用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
樓主: cherry0131
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?  

學校來年由四次考試改為三次考試,希望女兒在呈二呈三都可以保持住級三內!下年再來報喜!

可以揀兩間,就梗係揀兩間啦,當買保險都好。

Kalongmama 發表於 18-7-28 14:19
我揀自二董中,自一乙一梁中,入了梁中。不清楚董中的情況

請問梁球琚多考試測驗嗎? 我見D POST 講梁中好似數理好D..
本身女兒數學較好, 代表學校參加唔同比賽都拎到獎, 在校內都拎獎學金.
不過因為保小出身, 所以佢以百周同董中為首選, 唔知梁中會唔會好谷呢?
尋日同屋企人傾過, 屯門四大都同屋企有D 距離, 都係要車女兒番學, 所以不如諗埋梁中或陳中....

cherry0131 發表於 18-7-26 21:52
老師話董中近年入三大嘅percentage追得過百周,但整體學生成績計就係百周比較平均!下個月就知今年兩間保中 ...

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2125637/中環接待員月入2萬

cherry0131 發表於 18-7-30 11:07
請問梁球琚多考試測驗嗎? 我見D POST 講梁中好似數理好D..
本身女兒數學較好, 代表學校參加唔同比賽都拎到 ...

我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好夜,我估是因人而異。若你是聯小,一般來說自行會先收非聯繫學生,除非是级頭。所以自行選非聯繫的可能機會更大,不過大前提要視乎自己喜歡與否。感覺上百周最看重成績,董中和梁中相對多活動,陳中宗教信仰濃厚,校風很好。

Kalongmama 發表於 18-7-30 17:33
我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好 ...
明白!謝謝你!乜原來自行係先揀非聯校生?呢個我真係唔知添....

女兒保小揀番保中,自行咪有危機?
我會叫女兒盡力考好呈二同呈三,因為只有級三名內成績表先會show到,所以我叫佢要keep住級三內,就唔駛估估下!

頭先問過女兒,佢嘅priority 都係董中》百周>梁中

Kalongmama 發表於 18-7-30 17:33
我小朋友也是數理較強,今年九月才升中一,未清楚測驗情況如何。眼見有師兄讀得輕鬆,亦有人趕功課做到好 ...

在自行階段,我以為聯繫小學與其他小學是機會均等。從來無諗過反而機會少咗

bbq. 發表於 18-8-4 00:03
在自行階段,我以為聯繫小學與其他小學是機會均等。從來無諗過反而機會少咗
...

聯中會預左大抽獎會揀佢,而且想收其他精英

bbq. 發表於 18-8-4 00:03
...
你都好d...起碼以為大家機會均等...我一直以為係收左聯繫小學先呀!

Kalongmama 發表於 18-8-5 11:00
聯中會預左大抽獎會揀佢,而且想收其他精英

我估未必,聯繋位通常要靠抽既,正常級頭果D係自行被收既機會應該大D,就算該學生放乙1,仍係有機會被自行階段收左,甚或乙1抽輸左~~~

mcl203 發表於 18-8-5 20:15
我估未必,聯繋位通常要靠抽既,正常級頭果D係自行被收既機會應該大D,就算該學生放乙1,仍係有機會被自行 ...

自行要去到級前才會有機會,十名內都唔收

Kalongmama 發表於 18-8-6 07:48
自行要去到級前才會有機會,十名內都唔收

咁其實有聯繫都未必有著數...
好似屯門區得兩間保中, 有25% 位留比聯繫小學(5間)...
如果咁計, 兩間保中有288個位, 有72個位係留比聯繫小學...
唔知係咪5間保小, 每間都會有十幾個位係可以比佢地抽?
如果唔係, 係5間一齊抽72個位, 可能有D 保小數量多D, 有D 少D...睇彩數...

咁計, 好似冇乜著數...

樓主, 其實你真係要唸清楚一間保中, 除非2間保中都心儀, 否則你囡自行入既機會超大.

我囡都係自行入屯門四大的(誇區), 仲要無你囡考得咁頭, 但都係級十內, 同你囡條件差唔多, 司儀、辯論獎、中英作文獎、朗誦獎及英文強等.

29XX86 發表於 18-8-6 10:20
樓主, 其實你真係要唸清楚一間保中, 除非2間保中都心儀, 否則你囡自行入既機會超大.

我囡都係自行入屯門 ...

請問是否陳中?

gigayan 發表於 18-8-6 10:26
請問是否陳中?

YES

29XX86 發表於 18-8-6 10:26
YES

恭喜,很好的學校

cherry0131 發表於 18-8-6 10:03
咁其實有聯繫都未必有著數...
好似屯門區得兩間保中, 有25% 位留比聯繫小學(6間)...
如果咁計, 兩間保中有2 ...

似乎你搞錯左聯系位計法~~~

係 中學學位 減 留班位 減 自行位 才乘 25%~~~

聯系位係一齊抽既~~~

gigayan 發表於 18-8-6 11:23
恭喜,很好的學校

係呀! 我就最欣賞佢學校校風, 簡介會唔會一味講成績, 我囡唔谷得, 呢間學校著重德育, 我BUY佢呢點.

29XX86 發表於 18-8-6 10:20

我囡都係自行入屯門 ...

哦...原來你女兒是陳中的...

因為女兒唔想讀宗教, 所以冇考慮陳中...
以前我讀何日東時都有諗過報陳中, 但後來升中時搬左去第二區住...

我囡中英文拎唔到獎, 一直都係數學比賽拎獎....我都好希望佢O既中文好D...

mcl203 發表於 18-8-6 11:37

似乎你搞錯左聯系位計法~~~

假如144中一位, 38個自行位, 4個留班位

=(144 - 38 - 4) x 25%
= 25

如果咁計, 即是一間保中有25個位留比聯繫小學...兩間保中就大約50個位...

咁真係睇下好唔好彩啊...