用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Mark Cuban says this skill will be critical in 10 ye ...
樓主: shadeslayer
go

Mark Cuban says this skill will be critical in 10 years, and Elon Musk agrees

shadeslayer 發表於 18-8-5 23:05
係我問乜嘢係wolfram 口中的 prof language,係未有相對應的 Amateur language。

做乜問番我呢?我唔會知 ...

我已答了係esolang,所以睇下你意見。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-5 21:29
講起非0即1的電腦科學,其實都有例外,有無聽過 hypercomputation?唔知係咪要靠數學,物理,哲學又或Liber ...

小學老師:「chichipapa ,拋一個銀仔,結果唔係公,咁結果係乜?」

Chichipapa: 「唔知,話唔埋,世事無0/1 咁清楚。有 hypercomputing, quantum computing 都不是0/1。」

老師:「我只係講拋銀仔,好簡單咋喎!」

Chichipapa: 「個銀可能企喺中間喎,咁咪不分公字囉。」

老師:「無問題,放學來見我。」

Xxxxx

講下笑(emoji)

回覆樓主

我識乜嘢係 prof language 就唔會問你,攪到要出動 hyper computing and quantum computing 去解釋。我資質差,都係不會明的,放棄我吧。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

看完這段先明

[size=13.524px]"用我們中文來理解,Liberal Arts大約等於社會人文相關學科,但又不只限於我們大學的法學院文學院。
[size=13.524px]Liberal Arts,指的是相對於技職傾向較鮮明的領域比如說管理學院啦工學院啦護理醫藥學等等;也就是說Liberal Arts泛指人文學科(Humanities),社會學科(Social Sciences)以及自然科學(Natural Sciences)。所以我們看美國大學的學院制,往往會看冇,怎麼會把物理數學地理地質和哲學歷史文學擺在同一個學院裡面呢?原因就在於它們都是所謂的Liberal Arts,而非professional arts。所以Liberal Arts用中文來理解,應該比較接近文理科學,不是狹義的人文科學。

[size=13.524px]那麼這些文理科目強調的是什麼呢?老闆有在講,它強調的是能靈活跨越文理科目當中的各種範疇,簡單地說是跨領域,理想是能夠提供一個廣泛涵蓋文理思維與研究法的教育,讓學生可以從一個寬廣的角度去認識思想或知識的歷史運動。也就是說,Liberal Arts並不侷限在特定領域的研究訓練或專業知識,而是提供一種通才教育。"

ChiChiPaPa 發表於 18-8-5 23:07
題目係你定的。比較電腦programming和liberal arts十年後的競爭力。唔問番電腦或liberal arts,點比較?如 ...

但 Mark, Elon, 或我也無講過電腦一定要0/1,你猛反駁,走偏鋒到hypercomputing, quantum computing 做乜?

其實你可能唔係回我,我自作多情。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-6 01:25
但 Mark, Elon, 或我也無講過電腦一定要0/1,你猛反駁,走偏鋒到hypercomputing, quantum computing 做乜 ...

我係問阿Cow。不過,講起偏鋒,boundaries係咪有助,定係不利,creative thinking都係值得討論的課題。

planetearth 發表於 18-8-6 00:21
回覆 shadeslayer 的帖子

通才教育(或liberal arts)下,學生可以對不同領域的課題,進行探討。在無專業的背景底下(即係業餘),有時可以對一個專業領域的問題,給予新的睇法。對比專業領域的programming學生,可以不受固有答案和對錯思想所限,是否因此更有助creative thinking?

shadeslayer 發表於 18-8-5 23:17

小學老師:「chichipapa ,拋一個銀仔,結果唔係公,咁 ...

老師的引導會影響學生對各種可能性的思維。對錯易教,但傳統的教學能否容許對固有答案的挑戰?怎樣引動創意的思維呢?

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 06:25
老師的引導會影響學生對各種可能性的思維。對錯易教,但傳統的教學能否容許對固有答案的挑戰?怎樣引動創意 ...

創意,唔係對「任何事」也無邊無際就好,亦要看時間。

認清甚麼不能變,甚麼好難變,甚麼好易變,何時可以,可時不可以,是非常重要。

shadeslayer 發表於 18-8-6 08:35
創意,唔係對「任何事」也無邊無際就好,亦要看時間。

認清甚麼不能變,甚麼好難變,甚麼好易變,是非常 ...

對。雖然創意無限,但是時間有限。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 08:37

我都知在香港上堂時間寶貴,無可能的事情不要晒上堂的時間。

那你認為創意的培育是否應該只教和討論那些家長和老師知道有可能做得到的事情呢?

不可能事情就告訴孩子現實的限制,不要浪費時間,最好把心思放在有意義的事情上。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 08:37

當然喇,大家忙著完成功課/project 時你去每事有無關係也「創意一番」,則得罪人多。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 08:49
我都知在香港上堂時間寶貴,無可能的事情不要晒上堂的時間。

那你認為創意的培育是否應該只教和討論那些 ...

當很多教師或家長認為 3+2=5 唔啱,要寫 2+3=5 才啱,全條扣分,你去討論這些東西,有點離地。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 05:54
通才教育(或liberal arts)下,學生可以對不同領域的課題,進行探討。在無專業的背景底下(即係業餘),有時 ...

會唔會多左slash? 想信要無生計壓力下先work.

planetearth 發表於 18-8-6 10:37
會唔會多左slash? 想信要無生計壓力下先work.

可能最好係好似中文大學咁。Faculty負責教專業的部份,而大學和書院就教Liberal Arts部份,兩全其美。不過,總覺得中學畢業的同學唔知乜係Liberal Arts,就算升中大,都唔會講到9大書院不同的教學特色。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-6 13:51
可能最好係好似中文大學咁。Faculty負責教專業的部份,而大學和書院就教Liberal Arts部份,兩全其美。不過 ...

咁容易就唔會有美國的LA colleges.

shadeslayer 發表於 18-8-6 21:29
咁容易就唔會有美國的LA colleges.

香港的大學不是那層次,這和同時教Liberal Arts和professional knowledge的優勢無關係。或許應該同MIT比。