用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
樓主: cherry0131
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?   [複製鏈接]

cherry0131 發表於 18-7-27 07:25
始終梁周在董中旁邊,揀董中會比較多,因為近!女兒學校一向入百周人數都較多!
我女兒問過同班同學,大半 ...

多同學仔一起上中學好過孤身出九龍港島!
如果屯門一線小學級三老師叫你自一選百週年好穩陣喎!

回覆 b3410 的帖子

我都覺得老師是呢個意思,因為樓主個女嘅成績一定掂,肯定第一志願已經收,所以老師先咁講

回覆樓主

如果兩間差不多,應該要睇吓兩間校長邊個後生啲。換咗個校長等於換咗間學校咁滯呀。冇記錯百周應該係丁校長,是不是應該差不多退休?

cherry0131 發表於 18-7-27 07:25
始終梁周在董中旁邊,揀董中會比較多,因為近!女兒學校一向入百周人數都較多!
我女兒問過同班同學,大半 ...
你個case同我囡囡啲同學一樣,慈雲山有保一同保何兩間保良局嘅中學,我囡囡間小學升保一嘅人數不均每年都起碼有成50幾人,但升保何嘅就少好多,因為保一有聯繫位而保何無,而且保一嘅排名又比保何高好多。今年我囡囡有啲同學在自一選保一,而自二選保何,原因係佢地認為自二放保何係當保險,因為怕大抽奬時派唔到去保一。最後結果係有幾個同學自選二入咗保何,但就見到有啲學校名次低過佢地嘅竟然入到保一(當然係大抽奬入嘅),所以派位當日佢地派咗保何就哭咗出來。
所以,選自一同自二就必須係你入邊間都無問題嘅,千奇唔好好似我囡嗰啲同學咁,入咗作為保險嘅自二到時又後悔就唔好啦。

我估老師的意思,如好想只入百週年(或董玉娣), 自一只交表百週年(或董玉娣),自二放棄董玉娣(或百週年)。如果萬一派不到自一,都可以係統一派位有機會派到乙一(同自一)哪間中學。
如果讀百週年或董玉娣都無所謂的話,自一自二都交表,不要浪費機會。因為教育局無要求學生要交晒自一自二表格。

sblam 發表於 18-7-27 21:35
我估老師的意思,如好想只入百週年(或董玉娣), 自一只交表百週年(或董玉娣),自二放棄董玉娣(或百週年)。如 ...

女兒本身好想入董中,對百周感覺麻麻,但見好多同學都揀,今屆又多學生入左百周,佢開始有點動搖. 我諗住十月至十一月開放日,等佢去百周睇睇. 本身屋企較近百周,如果佢對百周都唔太抗拒的話,可能自一揀佢,自二先揀董中!老師成日同佢地講讀百周只有讀書,讀書,再讀書!所以佢唔鐘意,因為佢小學都參加好多活動,佢唔想咁悶淨係讀書!所以佢曾經諗過報馬可賓,因為好多課外活動!不過我解釋佢聽學校banding差太遠,老師都話在馬可賓會讀得相當輕鬆!只不過我同佢講驚浪費左你六年時間,佢先話報番保中!其實有時真係好矛盾,我唔想佢咁辛苦,但又驚揀錯左害左佢....

cherry0131 發表於 18-7-28 09:36
女兒本身好想入董中,對百周感覺麻麻,但見好多同學都揀,今屆又多學生入左百周,佢開始有點動搖. 我諗住 ...

我上年也是二揀一,初期比較喜歡百周,校長講座比較有說服力,而且比較近,不過兩間都要搭車。最後揀了董中,除了讀書,活動也重要,感覺上董中比較多活動,相對不是只看學術。董中自行會看多方面表現,專長也會加分,百周無頭三唔會有機會。

Kalongmama 發表於 18-7-28 09:54
我上年也是二揀一,初期比較喜歡百周,校長講座比較有說服力,而且比較近,不過兩間都要搭車。最後揀了董 ...
請問董中多考試測驗嗎?課外活動多嗎?女兒讀保小級考頭三名,今年學校好多同學入左百周,所以師兄師姐都勸我女兒揀百周!

cherry0131 發表於 18-7-25 20:27
暑假後就升小六,班主任話第一輪選學校,只係揀一間想入的中學便可以!真的嗎?

...

第一輪係咪指 “自行” ? 自行可以揀兩間鍾意嘅,不限地區。

回覆樓主:

想請問大家,直資幾時開始報?

ultramantam 發表於 18-7-27 21:06
你個case同我囡囡啲同學一樣,慈雲山有保一同保何兩間保良局嘅中學,我囡囡間小學升保一嘅人數不均每年都起 ...
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以自行兩間真的一定是自己最喜歡的,隨便入邊一間都唔後悔先啱;仲有幾個自行報band1尾學校唔收,反而抽奬就入佐band1頭學校

cherry0131 發表於 18-7-28 13:03
請問董中多考試測驗嗎?課外活動多嗎?女兒讀保小級考頭三名,今年學校好多同學入左百周,所以師兄師姐都勸 ...

我揀自二董中,自一乙一梁中,入了梁中。不清楚董中的情況

bonnycai 發表於 18-7-28 13:51
想請問大家,直資幾時開始報?

每間日期不同,比自行早,印象中是十至十一月開始

Junjun7 發表於 18-7-28 14:14
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以 ...
其實這就係個人嘅決擇問題,若果要保險嘅話,就唔好因為得到保險又後悔。若果要大胆去搏,亦唔好因為搏唔到又後悔囉。有時候人就係因為自己嘅心理而影響咗自己嘅將來,就好似自二收咗又唔甘心,但誰又可保證佢唔揀自二嘅時候,就一定入得到番自一佢鐘意嗰間?可能你唔作保險嘅話,你可能更派得更差,那時候唔通又要後悔?所以,知足者貧亦樂就是這個道理。

回覆樓主:

如果保小级三,應自行2間保中,除非只喜歡其中一間,怕比自2收左。馬中成績一般,差過田中,譚中和四大。只是校舍比較吸引。屯門只有6間B1英中,1間B1中中,呢幾年競爭越來越大。唔夠B1位分。自行2間穩陣D。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

回覆 cuby 的帖子
cuby 發表於 18-7-29 09:06
如果保小级三,應自行2間保中,除非只喜歡其中一間,怕比自2收左。馬中成績一般,差過田中,譚中和四大。只 ...
屯門B1學校有以下七間嗎?
百周
董玉娣
梁球琚
陳瑞芝
譚伯羽
田家炳
馬可賓?

Junjun7 發表於 18-7-28 14:14
今年身邊見有人入佐自行果間又唔甘心,起初可能以為入硬自一,點知入佐唔太喜歡的自二,叩門都冇結果,所以 ...

簡單講即自行一,二要入到都會開香檳先好交。

cherry0131 發表於 18-7-29 09:45
回覆 cuby 的帖子

屯門B1學校有以下七間嗎?

是,已包括馬可賓。但馬可賓沒有4分成績公佈。根據佢2年網上公佈。佢今年考得差過舊年。
3.03kg (1/8)- 出世    6.25kg (28/10 - 2m28d)6.88kg (2/12 - 4m1d)    7.57kg (13/1 - 5m12d)8.22kg (13/3 -7m13d)  11.13kg(11/2-18m11d)

cuby 發表於 18-7-29 10:30
是,已包括馬可賓。但馬可賓沒有4分成績公佈。根據佢2年網上公佈。佢今年考得差過舊年。
...
原來屯官,南屯官,劉金龍都唔屬於B1

cherry0131 發表於 18-7-29 10:42
原來屯官,南屯官,劉金龍都唔屬於B1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732
‹ 上一主題|下一主題