用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
樓主: Kobestephen
go

港同   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-8 09:20
我無講過任何嘢呀! 只係妳太有"想像力"
咁邊間係繁忙呢?? 我睇唔明又想知.

hkpapa852 發表於 18-8-8 08:47
考試後無得比學生hea, 馬上繼續教書, 放完暑假馬上安排測驗, 測番暑期作業內容

或者唔應該叫繁忙, 叫充實, ...

乜原來“繁忙”係咁辛苦ga?點解上年朋友的朋友老師(並非在繁忙任教)推介呢間俾我仔, 話好適合我個鐘意紮紮跳唔鐘意讀書的仔

sunnymama2 發表於 18-8-8 18:38
乜原來“繁忙”係咁辛苦ga?點解上年朋友的朋友老師(並非在繁忙任教)推介呢間俾我仔, 話好適合我個鐘意 ...

佢想令郎生活充實D。
不過放心,嚟緊小一,令郎學校既學生同家長生活都會好充實的。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

乜原來“繁忙”係咁辛苦ga?點解上年朋友的朋友老師(並非在繁忙任教)推介呢間俾我仔, 話好適合我個鐘意 ...

嗱,我係港同家長,都有聽過有家長覺得孩子太清閒,太少功課,我記得小一開學第一個家長會,就有家長問學校有冇IB課程,所以家長最緊要了解學校,了解孩子。沒有最好,只有最適合。

hkpapa852 發表於 18-8-8 08:47
考試後無得比學生hea, 馬上繼續教書, 放完暑假馬上安排測驗, 測番暑期作業內容

或者唔應該叫繁忙, 叫充實, ...

教書??你指Project based learning? 我反而覺得咁安排幾好呀, 考完試後教下小朋友做project, 學D 唔同skill, 仲有出外 activity, 都幾充實呀。

hkpapa852 發表於 18-8-8 09:08
講一套做一套其實唔係咁可怕, 起碼知道"真正"潛規則, 計可以諗點去應對

最怕既係, 學校方針 朝令夕改

我都想知是否近年轉咗style?聽講幾年前都好happy

hkpapa852 發表於 18-8-8 09:08
講一套做一套其實唔係咁可怕, 起碼知道"真正"潛規則, 計可以諗點去應對

最怕既係, 學校方針 朝令夕改
你意思真道除了‘繁忙’,還朝令夕改?

校長都說過不喜歡 happy school這稱號

回覆樓主:

課程之緊湊,如你誤認為 happy school hea讀,跟本讀唔掂

miujoey 發表於 18-8-9 00:13
校長都說過不喜歡 happy school這稱號

港小都話自己唔係happy school,
不過小一叫做輕鬆小小

hkpapa852 發表於 18-8-8 18:58
佢想令郎生活充實D。
不過放心,嚟緊小一,令郎學校既學生同家長生活都會好充實的。
...

又由你口中講出黎的充實 係好事定壞事呢

sunnymama2 發表於 18-8-9 07:12
又由你口中講出黎的充實 係好事定壞事呢

沒有好與不好,只有合適與不合適
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-9 07:53
沒有好與不好,只有合適與不合適

咁唔鐘意讀書,淨係鐘意玩的又適唔適合?

sunnymama2 發表於 18-8-9 08:30
如果唔鍾意讀書, 又可以符合學校最低要求, 亦唔介意同人比較之下比下去, 咁當然可以.

其實不少學校, 雖然學校唔催谷, 但對學生既學術能力有要求.

咁點先可以達到學校要求呢? 家長要自己諗諗.

sunnymama2 發表於 18-8-9 08:30

好既學校會盡量較正小朋友不太好既觀念,等佢地將多餘精力用係學習上,學習態度會慢慢/突然改善

當然,我唔排除有部分人做唔到...

LinusYip 發表於 18-8-9 07:09
港小都話自己唔係happy school,
不過小一叫做輕鬆小小

其實好多家長以為happy school只有玩,攪到學校要劃清界線,其實愉快學習,重點在學習,如何透過孩子較為喜歡既學習活動,做到有效學習,就要睇學校/老師功力。

haihaimom 發表於 18-8-9 10:16
其實好多家長以為happy school只有玩,攪到學校要劃清界線,其實愉快學習,重點在學習,如何透過孩子較為 ...
可能比傳統教學更難,傳統教學有曬範圍去跟,活動教學很多時好靠平時看書,又要用腦去分析,不是咁簡單

smchowgrace 發表於 18-8-9 14:55
可能比傳統教學更難,傳統教學有曬範圍去跟,活動教學很多時好靠平時看書,又要用腦去分析,不是咁簡單 ...

呢點我同意,開放式既功課,認真做,絕不輕鬆。

smchowgrace 發表於 18-8-9 14:55
可能比傳統教學更難,傳統教學有曬範圍去跟,活動教學很多時好靠平時看書,又要用腦去分析,不是咁簡單 ...

其實我唔覺港同無範圍,功課都唔係好開放式,活動教學係過程,學嘅野一樣喎。

haihaimom 發表於 18-8-9 10:16
其實好多家長以為happy school只有玩,攪到學校要劃清界線,其實愉快學習,重點在學習,如何透過孩子較為 ...

同意!

有時好唔明d人講到happy school好似特殊學校咁,又話程度唔及出面又話到d學生好似一定坐唔定咁,happy少功課都學到野咪仲好?
‹ 上一主題|下一主題