用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三課程是否會比小一二突然深好多.
樓主: happybabyabc
go

小三課程是否會比小一二突然深好多.  

happybabyabc 發表於 18-7-25 17:10
小三課程是否會比小一二突然深好多.

一般說法係。

除咗版友講既要求高左,有D 學校可能小三開始正式作成篇文,而唔再係指導拼句式,做功課可能會多左思考或呆坐時間。

retriever 發表於 18-11-16 08:15
一般說法係。

除咗版友講既要求高左,有D 學校可能小三開始正式作成篇文,而唔再係指導拼句式,做功課可 ...
阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。

回覆樓主:

小一時買了一些中文閱讀理解,因為做得吾多,之後就無買任何課外練習。亦無補習。

昨天經過了書店,便看看一些補充練習,揭揭睇下。

才發現原來學校D卷也不易。學校一年一年加深,每年有和孩子說學習要有進步。我就一直跟番孩子的步伐調整,試題只是做做而已。

間吾中有聽到其他家長或孩子的同學話深左,不過習慣左,下次又好似無講話深了。

最好係小朋友有準備,考得吾好鼓勵佢。

wongtw 發表於 18-11-17 12:43
阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。 ...

好感激小一班主任,面見家長說出重點。她好温和地提醒我,完全無話你孩子吾掂,只是叫我幫下佢中文。

之後跟進時又和兩位中文老師傾下點做,她們有具體的意見。

另外,家中閱讀及經常寫作,現在中作總算過得去。

Rachelmummy2008 發表於 18-11-17 13:16
好感激小一班主任,面見家長說出重點。她好温和地提醒我,完全無話你孩子吾掂,只是叫我幫下佢中文。

之 ...
問題是他小一,二上課,默書和考試都精神,老師應該是睇不出全部的,只有家長知道,不想強迫抄寫,暫時只能停買英文書,只看中文書,看看情況如何。

阿仔今年小三,最怕是中文,今年頭個幾月對於篇文經常發呆,考試小二無要求,小三篇文要求是100字。 ...

我地小二下學期已經要寫200字了。真係好鬼驚...

Olympian 發表於 18-11-17 14:42

小三考試45分鐘,作一篇實用文和一篇二百幾字的文。

Olympian 發表於 18-11-17 14:42
朋友小學九龍城區小一已是80字起跳,作文字數多少只是學校要求,中文字庫始終要時間累積,希望在寫作上能夠有好文采,學校要求不高,所以不太急進,到呈分前再作打算。

wongtw 發表於 18-11-17 16:18
朋友小學九龍城區小一已是80字起跳,作文字數多少只是學校要求,中文字庫始終要時間累積,希望在寫作上能 ...

小一80真係太過份。

Olympian 發表於 18-11-17 16:23
小一80真係太過份。

我剛剛看了學校的上年的文集,原來學校都進取左,小一都真係要寫80字 ,仔幾年前小一是沒有的。我地只係區內一間好一般的小學。

回覆樓主

伍sir 發表於 18-7-25 20:28
對,升小四應該係變化最大,不過以小朋友來說真係年年都要適應
原來係咁, 仲等我鬧咗阿妹一餐添, 原來係深咗。

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mark低D借位標記? 話說阿妹平時一直數學幾好, 但舊年P3下半年開始轉差, 補完兩個月數好返D, 今年又係咁, 成日運算計錯, 唔記得借位。前幾日我睇佢計數, 發現直式無mark低, 佢話舊年阿sir唔俾, 話寫到花晒。阿妹係過目即忘型, 唔mark低係馬上就唔記得, 所以唔俾mark就死得好慘, 到底係咩原因寧願小朋友錯都唔俾mark呢? 係咪有乜特殊教學功能?

其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋學校小二都要寫200字了。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:22

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mar ...

我問了小女兒的小學數學老師,她說初小的借位方法比較直觀,但去到高小就要過渡去心算,否則數位多了要連續借位容易寫花了也容易錯。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:26
其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋 ...

其實並不是所有小學都用直觀式的借位直式寫法,我同事的孩子在華德學校小一下學期已經不給mark了。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:26
其實100字係計埋標點, 無乜嘢寫到, 100字基本上講一個point就要總結了, 所以要寫得好, 字收越少越難。我哋 ...
小三100字還可以慢慢學習,原先估計小二下學期考試應該要作文了,阿仔中文一般,其實希望學校早點加壓力。

asweetmom 發表於 18-11-26 12:35
我問了小女兒的小學數學老師,她說初小的借位方法比較直觀,但去到高小就要過渡去心算,否則數位多了要連 ...

原來是怕容易計錯,阿仔經常心算後,直接將答案寫落去,我地反而要求佢用另外一張紙計好借位,才將答案寫上去。

asweetmom 發表於 18-11-26 12:46
其實並不是所有小學都用直觀式的借位直式寫法,我同事的孩子在華德學校小一下學期已經不給mark了。
...
舊華德數學是教快的。不過, 十隻手指有長短, 如果一刀切唔准人mark, 搞到人哋得返68分, 咁就好無良了。阿妹睇嚟係未ready好。

Olympian 發表於 18-11-17 16:23
小一80真係太過份。

我地都係小一第一次考試就要作文

little_yolky 發表於 18-11-26 12:22

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mar ...

點可以唔比人mark 架!