用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 個仔數學 有天份, 應報咩班?
go

個仔數學 有天份, 應報咩班?

之前已經留意到的我仔數學有 邏輯思維, 我仔現在升k3, 完全不用心算可以口中說出雙位數;【 例如23加23等於46】自己加數而在五秒內回覆到答案; 今天再發現多一樣, 佢對數字好敏感,佢已經可以分析到【個,十,百,千,萬 千,億… 問我1億跟住係咪就係無限 ?  佢又好鍾意建築build blocks,切任何嘢都好有設計 仲會解釋畀我聽佢個設計'如何有依個諗法 ?覺得真係要用心培養佢數學,請問大家有咩建議, 應該學 咩類型嘅數學比較啱 ?你家中小孩 呢有冇同樣的情況?
求意見, 我快快去報名!

回覆 Finana 的帖子

我自己教.我的小朋友(K2升K3)和你有點似.好喜歡計數.但學校教得比較淺. (還在教10以下加減法,他早就會了). 結果我系自己在家出題目.當遊戲玩.他極有興趣做

Finana 發表於 18-7-26 01:26
之前已經留意到的我仔數學有 邏輯思維, 我仔現在升k3, 完全不用心算可以口中說出雙位數;【 例如23加23等於 ...

我見 專數學補習社 有一些評估班
不如去花少少錢 評估下先

大雯bb 發表於 18-7-28 06:10

例如?

回覆樓主

我個小朋友有補數,都能做到類似題目。

補邊間,上網好易搵到,或你去有好多補習社的地方亦不難搵到。好唔好要做資料搜集同看你小朋友。有人話補習不如自己教,基本上都同意,因為我補緊的作業,你去書店都買到差不多的。你有紀律有恆心有EQ 同時間,唔補都得。

回覆樓主:

細女未到 k3, 都係可以心算(or 記憶)兩位加減。
因為之前聽到我地教家姐做 maths, 佢背到乘數表。

見佢有興趣,加上出年應該會讀英小,俾佢去上 eye levels maths.

似乎依家d 小朋友都好聰明,有類似超學年的小朋友都唔少。

Math Monkey 或 American Math English 強調遊戲中學習,

珠算 和 Eye Level 就實戰 d 可以去比賽攞獎,

唔建議 Kumon 或 奧數,怕操到無興趣。

mykate 發表於 18-8-11 10:32
細女升k3, 都係可以心算(or 記憶)兩位加減。
因為之前聽到我地教家姐做 maths, 佢背到乘數表。

大雯bb 發表於 18-7-28 06:10

多謝你提議

helenfan888 發表於 18-8-16 16:08
Math Monkey 或 American Math English 強調遊戲中學習,

珠算 和 Eye Level 就實戰 d 可以去比賽攞獎,

同意