用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
樓主: Kobestephen
go

港同  

muimui2 發表於 18-7-28 10:53
如果硬要比較GT 及港同,與其花精神去計算百份比,不如睇下小朋友適合邊種教育仲好。

港同看似教法重思考 ...

很到位既分析。
有位親戚又係有兩間既offer, 佢選了港同因為他認為較傳統,似乎他誤解了。

muimui2 發表於 18-7-28 10:53
如果硬要比較GT 及港同,與其花精神去計算百份比,不如睇下小朋友適合邊種教育仲好。

港同看似教法重思考 ...

我去港同開放日,同幾位學生傾談,他們都不約而同表示上課模式較開放,老師比很大自由度佢地。適唔適合自己小朋友真係要想清楚。

回覆樓主:

我自己就覺得,除非性格很明顯,否則較活動或較規範的模式一般小朋友都可以。我自細在傳統學校受教,覺得會思考同喜歡學習緊要過成績。

Cajes 發表於 18-7-28 15:19
我自己就覺得,除非性格很明顯,否則較活動或較規範的模式一般小朋友都可以。我自細在傳統學校受教,覺得會 ...

我都覺得呢個年代,初小要培養小朋友既學習同閱讀興趣比學得深更重要。中小學學習咁多年,一早谷到無/少學習興趣既人我見太多...

不過,亦要家庭環境配合。有啲人以為新派學校冇咁辛苦就家長可以hea,我覺得剛剛相反。因為學校谷既話小朋友知要付出幾多先夠,但學校唔谷小朋友未必識調節,咁既話家長要幫下手。

LinusYip 發表於 18-7-28 15:41
我都覺得呢個年代,初小要培養小朋友既學習同閱讀興趣比學得深更重要。中小學學習咁多年,一早谷到無/少學 ...

都係,有朋友個仔讀緊CKY, 比班主任話個仔愈來愈HEA,特別係中文科。

lkwkenneth 發表於 18-7-28 13:27
我去港同開放日,同幾位學生傾談,他們都不約而同表示上課模式較開放,老師比很大自由度佢地。適唔適合自 ...

open day有個P5學生仔表示d同學冇人鍾意做project

aayy 發表於 18-7-28 17:26
open day有個P5學生仔表示d同學冇人鍾意做project
係因為佢未讀過死背公式化既小學生活。我朋友個仔考入港同中,日日都如浴春風,話老師們好nice.  教學模式同小學天淵之別。,反而個老友仔入咗傳統中日日死氣沉沉,一有時間就打機解悶。

醒目開學勳章 王國長老

aayy 發表於 18-7-28 17:26

咁大膽咁講

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-7-28 18:00
係因為佢未讀過死背公式化既小學生活。我朋友個仔考入港同中,日日都如浴春風,話老師們好nice.  教 ...

純粹分享,我姨甥讀傳統官校
常識科,書教「良好的居住環境需要xx和yy」考試測驗只能寫xx和yy,一粒字都唔錯得,同義詞都唔得,例如標準答案係空氣流通,你寫空氣好,係錯嘅!寫字肉酸又扣分
港同唔會咁囉,我以為呢種教學法已絕跡多年,前排有家長話我期望太高
咁你想仔女在邊種教育下成長先

Charlotte_mom 發表於 18-7-28 18:37
咁大膽咁講

我都好愕然

artroboy 發表於 18-7-28 18:00
係因為佢未讀過死背公式化既小學生活。我朋友個仔考入港同中,日日都如浴春風,話老師們好nice.  教 ...

都有咁嘅可能

優才強調愉快學習得黎有一定的規範每年二考一測。港同就自主學習,閲讀氣氛好強。第一二年好似考試都無,評估左都唔知,都擔心小朋友如欠決自律自主能力會變得迷失。今天專程同小朋友到港同書院及小學外圍參觀,佢哋個硬件同優才比無輸。

Kobestephen 發表於 18-7-27 10:56
讀港同,多唔多人住將軍澳 ? 同tko 四直资比較,港同有乜吸引你去讀。謝分享 ...

建議你去晒啲簡介會先,我係港同用家,校長係簡介會上講既都係實況,自己感受下,尤其係對學生既關顧,真係要讚,課程問下自己buy唔buy,其實聽完簡介會,有啲唔應同既己懲可以唔考慮。

haihaimom 發表於 18-7-28 19:44
建議你去晒啲簡介會先,我係港同用家,校長係簡介會上講既都係實況,自己感受下,尤其係對學生既關顧,真 ...

問題係佢簡介會係要抽,部份家長如我係去唔到!

醒目開學勳章 王國長老

aayy 發表於 18-7-28 18:45
都有咁嘅可能

証明唔係背稿

Charlotte_mom 發表於 18-7-28 18:44
純粹分享,我姨甥讀傳統官校
常識科,書教「良好的居住環境需要xx和yy」考試測驗只能寫xx和yy,一粒字都唔 ...

和前官小情況完全一樣,不單止常識,連中文作文每段起始和結尾也必須跟足學校範例。

19841984 發表於 18-7-28 22:43
港同學生勁有歸屬感,
你問港小生喜不喜歡放暑假,
大部分都會答你喜歡返學多過放暑假

鍾意返學多過放暑假,好犀利呀!我果個已放暑假放到不想返學了!

回覆 muimui2 的帖子

Kobestephen 發表於 18-7-27 10:56
讀港同,多唔多人住將軍澳 ? 同tko 四直资比較,港同有乜吸引你去讀。謝分享 ...

原來四直資,係講緊將軍澳四小龍 :-)

一般人會將港同跟真道比較,覺得佢哋相近D。