用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海怡寶血小學 問海寶功課量?
go

問海寶功課量?

已經扒過舊聞. 對此問題反應兩極   .......
部分舊文說海寶好"谷", 功課多!
但也有相反意見說是不太谷, 甚至有篇回應說是 happy school ! (至少在小一小二)
(可能是年份/年級不同的差異?)
現在有小朋友在讀的, 可以幫忙分享下嗎?

回覆 bblaputa 的帖子

又, 聽說是普教中, 小孩子能應付嗎?

回覆樓主

你好,你是否想在今年揀此小學?我都想知多的有關小學校長老師的關愛情況等。

vincelo29 發表於 18-8-2 15:13
你好,你是否想在今年揀此小學?我都想知多的有關小學校長老師的關愛情況等。
...
是呀. 我都想知.

關於海寶功課量/是否很"谷"的問題. 我把在本網站找到的寶貴留言整理了在下面. 由舊到新.

有些留言說很谷 (紅色表示)
有些留言認為沒有問題/無壓力  (綠色表示)
有些留言意見比較中立(藍色表示)

結果如下:

==
朋友孩子在學中, 學校不錯,但很谷, 應該是力求成為南區至 top 小學. 但朋友覺得無問題. 亦識得另外有朋友頂唔住, 小二離場.
==
係佢想成為南區至 top 啫
但真係谷到癲喎, 係咪架?
==
朋友囝今年小一,話功課算多,試過假期前十樣中英數不特別教深,教快,不過多默書,quiz. 鍾意乜都排名次。
==
海寶換咗校長就一直想追過田始,所以谷得好行,特別係精英班。聽說有幾個高年級都頂唔順走咗
===
數學1-9課略教,感覺上學校想教快半個學期
聽完家長會感覺上要準備"作戰"狀態,應該唔能夠期望可以"輕鬆"渡過。
==
於 16-6-13 12:10 編輯
未讀之前都已經知多功課,只係冇諗到一間普通嘅津校,已經要求家長喺暑假時,要做中英數功課,不過其實功課唔特別深,只係學校想小朋友九月入讀時,可以快啲適應。
===
學校要求比我預期高
==
如果小朋友自侓,好多時導修堂已經做哂功課
===
我都知呀, 所以先勁1516~~~同埋海寶都幾谷吓

==
小朋友開心,功課唔多,程度又唔算深。除了小朋友經常話LUNCH唔好食之外,都好好
==
我大仔和身邊既同學都讀得好開心!正如主任所講,暑期功課好多都是幼稚園已教知識,學校目的都是引導家長幫小朋友"溫固知新",果D功課好快做完架喇,加油!
==
無呀!初入時好驚以為好谷……入了這一年裏,女讀得好舒服!不辛苦……不是傳言甘谷老師都願意跟進個別學生!

整體來說, 認為很"谷"的留言遠多過認為頗輕鬆的. 甚至有人說頂不住壓力轉校了.
不過, 值得留意, 這些認為讀得辛苦的留言多在2016年.

而近兩年(2017-18)的留言數目不多, 但開始有意見認為其實 "頗輕鬆"的. 是個好現象嗎

是學校政策在改變嗎??

期望聽到更多現時的家長分享.

bblaputa 發表於 18-8-8 07:18

整體來說, 認為很"谷"的留言遠多過認為頗輕鬆的. 甚至有人說頂不住壓力轉校了.

可能轉咗校長原故啦,識一個小朋友升小四的,話小一、二好多功課,小三少咗功課,整體來說輕鬆咗

lm1609 發表於 18-8-8 08:53
可能轉咗校長原故啦,識一個小朋友升小四的,話小一、二好多功課,小三少咗功課,整體來說輕鬆咗
...

除輕鬆外,有沒有支援特殊需要的小朋友?謝謝

bblaputa 發表於 18-8-8 07:09

關於海寶功課量/是否很"谷"的問題. 我把在本網站找到的寶貴留言整理了在下面. 由舊 ...

多謝意見!可以一試

lm1609 發表於 18-8-8 08:53
...

咁都係好事!想㨂呢間,但又好怕谷得滯,小朋友應付不來