用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語發展遲援, 選幼兒園N/PN班問題
go

[聽/語障] 言語發展遲援, 選幼兒園N/PN班問題 [複製鏈接]

大家好, 我囝囝現時19個月大, 現在仲只係間唔中講 da da da, 其他認知好似冇乜問題, 而家上緊言語治療, 將會做全面評估.
而家都抔不多要報19年入學既 N 班做大B, 請問大家, 言語發展遲緩既BB, 應該報那些幼兒園呢? 相關資料可以在那裡找到呢?  近九龍大角咀既有冇乜選擇呢?

Thanks in advance.
   0    0    0    0

回覆樓主:

做左評估未?

回覆 Cajes 的帖子

未做, 今個星期六去做...

回覆樓主:

我仔都係咁,但佢已做評估,我比佢上一般幼稚園n 班。但我排I 位都係排同一間咁囉。。其實一般幼稚園都可以的,如果你有評估排 n 就之後先去番。

你好, 請問你個仔多大呢 ??如何可以知道那些學校有 I 位排呢 ??
係咪應該報那些有資助, 中文為主的較好呢??

謝謝回覆..

回覆 dmyip 的帖子

我小朋友29個月, 黎緊9月讀N. 其實19個月唔識講野都未必係遲緩. 或者應該做左評估先?
關於有I位幼稚園, 可以睇以下WEBSITE:

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/

謝謝資料.上星期六做了評估, 而家等報告.
心理學家說可能會排`E位.
想請問一下, 其實可唔可以一齊排 E 及 I 位GA呢?
是否只可以排一種位 ??
‹ 上一主題|下一主題