用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密、宣基、景嶺
樓主: waitingbaby2006
go

迦密、宣基、景嶺   [複製鏈接]

回覆 herryluk 的帖子

睇下你點睇“功利“,景嶺一定收晤到tko最top學生,但學校無放棄任何一個學生,晤會叫你退學,希望每個學生都達dse 3322

christy2011 發表於 18-12-11 22:06
回覆 herryluk 的帖子

睇下你點睇“功利“,景嶺一定收晤到tko最top學生,但學校無放棄任何一個學生,晤會 ...
校長話如果學生唔達標, 會比佢留級, 但家長要考慮佢留左級係咪就可以達標? 如果考慮過後, 都覺得留級無用, 都會勸個學生走

herryluk 發表於 18-12-11 10:26
宣基係好和諧舒服的學習環境,景嶺點功利法只講成績.讀書點點令人反感.仲功利過聖言 ...
假如只講簡介會,景嶺校長想表達追求實用和令學生増值(特別係英文),算係一種吸引非頂級學生既策略,但唔可以叫功利,事實我知道初中有一d追唔上學生,學校一樣無放棄幫佢地。而宣基俾人印象其實好大部份歸功於校長演講功力,事實可能又係另一回事。

回覆 小黃豆B 的帖子

同意,學校對英文要求好高,朋友讀緊景嶺,話學校做補底功夫好好,無因為成績差學校叫勸退。

christy2011 發表於 18-12-12 07:29
回覆 小黃豆B 的帖子

同意,學校對英文要求好高,朋友讀緊景嶺,話學校做補底功夫好好,無因為成績差學校 ...

事實上宣基是四間英中之中離我家最近,只要行路就到,但我去年在簡介會聽完校長動聽的演講後已經無考慮報。

回覆 小黃豆B 的帖子

不考慮宣基, 可否說多一點嗎?

KOLC929 發表於 18-12-12 15:53
回覆 小黃豆B 的帖子

不考慮宣基, 可否說多一點嗎?

主要係聽完簡介會後,可能我個人比較傳統守舊,覺得學校理念唔適合,亦唔太認同校長看法,所以寧願選擇一間自己覺得比較合適既學校。

迦密校長不重視課外活動只重視成績,很多家長唔buy

回覆 young8888 的帖子

係,迦密景嶺都係重讀書中學

我今日去完宣基,我就比較鐘意宣基
我覺得校長真係好識做教育
佢每年會因應學生程度而去決定開咩科,呢個concrept 唔錯喎

回覆 HippoStore 的帖子

最緊要找到間合適小朋友中學將軍澳四所英中,都有自己獨特教育理念,入到其中一間都開心

HippoStore 發表於 18-12-16 01:16
我今日去完宣基,我就比較鐘意宣基
我覺得校長真係好識做教育
佢每年會因應學生程度而去決定開咩科,呢個co ...
宣基校長識唔識教育我唔知, 我只覺得佢好識marketing同packaging

bertcat123 發表於 18-12-16 11:05
宣基校長識唔識教育我唔知, 我只覺得佢好識marketing同packaging

呢招數對d家庭主婦或者學生可能有用,但對我地d職場老手完全無用,我地係想去聽簡介會而非產品發佈會!

回覆 小黃豆B 的帖子

你不是第一個家長有咁評價

聽朋友説她重包裝有很多實況沒有説有些讓人誤解情況。例如收生要求,b2,b3生也可去試,這便會浪費了自行

young8888 發表於 18-12-17 23:03
聽朋友説她重包裝有很多實況沒有説有些讓人誤解情況。例如收生要求,b2,b3生也可去試,這便會浪費了自行 ...
如果B2 B3 有特異功能她可能會收吧

young8888 發表於 18-12-17 23:03
聽朋友説她重包裝有很多實況沒有説有些讓人誤解情況。例如收生要求,b2,b3生也可去試,這便會浪費了自行 ...

其實我當年去聽簡介會,佢係台下話假如非常想入宣基,咁假如自行二填左區內另一間英中收左,大抽獎填宣基都無機會入。雖然呢個係事實,但假如理解佢呢段說話背後既動機,就唔難理解佢好多野唔講清楚。相反叧一間校長好老實,來我地小學推廣時講佢地從來未收過非B1生。

小黃豆B 發表於 18-12-18 10:51
其實我當年去聽簡介會,佢係台下話假如非常想入宣基,咁假如自行二填左區內另一間英中收左,大抽獎填宣基都 ...
功利D去睇, 宣基公開試成績是不錯的, 不過英文科成績幾年嚟都無乜改善.

相同情況在王華湘也有出現, 差別只係在於, 宣基英文科4+都較全港平均好, 王華湘大部份時間都較全港平均差. 當然, 王華湘整體成績亦係略為遜色

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 christy2011 的帖子

朋友女兒b1c,活外活動多,但學術沒有什麼特別成就可以試b1a中學或重較視成績的學校嗎?

回覆 young8888 的帖子

除有特別技能,b1c自行迦密,宣基機會好微自行景嶺都有點難,你見佢dse成績一年好過一年
將官,今年出咗嗰狀元,可能多人揀
‹ 上一主題|下一主題