用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三課程是否會比小一二突然深好多.
樓主: happybabyabc
go

小三課程是否會比小一二突然深好多.   [複製鏈接]

fefemom 發表於 19-1-16 12:43
我覺得高小中文深咗一截,尤其 pre S1 題型:詞義辨析、以詞代義……中文底要厚才可分辨那些近義詞
...
仲有閱讀理解!
除左睇多D書, 仲有咩有效方法可以加快進步?

回覆 cmir 的帖子

要快有成效,做練習會幫到,會教小朋友掌握到一些答題技巧。
閱讀就可以幫到升level,唔係一朝一夕,但係好好用。

cmir 發表於 19-1-18 10:18
仲有閱讀理解!
除左睇多D書, 仲有咩有效方法可以加快進步?

高小閱讀理解玩 show not tell, 再是搬字過紙,首先要明白篇文,很多時要上文下理聯想作者想表達甚麼……對小朋友來說真不易。
同意 JANE1983, 做練習可練技巧,可揀一些有 highlight 詞語供意思的練習,首先小朋友自己做,之後你和他讀文,一邊讀一邊問:其實作者點解咁講?你覺得佢想講乜?……
小四一開始最難搞是:「如果你是作者,你會……嗎?為甚麼?」你可以和小朋友一起讀參考答案,等佢知道這些題目有正反面,但要詳寫理由。
Train 閱讀理解花時間,但 achievable, 反而「詞義辨識、以詞代意」需要大量詞彙,還要深入了解,一般閱讀故事書都應付唔到 ,唔知有乜方法?

happybabyabc 發表於 18-7-25 17:10
小三課程是否會比小一二突然深好多.

小六同中一才是最勁!

fefemom 發表於 19-1-21 08:02
高小閱讀理解玩 show not tell, 再是搬字過紙,首先要明白篇文,很多時要上文下理聯想作者想表達甚麼… ...

謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。以詞代義選擇題都相對容易。Pre S 1 最難是句義辨析,我做勁錯。第二難是段義辨析。不過學校暫時唔考呢d。

至於仔校的閱讀理解難點是:
1。 寫段義。
2。 作者是我怎樣的人?(性格特徵)從文章舉例。
3。推測文章隱藏含意
4。段義辨析題型嵌入閱讀理解篇章

Olympian 發表於 19-1-21 09:17
謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。 ...

作者性格可從「人物描寫」入手: 外貌、神態、語言、行為。

Olympian 發表於 19-1-21 09:17
謝謝分享。我反而覺得詞義辨析要靠閱讀,大人一看就能憑直覺選對。但小朋友只得幾年閱歷,不能跟大人比。 ...

我反而覺得詞義難,例:精密、嚴密、周密……
又例如有些詞語有特定配搭: 浩瀚宇宙, 這些需要大量閱讀, 才可以執番嚟。
我教阿女先辨褒義定貶義,排除錯用的,通常要二揀一,未必揀啱。

fefemom 發表於 19-1-21 09:31
我反而覺得詞義難,例:精密、嚴密、周密……
又例如有些詞語有特定配搭: 浩瀚宇宙, 這些需要大量閱讀,  ...

我話我自己覺得容易,真係一眼見答案。小朋友當然未得。句義段義就難好多,段義我都好唔過阿仔。

無架,唔可以叫一個唔中意睇中文書嘅人大量閱讀,追到阿媽的閱歷,只能叫佢睇多少少。

所以亦只能不要求分數高,執得一分得一分,或者去做題目。每題對與錯都講返詞語解釋和配詞,累積下去。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題