用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月小一了,這個暑假要怎樣準備?
go

九月小一了,這個暑假要怎樣準備? [複製鏈接]

小朋友九月升小一,有什麼事情要在九月前訓練好?
想到:
1)大小便前後清潔(因為是女孩子)
2)收拾書包
3)開及擰實水樽丶飯盒
4)早睡早起
5)自己咩起重書包

仲有無?
   14    0    0    0

湘 發表於 18-7-26 13:54
想到:

我地學校有個list,除左你提及的之外,要戒午睡,養成先學習後遊戲的習慣,識自己著衫、綁鞋帶,自理如餐後收拾餐桌、抹乾淨,收拾個人物品等等。

亦有語言如識英文和普通話問點樣去洗手間、借同學物品等。

書寫要正確執筆,寫得整齊和識抄幾句短句。

liliankaykay 發表於 18-7-26 16:06
我地學校有個list,除左你提及的之外,要戒午睡,養成先學習後遊戲的習慣,識自己著衫、綁鞋帶,自理如餐 ...

很好的建議,謝謝分享!

想到:

除了去厠所要教,咩都唔洗準備了,叫佢開開心心上小學就得喇。我個細都升小。水樽買按製開的,佢地未夠力用扭開的。唔好買筆盒,掉到地上好嘈。買無公仔的筆袋和筆,免上堂分心。小食要開了包裝才放進小食盒,免得他們開不到無得食或開到一地都係。食完午餐收拾,放學收拾書包果些,佢見同學仔做,自己就會架喇。鞋帶唔洗一定要識縛住,除非學校一定要穿縛帶鞋,暫時未聽過。早睡早起,做完功課才遊戲,寫字端正,這些應幼稚園已學會了吧,都不是在暑假做的事。從黑板上抄下幾句句子,這個值得練一練。最緊要唔好成日講住:升小一了,要識呢樣果樣...開開心心迎接就最好。

所有個人物品均要貼名, 外套要釘名章, 如果班房內有個人 locker, 就用膠袋入一條乾淨的內褲, 一對乾淨的白襪 (如果學校是著白襪的話), 3 個兒童口罩 (如果突發性有同學唔舒服, 學校要求帶口罩), 一把縮骨傘 (如果下課時落雨), 另外我會長期放一年輕便雨衣在書包內, 書包掛上潔手液, 每天要袋毛巾仔, 視藝堂最好比定手袖及圍群小朋友 (雖然我仔長期唔用).

抄齊家課冊

抄手冊。

回覆樓主:

有在練一些手冊常用字

湘 發表於 18-7-28 21:04
有在練一些手冊常用字
不是詞彙問題,是望黑板抄

Olympian 發表於 18-7-27 10:22
除了去厠所要教,咩都唔洗準備了,叫佢開開心心上小學就得喇。我個細都升小。水樽買按製開的,佢地未夠力 ...

非常好的經驗提點,大人小孩都不用太大壓力!

MrBeast 發表於 18-7-29 08:50
不是詞彙問題,是望黑板抄

這個也有,學校有派手冊样本及簡寫表,所以有印多幾頁教抄手冊,並要求字要細細隻

湘 發表於 18-7-29 14:17
這個也有,學校有派手冊样本及簡寫表,所以有印多幾頁教抄手冊,並要求字要細細隻
...
通常k3都會訓練學生去ham 接小學,不過抄漏還是不能避免,but no need to worry too much , e加有whatsapp group

MrBeast 發表於 18-7-29 15:19
通常k3都會訓練學生去ham 接小學,不過抄漏還是不能避免,but no need to worry too much , e加有whatsapp  ...

同埋好多小學小一也可上校網看每天家課。

想到:

習慣幫做家務!

回覆樓主

要習慣自己管理好自己既物品及事情,如幾時要帶乜,如果學校可以留書既話要決定乜野留乜野唔留同清楚自己留左d乜。小朋友返小學後冷衫,水壼最易唔見,要佢地有個sense去處理好自己既野lor。

Olympian 發表於 18-7-27 10:22
除了去厠所要教,咩都唔洗準備了,叫佢開開心心上小學就得喇。我個細都升小。水樽買按製開的,佢地未夠力 ...

很好多謝你小貼士
‹ 上一主題|下一主題