用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
樓主: cherry0131
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?   [複製鏈接]

sblam 發表於 18-8-10 11:53
我小朋友呈一+呈二大約是級五左右,不是保小。自一董中,自二梁中。抱歉我不記得小朋友講董中面試內容,形 ...
係...間間學校自行位都少,如果只係屯門區小學級三內都報董中或百周,都已經唔夠分!加埋其他區的學生競爭就更加大...所以就算女兒是保小都唔敢掉以輕心!謝謝你的回覆!

sblam 發表於 18-8-10 11:53
我小朋友呈一+呈二大約是級五左右,不是保小。自一董中,自二梁中。抱歉我不記得小朋友講董中面試內容,形 ...

我都係 in呢兩間,四大之中董中面試算最難,填問卷,考中英數,不過唔洗小组面試,這也是我選董的其中一個原因。中文都難,英文都是一般的考法,數學有速算題,呢部份對亞仔黎講是最有利的。梁中就中英都問下,都是普通題目,見同學仔話百周也唔難,董中不是級頭也收,有專長有分加,而百周要頭三才有機會。所以我最後選了董中。
有樣嘢要注意,中學係必定用不同方法問小朋友自行㨂邊間,所以要有心理準備同小朋友洗腦

Kalongmama 發表於 18-8-11 10:45

我都係 in呢兩間,四大之中董中面試算最難,填問卷,考 ...
董中要填問卷?考中英數?乜唔係唔可以筆試嗎?佢嘅問卷會問乜嫁?
同埋中英數都係講答案嗎?
唔好意思咁多問題!我只係同亞女練英文introduction, 其他都未開始!

cherry0131 發表於 18-8-11 19:19
董中要填問卷?考中英數?乜唔係唔可以筆試嗎?佢嘅問卷會問乜嫁?
同埋中英數都係講答案嗎?
唔好意思咁多 ...

問卷主要是填資料,重點位就會叫你填自二嘅學校名 ,至於中文問咗好多題目,出嚟個個話深,英文都係讀一篇文章,問下問題,數學就喺一分鐘裏面,佢會用flash卡形式問問題,大約好似有十幾題,全程約一小時

Kalongmama 發表於 18-8-17 08:44
問卷主要是填資料,重點位就會叫你填自二嘅學校名 ,至於中文問咗好多題目,出嚟個個話深,英文都係讀一篇 ...
明白!Thank you! 有時間要同女兒試下點面試先得!

回覆樓主

自行收生 可以去2間報

如果九龍區小學B1b女仔自行想跨區去屯門, 請問有咩好學校選擇?

Joyceyim 發表於 18-9-4 14:56
如果九龍區小學B1b女仔自行想跨區去屯門, 請問有咩好學校選擇?

只知陳瑞芝鍾意收女生,但呢間係B1A。

回覆 bbeasy25 的帖子

Thanks,
等我上陳瑞芝學校網了解下先。
‹ 上一主題|下一主題