用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
樓主: Kobestephen
go

港同   [複製鏈接]

lkwkenneth 發表於 18-7-27 15:54
你是港同用家?港同優才,哪一間較傳統?
我到過港同開放日,同港同學生傾兩句,個個都話上堂開心,有一個 ...
我覺得GT最大既隱憂係開辦IBDP
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LinusYip 發表於 18-7-27 16:54
願聞其詳...
睇吓呢個帖既解說吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:55
睇吓呢個帖既解說吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1 ...

記得番了
如果咁計,我計過港同既整體5+可以去到4x%,而唔係3x%

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:54
優才想行IB?
定好似真道咁兩樣都有?

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:54
點解呢?

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:55
睇吓呢個帖既解說吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763&extra=page%3D1 ...
明白了, 如果用優才計法, 港同=41%, 優才=37.7%

lkwkenneth 發表於 18-7-27 17:52
明白了, 如果用優才計法, 港同=41%, 優才=37.7%

GT一向係統計偽術既表表者

lkwkenneth 發表於 18-7-27 17:36
點解呢?
要攪好IBDP,係需要長期大量既金錢投入

我相信揀優才一定唔會錯,但放棄港同會覺得很可惜。論背後資源,港同比優才強很多。優才是由一位有理想抱負的教育家傾盡家財開辨的,因此財政資源分較弱。相反港同就有一個港大舊生會支持。事實上,身邊朋友很多傾向揀港同。

回覆 lkwkenneth 的帖子

如根據此計法,優才是40.2%不是37.7%。因此只能說資料不詳。係咪有水份就不能確正。

醒目開學勳章 王國長老

lkwkenneth 發表於 18-7-27 17:52

仲未知道是否真係只有12科考DSE,定只公佈比全港水平高果12科
如果係後者,差別會更大

Charlotte_mom 發表於 18-7-27 19:03
仲未知道是否真係只有12科考DSE,定只公佈比全港水平高果12科
如果係後者,差別會更大
...
I think GT is a good school, but after reading the fake statistics provided by the school year by year, I am a bit sceptical of the moral standard of the principal and the teachers. Therefore, we take the interview with GT as rehearsals for other schools only.

73662710 發表於 18-7-27 19:25
I think GT is a good school, but after reading the fake statistics provided by the school year by ye ...

我都係同一個想法,學校如係好自有擁護者,何需做這種偽術。

Charlotte_mom 發表於 18-7-27 19:03
如果係後者,差別會更大
...
睇返佢網頁有一科visual arts, 無係佢2018DSE 成績中出現

醒目開學勳章 王國長老

lkwkenneth 發表於 18-7-27 19:59
睇返佢網頁有一科visual arts, 無係佢2018DSE 成績中出現

除非開唔成班啦
因港同會有機會開唔成,例如今年考DSE係無開中史(因太少人揀)

回覆樓主

今年小兒就是手持優才及港同,最後家住九龍也選擇了港同。

回覆樓主:

如果硬要比較GT 及港同,與其花精神去計算百份比,不如睇下小朋友適合邊種教育仲好。

港同看似教法重思考及靈活,可能較適合有創意及主動學習嘅小朋友。而GT 就比較有規範,適合守規受教嘅小朋友。

雖然個個家長都想學校靈活得唻又做到成績,但事實未必係每個小朋友都岩。當年我兩間都有,我揀左GT, 不因為地點,只因為小朋友性格較適合有規可循嘅學校,喺GT條路會易行啲明確啲。

反正兩間都係好學校,睇性格揀最好。
‹ 上一主題|下一主題