用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校? ...
go

小六揀中學,第一輪可以只揀一間學校?   [複製鏈接]

暑假後就升小六,班主任話第一輪選學校,只係揀一間想入的中學便可以!真的嗎?

17    0    0    0

cherry0131 發表於 18-7-25 20:27
暑假後就升小六,班主任話第一輪選學校,只係揀一間想入的中學便可以!真的嗎?

...

直資任報,自行二間全港任何2間官津

kirstyau 發表於 18-7-25 20:28
直資任報,自行二間全港任何2間官津
因為住屯門區,沒有直資!一心諗住自行報兩間, 班主任話揀一間自己想入就夠!唔駛咁多次面試!

請參考回应#4

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=2954758

cherry0131 發表於 18-7-25 20:33
因為住屯門區,沒有直資!一心諗住自行報兩間, 班主任話揀一間自己想入就夠!唔駛咁多次面試!
...

禁不負責既班主任都有

fionaytwong    發表於 18-7-26 09:06

...

第一輪官津自行選兩間喎,全港都可以架,你可以去教育局website慢慢睇資料

cherry0131 發表於 18-7-25 20:33
...

報直資可以當練習面試及試水温。

仲有2間自行唔係想讀邊間就報邊間, band 3生報喇沙/瑪利諾一定係陪跑!! (有超强特異功能除外)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

屯門想入邊間呀?四大?

我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅就夠,唔需要面兩次試,女兒在學校160幾人考全級頭三名,剛剛的小六派位學校超過一半派B1英中!不過睇完頭先個post, 屯門區B1女生約64%派到B1學校!如果只報一間,好似有d風險...

cherry0131 發表於 18-7-25 21:35
我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅 ...
老師的可能覺得你女的成績,屯門幾間中學,自行已經係必入,所以話一間就夠。

我知道自行可以揀兩間中學的, 所以我一早諗左報兩間同banding 的中學!只不過家長日時班主任話揀一間喜歡嘅 ...

報二間安全d,出年升中人數又再多咗.自行時,係學校揀你,唔好放棄自二嘅機會.無人知道,自一係咪一定收你.加油呀!

回覆 cherry0131 的帖子

一半英中,未必全部都係 Band 1/2,有否減去那些英中?

我唔知你嗰個班主任嘅真正意思,不過,我個女間學校嘅校長就曾經講過,除非自一同自二嗰兩間都真係好想入,否則就最好只揀一間。而今次升中派位就真係出現咗有啲學生派咗自二嗰間,但就好失望,因為有好多比佢考得更後嘅人都可以係乙部入到佢想入嘅自一嗰間。而嗰啲學生因為自二就被取錄咗,所以在統一派位階段人地仲可以搏到入,而佢地就無得搏囉。
當然,當初佢地揀自二嗰間就係諗住做個保險,但見到其他同學都大部份入到佢自一嗰間,所以就覺得好唔抵。因此,是否只報自一,還是保險報埋自二,就要睇你自己點決擇啦。

你個女的名次咁前 可以進取選擇屯門四大,小朋友的小學是否一線小學? 如選擇四大全級10名內機會好大。我小朋友都是級10內,剛入了四大其中一間。我自行選擇了2間(A,B)。第二輪選擇B做第一選擇 最後A入左。以你小朋友的名次你放心選擇,自行最好兩間,(自行)將最心義放第一,因如兩間都收第一選擇收你,你就要入果間。

回覆樓主

160人應該係大校,有無聯繫中學?有的話,應該揀一間也可以。我們校長講過,除非是淨係想讀一間,否則最好填2間。
其實小朋友成績甘好,有無唸過用一個博出面名校,好過填一間。

...

我個仔小五時,副校叫我自行只報QC一間,否則自二應收,到時甲部同乙部冇機會博了。所以好多時好博既係會只填一間自行的,但風險好大。

我聽到有學生入咗自行2,喊哂,想叩自行一,但叩唔到~

所以自行嗰2間,要好好想清楚~

回覆樓主:

想請問, 自二是否不能揀大熱學校?  因為其他人會將它放自一, 到自二已派哂位?

大熱學校只能放自一?

‹ 上一主題|下一主題