用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行:聖心vs 鰂魚涌嘉諾撒
樓主: wensquare
go

自行:聖心vs 鰂魚涌嘉諾撒  

pccw2017 發表於 18-7-28 17:23
要考慮埋升中網,東區點都好過中西區,中西區唔係B1中學就B3中學無B2中學
...

升中又係跟校網架?如果成績好,跟自己地址校網填得唔得架?

hkpapa852 發表於 18-7-30 16:33
咁升中時如果係東區叻女, 都唔會選嘉諾撒做第一志願既

但quarry bay的嘉諾撒中學,都是band 1c的,是嗎?點解唔揀?

kwokbobo 發表於 18-8-7 10:38
但quarry bay的嘉諾撒中學,都是band 1c的,是嗎?點解唔揀?

東區band 1 生多數揀:BPS, 張祝珊, 筲官, 婦女會。
Band 2 :金文泰, 真光, 衛理

我個年代係咁揀,同學間真係無人考慮嘉諾撒。唔知現正如何。

booboozi 發表於 18-8-7 10:44
東區band 1 生多數揀:BPS, 張祝珊, 筲官, 婦女會。

Band 2揀真光,你指大坑道果間真光?~~~

booboozi 發表於 18-8-7 10:44

thx

回覆 1998Ruby1998 的帖子

以我所知聖幼生在未參加統一派位前已知私小果邊收唔收,所以有人係直頭
要左個位而不參加小一派位。

另聽聞今年升中,私小全級七十幾也上了書院。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mcl203 發表於 18-8-7 10:50
Band 2揀真光,你指大坑道果間真光?~~~

係,我地以前5個band的,band 2揀大坑真光入到的。

booboozi 發表於 18-8-7 14:37

坑真係坊間評為B1B中學,又只分俾東區得3個位,真係咁多東區B2女生放係乙1為統一首選~~~ ?

mcl203 發表於 18-8-7 14:43
坑真係坊間評為B1B中學,又只分俾東區得3個位,真係咁多東區B2女生放係乙1為統一首選~~~ ?
...

講緊20年前。而家d龍校咁馨香,難入左都正常。

回覆樓主

當然可以跟居住地址所屬的升中網

pccw2017 發表於 18-8-7 17:47
當然可以跟居住地址所屬的升中網
要留意,如選擇唔跟小學網升中,等於放棄用直屬位/聯繫位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

booboozi 發表於 18-8-7 14:37

定係講緊鴨真呀,坑真而家成積唔錯架播

Ktfk    發表於 18-8-7 22:38

千語mami 發表於 18-8-7 20:26
定係講緊鴨真呀,坑真而家成積唔錯架播

唔會鴨真同坑真都唔識分囉。東區點會走去揀鴨真啊。我講左20年前仲係5個band的時候。

booboozi 發表於 18-8-8 02:24
唔會鴨真同坑真都唔識分囉。東區點會走去揀鴨真啊。我講左20年前仲係5個band的時候。
...

I see, 講緊廿年前。但10 年人事幾番新,今時今日真係乜都唔同晒呀,唔好話廿年,你睇吓港同嘅發展就知,前幾年都仲係無乜人識,而家簡直大熱之選

edubk14d 發表於 18-8-16 14:40
不好意思,近日少上ek;聖心學校網頁落伍,反映了學校管理欠佳,在校園相片見過校長,感覺沒他校的校長smar ...
以學校網站水平, 去衡量一間學校既教學水平, 幾有趣既建議

另類外貌協會

2jkidsfather    發表於 18-8-19 11:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

booboozi 發表於 18-8-8 02:24
...
係咪真係一定會分到呢?

不如又試吓問吓大家:

香港真光中學
香港真光書院

邊間係坑真? 邊間係鴨真?

請誠實作答, 唔好上網查

hkpapa852 發表於 18-8-17 14:14
以學校網站水平, 去衡量一間學校既教學水平, 幾有趣既建議

另類外貌協會

我睇到個咁嘅回覆都忍唔住笑左

回覆樓主:

咁先反映學校實而不華!不過有D人比較喜歡外貌,特別一D新移民及雙非家長,得確以校舍大小去決定選校!