用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三課程是否會比小一二突然深好多.
樓主: happybabyabc
go

小三課程是否會比小一二突然深好多.   [複製鏈接]

Olympian 發表於 18-11-26 16:41
點可以唔比人mark 架!
樓上JM話訓練呀。不過, 人人進度唔同, 唔好一刀切唔准人做會好D。

S-Kwok 發表於 18-11-26 16:15
我地都係小一第一次考試就要作文

其實都係為左meet果個TSA要求囉,小三要45分鐘一篇二百字的文和一篇實用文。咁咪由小二開始train作二百字文囉,點知後來又覺得一下子作二百字太難...學校咪小一作百字縮細個gap.

siden 發表於 18-7-27 11:04

小五要求高咗,做功課所需嘅時間長咗

Olympian 發表於 18-11-26 16:50
其實都係為左meet果個TSA要求囉,小三要45分鐘一篇二百字的文和一篇實用文。咁咪由小二開始train作二百字 ...
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。

wongtw 發表於 18-11-27 03:54
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。 ...

唔關事過喎。TSA考得好唔好唔影響學生。係影響學校,好些學校好怕TSA考得唔好,好似學校自己張成績表唔好咁,但到底對學校有咩後果,唔知;至於點解一些學校唔重視,都唔知。

回覆 wongtw 的帖子

學校唔為Tsa谷學生,好事wor。

Olympian 發表於 18-11-27 11:36
唔關事過喎。TSA考得好唔好唔影響學生。係影響學校,好些學校好怕TSA考得唔好,好似學校自己張成績表唔好 ...
鮮魚行校長退休後,在公開場合曾經講過,他說教局官員話,唔好以為你學校收夠學生,我就唔可以殺你間學校。係咁情況之下,真是找不到理由唔將學生長績谷上去考TSA來保住間學校。

little_yolky 發表於 18-11-26 12:22
原來係咁, 仲等我鬧咗阿妹一餐添, 原來係深咗。

仲有伍sir, 請教一下, 點解數學老師唔俾小朋友响直式度mar ...

相信沒有什麼教學功能,只是老師用緊方法「迫」學生不應單靠記號進行直列運算吧。
但我反而覺得可以有些點子可以反思一下。
對學生方面:沒有記號便出發運算錯誤的情況,這反映出學生在運算時比較重於既有的操作性,像計算機一樣,有可能不太明白退位或進位的原理;但更可能是學生在操作的轉化過程中還未習慣「心算」 罷了,一般不需太長時間應可適應。

對老師方面:迫學生不用記號是其中一個方法,但如果欠引導,學生未必能順利轉化,反而打亂他既定的運算操作,老師應理釋不用記號的原因,及提供轉化過程讓學生經歷(例如說記號不是消失了,是放晌個心度),效果應好一點。

wongtw 發表於 18-11-27 03:54
咁即是我地學校不負責任,講明今年要考TSA,,今年小三先要求100字,約半年後就要考,時間應該都幾緊迫。 ...

去年出席了小三BCA試卷檢討會議,小三TSA改為BCA後,數學卷明顯改淺了,正常情況下,不需要特別準備(做一兩份卷熟習下排版及已有知識)應可滿分。

這明顯間接證明以前TSA是較深,所以為何出現有學校操TSA的情況。

伍sir 發表於 18-11-28 08:16
相信沒有什麼教學功能,只是老師用緊方法「迫」學生不應單靠記號進行直列運算吧。
但我反而覺得可以有些點 ...

內地進位退位只是在直式用點表示,是否更好呢?

伍sir 發表於 18-11-28 08:24
去年出席了小三BCA試卷檢討會議,小三TSA改為BCA後,數學卷明顯改淺了,正常情況下,不需要特別準備(做一 ...
謝謝伍sir,既然是同坐一條船,我也不想學校在TSA評估上不達標。

gracelam 發表於 18-7-25 19:58
小三升小四會轉深較多。

特別係中文科及數學科!

又深又多 (emoji)

ttking 發表於 18-11-28 23:32
又深又多 (emoji)
本書D中文字細咗好多。

伍sir 發表於 18-11-28 08:16
但我反而覺得可以有些點 ...
因為阿女係一個長期記憶又無, 短期記憶又無既人嚟, 難聽D即係無心裝載。佢計完個位, 就馬上唔記得十位俾人借咗。加上近年佢越讀越無信心, 所以衰多二錢重, 又再加埋測考要計時, 佢再緊張D, 就再雪上加霜, 咁就簡單運算題都錯20分。係咪平時俾多少少四則運算佢計下會好D? 我唔明白點解講一次就應該記得既嘢, 佢講十次都可以唔記得。

little_yolky 發表於 18-11-29 09:34
因為阿女係一個長期記憶又無, 短期記憶又無既人嚟, 難聽D即係無心裝載。佢計完個位, 就馬上唔記得十位俾人 ...
我們發現學校在堂上有是操數的,小二時我看過一張100條的練習卷,好似是要在半小時內做完的雙位數加減,你可以用這方法試下,看情況給適量題目和要求在指定時間內做完,如有進展便做3位數或乘數,看看是否可行。

happybabyabc 發表於 18-7-25 17:10
小三課程是否會比小一二突然深好多.

我覺得深很多,我地間學校很谷,
作文要求150個字最少,
作句子要有前因 .過程.後果.
不供詞填詞 以文章填寫.

每日功課又多,
作文每星期一次
每星期一次 中默 一次英默,

小朋友又不緊不張,搞到我都很大壓力 . 日日趕趕 ,考試又要溫很多.

唸過很多次轉校,但又怕要從新適應,其他家長都話其他二線學校都係會很谷去追返一線學校..
返三線學校 除非個小朋友很叻,頭幾名,如果唔係升中係個問題.
所以都唔知怎處理,堅持還是放棄呢?

wongtw 發表於 18-11-29 18:31
我們發現學校在堂上有是操數的,小二時我看過一張100條的練習卷,好似是要在半小時內做完的雙位數加減,你 ...
我記得我細個時都有做過, 同同學鬥快, 好好玩。

kelly6688 發表於 18-11-29 22:00
我覺得深很多,我地間學校很谷,
作文要求150個字最少,
作句子要有前因 .過程.後果.

不供詞填充最難。一星期默中及英再加1寫作真係好辛苦。仲唔知你默嘅範圍大唔大。我間二線,中英隔星期默。無考不供詞填充。我諗二線點都無咁谷。只係是否甘心轉啫。

little_yolky 發表於 18-11-30 08:29
我記得我細個時都有做過, 同同學鬥快, 好好玩。

果些我地每個學期都有一次,叫速算比賽。100題,做到40幾題已有班亞軍。我仔做只到20題,超水皮。

‹ 上一主題|下一主題