用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
樓主: Kobestephen
go

港同   [複製鏈接]

Jupiter 發表於 18-8-11 22:41
其實我唔覺港同無範圍,功課都唔係好開放式,活動教學係過程,學嘅野一樣喎。
...

港同用六年時間,俾學生一步一步黎,去到小六最後一個學期,先至做一個由自己揀選既題目,做畢業專題硏習,每個學生都有mentor guide住佢哋。都係既,雖然題目自選,都有範圍既都唔可以隨意到乜都做得

想問下家長..其實港同會選那類型小朋友多.?

moledy 發表於 18-8-13 10:26
想問下家長..其實港同會選那類型小朋友多.?

眼見既大多主動、外向、唔怕羞,表達能力好,喜歡閲讀,睇下其他家長有冇補充。

醒目開學勳章 王國長老

haihaimom 發表於 18-8-13 12:32
眼見既大多主動、外向、唔怕羞,表達能力好,喜歡閲讀,睇下其他家長有冇補充。
...

肯試,轉數快,收放自如(活動教學,學生唔識停好大件事呀)

Charlotte_mom 發表於 18-8-13 12:38

有自信

回覆 haihaimom 的帖子

我的小朋友係慢熱型,所以入到真好彩

haihaimom 發表於 18-8-13 12:32
...
我個有D慢熱...未必主動舉手撘問題..睇怕都好難有機會...SECOND IN有份都算偷笑了...

moledy 發表於 18-8-13 15:38
我個有D慢熱...未必主動舉手撘問題..睇怕都好難有機會...SECOND IN有份都算偷笑了...
...

比例上多啲啫,都唔係個個都多多嘢講,都有啲文靜既。

haihaimom 發表於 18-8-13 21:50
比例上多啲啫,都唔係個個都多多嘢講,都有啲文靜既。
我都知...好多時都係缘份遊戲LA...多謝你解答...

回覆 muimui2 的帖子

十分同意妳的分享。最後我地都揀左優才。非常感恩見到小朋友返左一個多月學,日日都很開心很投入學習。學校有很多不同活動給與學生同家長參與,見到同學家長門都非常投入。所以現在回想,優才要上家長課是有原因的,佢哋對家長投入度是有要求的。如果你投入度不足,我想會一點吃不消的😬。

Kobestephen 發表於 18-10-3 22:31
回覆 muimui2 的帖子

十分同意妳的分享。最後我地都揀左優才。非常感恩見到小朋友返左一個多月學,日日都 ...
請問你說的要家長參與的活動是指咩活動?
是星期六日多嗎? 定閒日都要? 因為都係雙職家長唔知頂唔頂到....

Charlotte_mom 發表於 18-8-13 12:38

唔係好明白、點解活動教學唔識停會好大件事?當然咩情況下唔識停都煩啦、我仲以為活躍既人啱活動教學

RE: 港同/優才

回覆 hohoho888 的帖子

我們都是在職父母,都可以應付得來。優才很鼓勵家長參與學校活動。每星期二及四有早會,家長可以自由參與了解學校情況。開學一個多月,參加過開學典禮,家長晚會。參與過小一燈籠設計比賽,當中選出五十名可以出席中秋晚會。明天參加運動會及家長義工,下星期晚上就是有家教會周年晚會、秋季旅行....等,家長可以自由選擇參加與否。

Kobestephen 發表於 18-10-4 15:38
回覆 hohoho888 的帖子

我們都是在職父母,都可以應付得來。優才很鼓勵家長參與學校活動。每星期二及四有 ...
剛開學一個月就咁多姿多彩...

醒目開學勳章 王國長老

luckybaby2011 發表於 18-10-4 13:03
唔係好明白、點解活動教學唔識停會好大件事?當然咩情況下唔識停都煩啦、我仲以為活躍既人啱活動教學
...

成3x人玩遊戲,如果個個都自high.......估計課堂秩序幾混亂吧
活躍嘅人岩活動,但活動學校唔係用活唔活躍黎揀人呢。活躍得黎唔肯用腦(例如手多腳多,但問佢野唸都唔唸答唔知,只想做自己想嘅野),無意思呀

Charlotte_mom 發表於 18-10-4 17:34
成3x人玩遊戲,如果個個都自high.......估計課堂秩序幾混亂吧
活躍嘅人岩活動,但活動學校唔係用活唔活躍黎 ...

oh no, 老師話傳統我仔坐唔定實死、原來活動都唔啱..

醒目開學勳章 王國長老

luckybaby2011 發表於 18-10-5 08:21

佢仲細,專注自理表達社交等,要慢慢培育呢
考小一只係第一關,將來嘅路仲有好長呀

luckybaby2011 發表於 18-10-5 08:21
港小係活動教學, 唔係活躍教學, 如果坐唔定, 影响到課堂秩序, 就無論傳統或活動教學都唔可以架.

‹ 上一主題|下一主題