    發表於 19-6-19 22:33

回覆 Twomonkeys 的帖子

港幣或外幣均可, 但不可以是定期, agent話他們不會要求你提供財力證明, 所以我無交, 交與否是你自己決定的, 現在7個工作天就批了 (不是快證)

Thanks! 我諗住唔交,但會帶定去。

醒目開學勳章

回覆 3b 的帖子

真係好快, 希望我們申請時一樣咁順利!

打算搵Agent申請,但他們要我們準備的文件,比你們說的多(如下),已經有BRP,還要Proof of Study嗎?
1)$800為不設退款的代辦費用(請寫下學生英文全名及聯絡電話)2)學生的有效護照(有效期須多於半年)

3)學生的舊有護照(如有)

4)學生的出世紙

5)學生的身份證

6)家長的護照(親父及親母)

7)IELTS 報告

*只適用需申請General Student Visa(就讀Cardiff Sixth Form College, Oxford International College, Foundation Programme及大學的學生)

8)最近一次的成績表(附有英文翻譯)

9)家長同意信 (範本請按此下載)

10)入學確認信(CAS)

11)在讀證明信(Proof of study),內容需包括:

a)學生全名

b)課程開始及完結日期

c)英國住所情況(即全寄宿)

d)學生只於學校假期間返回香港家中,而停留並不超出6個月。

回覆 tingtingb 的帖子

自己申請按步驟便可, 不是太複雜啊.

回覆樓主:

想問一下最近辦tier 4嘅家長,需要準備或出示存款證明嗎?

👍

winnietsai 發表於 19-6-20 19:48
想問一下最近辦tier 4嘅家長,需要準備或出示存款證明嗎?
無乜聽過要出示證明

tingtingb 發表於 19-6-20 17:32
打算搵Agent申請,但他們要我們準備的文件,比你們說的多(如下),已經有BRP,還要Proof of Study嗎?
1)$8 ...

舊生?自己申請快好多,佢哋客多,資料齊晒都要等十日至排到你。

yuyueng 發表於 19-6-20 23:27
舊生?自己申請快好多,佢哋客多,資料齊晒都要等十日至排到你。

係舊生,收費還比新生貴。

我好驚自己填錯,所以先打算揾agent整。

請問各位有無清晰procedure,請指教。謝謝

winnietsai 發表於 19-6-20 19:48

今日剛去做簽證,不用交存款証明。我選了加$90寄掛號給我,否則只可平日8:00-9:00去取簽證,他話其他時間不可取。
‹ 上一主題|下一主題