用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密、宣基、景嶺
go

迦密、宣基、景嶺  

三間學校的教學模式大家點睇?謝謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

景嶺:勁谷英文,英文教常識
宣基:科技,拔尖出色,補底較弱
迦密:科科都谷,受到先好入

睇你小朋友要乜,三間只能活一間

回覆樓主

謝謝!咁迦密有冇補底呢?
hello

回覆 joanray 的帖子

景嶺英文點谷法?

回覆 waitingbaby2006 的帖子

迦密有補底, 放學後及暑期有補底班。

anthony8899 發表於 18-7-28 12:55

迦密有補底, 放學後及暑期有補底班。

謝謝(emoji)(emoji)
hello

回覆樓主

咁,另外想問下課外活動,迦密是否真的少呢?少成點呢?
我自己感覺宣基課外活動好似多些!是嗎?
hello

景嶺多晤多課外活動?

迦密主恩中學:

http://cdgfss.edu.hk/sites/defau ... _in_HKDSEE_2018.pdf

宣基中學:

https://www.skss.edu.hk/skss/ind ... nation-results.html

景嶺書院:

http://www.kingling.edu.hk/websi ... dex?channel_id=6667

回覆樓主

迦密講到尾一定是龍頭,就算D人講到邊間邊間超越都是假!雖然數據年年有小小浮動!因為是講多年累積嘛!
景嶺我上年去過簡介會,印象分大減。
再聽D人講,好谷好辛苦,好多人都受不住轉校到鄭裕或張沛,那不是得不償失嗎?
宣基上年去聽簡介會,覺得唔錯,是Happy School.但越來越多人揀!同唔同人爭,真係要認真思考。
將官,你們又點睇?羅氏,播道,有沒有資料可參考?不過上年都去過羅氏和匯基,感覺唔錯的。始終是直資,資源等也不錯,羅氏就感覺會谷D

回覆 yukiko906 的帖子

宣基相對Happy, 但學校只focus叻學生,保底無景嶺迦密好。
景嶺迦密係出名谷,但dse成績3322 有九成幾,學校無放棄任何一個學生

回覆 yukiko906 的帖子

我無去過景嶺簡介會, 請問可否分享點解印象大減?

回覆 aa06 的帖子

想知x2

christy2011 發表於 18-9-11 21:45
回覆 aa06 的帖子

想知x2

Open day

醒目開學勳章

yukiko906 發表於 18-9-11 08:22
迦密講到尾一定是龍頭,就算D人講到邊間邊間超越都是假!雖然數據年年有小小浮動!因為是講多年累積嘛!
景 ...

我反而係去完迦密景嶺嘅簡介會後
對景嶺印象分激增,對迦密無好感。
景嶺俾我感覺係為學生將來鋪路,令佢哋將來能在社會生存。
而迦密感覺好勢利,學生代表發言俾我感覺佢就係嗰種死讀書講野離地,活喺溫室嘅小花

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

知不知景嶺迦密非主科dse成績?

醒目開學勳章

christy2011 發表於 18-9-15 11:16

知不知景嶺迦密非主科dse成績?

景嶺4+%
Chem 86.1
Econ 83.3
Geog 78.6
ICT 76.9
Chinese 65.8
Maths 65
Physics 64.3
Bio 61.5
C History 60
Eng 59.2
M1 59.1
M2 58.3
History 52
LS 47.5
BAFS 45
Chi Literature 31.5

考得幾好,俾出面一搬1c中學好

各有特色和不同教學理念
我細女小六,會揀1迦密,因為家姐在讀S3,可以一齊上學。
2 宣基 之後 景嶺同官中

2004107 發表於 18-10-7 21:35

各有特色和不同教學理念
舊年乙一填宣基都唔一定入,今年填乙二恐怕浪費機會