用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同
go

港同   [複製鏈接]

讀港同,多唔多人住將軍澳 ? 同tko 四直资比較,港同有乜吸引你去讀。謝分享

熱帖搜查員  您好!請查閱 PM,謝謝!  發表於 18-8-9 12:58
   16    0    0    0

Kobestephen 發表於 18-7-27 10:56
讀港同,多唔多人住將軍澳 ? 同tko 四直资比較,港同有乜吸引你去讀。謝分享 ...
雖然我唔係用家又不是住tko
但都想講下, 如果要比就各有各style 但如果只比最後dse 成績, 5間已好唔同

Kobestephen 發表於 18-7-27 10:56
讀港同,多唔多人住將軍澳 ? 同tko 四直资比較,港同有乜吸引你去讀。謝分享 ...

我是港小家長,但唔係住tko,所以唔太清楚tko果4間直資,但單睇dse成績港同應該好啲,以我所見都唔少人住tko,要大約7點或以前上校車

風格上,港同比較free,唔算太谷,比較著重鼓勵小朋友自行學習

當然,考入港同應該都比入果4間困難

LinusYip 發表於 18-7-27 11:46
我是港小家長,但唔係住tko,所以唔太清楚tko果4間直資,但單睇dse成績港同應該好啲,以我所見都唔少人住tk ...

tko四間直資只有優才可同港同比

2018DSE 如計整體level 5 or above, 兩間差不多,都係3X%.

對我就無咪吸引力. 優才都OK

回覆樓主

What are the TKO 4直資?

tibbar2011 發表於 18-7-27 12:29
What are the TKO 4直資?

真道  播道  優才  陸慶濤

Tko返港小都ok,但中學要去黃竹坑都幾遠。論近年dse成績,優才是tko四間最好,同港同比各有千秋,但凈睇英文科就肯定港同強。兩間都是愉快學習。家住tko,應否放棄優才而揀港同呢?

Kobestephen 發表於 18-7-27 14:16
Tko返港小都ok,但中學要去黃竹坑都幾遠。論近年dse成績,優才是tko四間最好,同港同比各有千秋,但凈睇英 ...

咁遠返港同,車程都花了不少!
有GT 梗係GT !

Kobestephen 發表於 18-7-27 14:16
Tko返港小都ok,但中學要去黃竹坑都幾遠。論近年dse成績,優才是tko四間最好,同港同比各有千秋,但凈睇英 ...
唔會囉
如住tko 兩者我會選優才
只係頭三年要去mk

我住TKO, 我選了港同. 在我心中, 優才和港同的教學並不一樣.當然, 兩間都是好學校.
我比較過校車時間, 其實初小才是最需要充份休息. 其實校車時間差不遠.

另外一點, 我也看兩校的校長, 每人喜好都不同, 在我心中我偏向港同的校長的理念.

詳細我想樓主還是需要親身了解.

回覆樓主:

如果兩間都有offer 我會選一間近自己 ,兩間都係好學校 ,但個人認為近d除左休息多d外 ,亦方便接送 ,因好多課外活動無校車,要自己接

最衰是優才初小是在MK..

Cajes 發表於 18-7-27 15:10
我住TKO, 我選了港同. 在我心中, 優才和港同的教學並不一樣.當然, 兩間都是好學校.
我比較過校車時間, 其 ...

你是港同用家?港同優才,哪一間較傳統?
我到過港同開放日,同港同學生傾兩句,個個都話上堂開心,有一個仲強調上堂很自由,老師給很大空間佢地自由討論(傾計).

hohoho888 發表於 18-7-27 15:46
最衰是優才初小是在MK..

聽鄰居講,優才有計劃幾小學部搬去石門,但不是依幾年既事。

lkwkenneth 發表於 18-7-27 15:56
聽鄰居講,優才有計劃幾小學部搬去石門,但不是依幾年既事。

hohoho888 發表於 18-7-27 15:58

唔洗擔心既,第一未成事,第二搬都未必係5年內既事。

醒目開學勳章 王國長老

lkwkenneth 發表於 18-7-27 15:54
你是港同用家?港同優才,哪一間較傳統?
我到過港同開放日,同港同學生傾兩句,個個都話上堂開心,有一個 ...

港同唔會係傳統派
上堂都係正常坐定定,但中間會有討論合作環節。所以面試時「收放自如」、「勇於嘗試表達」係重點入圍特質,事實上面試嘅遊戲亦會設計到試呢d重點特質。如果你接觸過港同學生,會發現佢地係外向健談,但唔會係甩繩馬騮

lkwkenneth 發表於 18-7-27 12:04
tko四間直資只有優才可同港同比

2018DSE 如計整體level 5 or above, 兩間差不多,都係3X%.
GT 公佈既DSE成績, 佢整體平均5+計法係唔正確, 有水份.

GT其實整體5+, 一定比港同差

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-27 16:52
GT 公佈既DSE成績, 佢整體平均5+計法係唔正確, 有水份.

GT其實整體5+, 一定比港同差

願聞其詳...
‹ 上一主題|下一主題