用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添 vs HY
樓主: waich0965
go

曾肇添 vs HY   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-7-31 10:58
可能佐敦女校变得“谦卑”了一点,如果根据这个logic的话。

不如你睇清楚我曾講什麼先!

首先,直接D講,欠「謙厚」是中學校長梁校長,在新生家長會的講話,我們二公婆頓時覺得,欠「謙厚」,直接些是「自大」了!

之後有網友講開唐助理校長,我帶出唐唐一席話帶來囡囡們全場高潮⋯⋯:「十月有一套全港唯一一間由Nike設計及生產的PE服!」,之後我説中學生是否需要Nike作為PE服?!

你是否誤會了?!

bettyay 發表於 18-7-31 11:34
咁主要都係想幫有須要的家庭!你減唔到,證明只是需要,不是須要 ...
我都好想知,月人三萬多的家庭,一半去咗供樓/交租,供樓仲要交管理/地租,真的唔需要減?

mcl203 發表於 18-7-31 10:48

佐敦女校以前係Nike,近年轉左Puma~~~

係Puma😊新轉時学校送每人-套tracksuit. -毫子都無出过,係買件幾十蚊既运动tee.

回覆 ABC-DAD 的帖子

想請問點解中產有影響呢,謝

waich0965 發表於 18-7-31 12:23

唔上唔落……減唔到学費時又佔左部份家庭开支,不至於要勒緊肚皮,但小数怕長計,总係一筆錢要負擔。

ABC-DAD 發表於 18-7-31 11:58
唔轉直資就會多左基層學生受惠,似乎係一厢情願嘅講法,有無未轉直資前嘅比數據呢?夫子自道吧。事實基層學 ...

要取數據去引證是否有影響,都係首要條件,入到去先可以有數據,似乎,問學校係最適合~~~

Yanamami 發表於 18-7-31 12:22
係Puma😊新轉時学校送每人-套tracksuit. -毫子都無出过,係買幾件十蚊既运动tee. ...
係喎...搞錯左...之前果D係Nike sponsor田徑隊~~~

waich0965 發表於 18-7-31 12:23

唔轉直資,中產都唔使交學費,有人真係以為學校轉直資係碌削左基層?轉左直資口的中產先多左機會入HY 咁嘅論調都有人當真,真資都係有政府資助嘅,夾心中產就最吃力,收左嘅學費係咪用係學生學習資源上面就要家長用家學己去考察下。

mcl203 發表於 18-7-31 12:31
要取數據去引證是否有影響,都係首要條件,入到去先可以有數據,似乎,問學校係最適合~~~
...
想知咪自己去問囉。

ABC-DAD 發表於 18-7-31 12:40
想知咪自己去問囉。

我只係見你咁答,以為你有數據係手而已-~~~

mcl203 發表於 18-7-31 12:42
我只係見你咁答,以為你有數據係手而已-~~~
我就係想人地攞數據去證明下我係睇錯左。

個人感覺,如你喜歡專注讀書,是考試高手的話,應選曾。
如你喜歡交朋友,想過多姿多采校園生活的話,應選HYS。

ABC-DAD 發表於 18-7-31 12:39
唔轉直資,中產都唔使交學費,有人真係以為學校轉直資係碌削左基層?轉左直資口的中產先多左機會入HY 咁嘅 ...
"轉左直資口的中產先多左機會入HY 咁嘅論調都有人當真" 因为一定有基层家庭因为直资学费/杂费/家境比较等等的缘故不申报,变相更多机会让中产或以上的学生有机会。请问这个想法有什么破绽?

sukitelfold 發表於 18-7-31 11:23
我是說相對性的比較,以前的和現在的校服!

不是「屈」出什麼「傲慢」、「揮霍」等字眼!

是bettyay提出“价值观”这个高层次字眼,我才这样形容。平野当然有好野,但通常在现实生活中是“一分钱,一分货”居多,消费者就只可以在当中取个平衡点。在HY这个case, 如果PE服的质料通爽(这个在运动服来讲非常重要),设计吸引,特别对女孩子,真的有吸引力,也不是坏事,不必硬要上线到“价值观”去。
还有,我好像不是跟你对话的。。。

猴子爸 發表於 18-7-31 15:01
是bettyay提出“价值观”这个高层次字眼,我才这样形容。平野当然有好野,但通常在现实生活中是“一分钱, ...

既然你咁指名道姓,在發言前又唔先了解人家之前的對話,我就再答你!價值觀不是什麼「高層次字眼」,我只係認為中學生,可以撲素一點,不一定須要用名牌級數的品牌作為PE服罷了。
傲慢、揮霍是你自行聯想出來,我並没有這個想法啊!

Mustrek 發表於 18-7-31 12:14
我都好想知,月人三萬多的家庭,一半去咗供樓/交租,供樓仲要交管理/地租,真的唔需要減? ...
同意這是一個尷尬位,唔致於「供晤起」,但又確是要計住條數

pattoby    發表於 18-7-31 17:00

bettyay 發表於 18-7-31 15:17
既然你咁指名道姓,在發言前又唔先了解人家之前的對話,我就再答你!價值觀不是什麼「高層次字眼」,我只 ...
不要紧,莫见怪,讨论讨论而已,各抒己见,自由表述。

猴子爸 發表於 18-7-31 15:27
不要紧,莫见怪,讨论讨论而已,各抒己见,自由表述。

討論到扣帽子什麼「傲慢」、「揮霍」,咁你嘅討論又幾⋯⋯

sukitelfold 發表於 18-7-31 15:50
討論到扣帽子什麼「傲慢」、「揮霍」,咁你嘅討論又幾⋯⋯
...
或许我用了比较极端的字眼,我可以把它们变成“崇尚优质生活”,“追求卓越品味“。。。

其實協恩以前的李校長曾經又係比人狂插,
話佢囂張, 只因佢講左一句 : 鋼琴唔計分...........
但係佢而家離任又比人讚佢謙卑好nice,
真係離奇
咁到新校長, 又比人插過........又係講野好囂之類

其實協恩一向真係令好多人又愛又恨!
‹ 上一主題|下一主題