用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 升唔到佢地小學 可以有咩選擇?
go

ESF 升唔到佢地小學 可以有咩選擇? [複製鏈接]

有D人話轉去其他IS, 意思係其他IS 既year 1?

如果轉去LOCAL K3會唔會跟唔上? 同埋K3位會唔會好難搵? (有無過來人既經驗參考?)
又或者ESF會唔會俾REPEAT一年K2再考過佢地小學?
   4    0    0    0

Lowongbb520 發表於 18-7-25 15:40

如果轉去LOCAL K3會唔會跟唔上? 同埋K3位會唔會好難搵? (有 ...

轉其他IS 就視乎那間IS 係咪同ESF 一樣K3=Year1。如果係就入番y1,如果吾係就真係要揾K3駁腳了!

如果轉K3 local,真的會非常吃力追!

佢地既說法是不會因冇ESF Y1收而比你repeat K2的。只有在考Y1前經學校認為小朋友未ready到昇Y1情度,先會讓小朋友repeat K2的。

其實近年ESF都會幫一d因太多人的catchment school而冇位的學生轉去別區,所以真係收吾到的機會都低既。

如果轉去LOCAL K3會唔會跟唔上? 同埋K3位會唔會好難搵? (有 ...

乜晤係直升㗎咩?點解會升晤到?

5tgb    發表於 19-3-6 20:28

回覆 YYNGSUKI 的帖子

thanks ar!你指ESF 會幫轉去其他區佢地有位既小學?

5tgb    發表於 19-3-6 20:28

Lowongbb520 發表於 18-7-27 11:49
回覆 YYNGSUKI 的帖子

thanks ar!你指ESF 會幫轉去其他區佢地有位既小學?

不是明文規定,但的確有不少朋友收到這安排。

回覆樓主

朋友中讀esf幼稚園冇聽過入吾返esf小學,至多係去第二個catchment zone

幼稚園學生中,細半人會揀去rc, 少部份人會揀去其他is

kamkambeibei 發表於 18-7-26 21:43
乜晤係直升㗎咩?點解會升晤到?

其實機制真的不是直昇,但絕大部分都冇問題。昇吾到的大致是:
1.Catchment area太多人,連interview既機會都冇
2 有很小數是考ESF foundation school未能達到所要求水平
3 考 All-through school (RC, DC) but not being selected

回覆 kamkambeibei 的帖子

唔係都要評核咩? 有聽講過升唔返架喎

thanks All!

5tgb    發表於 19-3-6 20:29

Lowongbb520 發表於 18-7-27 12:23
回覆 kamkambeibei 的帖子

唔係都要評核咩? 有聽講過升唔返架喎

如果連自己讀緊嗰間都唔收返都好難喺出面再搵…人地一定好質疑

回覆 抺茶雪糕 的帖子

係有人升唔到,但好少

如果本身catchment soon係QBS, 但太多人未輪到interview, 明年可能會搬去第二區, 應該會係清水灣ESF小學最近, 咁機會會唔會大D?
清水灣條隊會唔會短過QBS? 又會唔會無咁好? (因為未住過九龍, 對清水灣ESF無咩資料)

Thanks!

Saboc 發表於 18-7-27 18:06
回覆 抺茶雪糕 的帖子

係有人升唔到,但好少

有聽過雖然很少,考九龍區小學,所以不要以為讀kindergartens一定直升。

yianleen 發表於 18-7-27 19:17
如果本身catchment soon係QBS, 但太多人未輪到interview, 明年可能會搬去第二區, 應該會係清水灣ESF小學最 ...

cwb 學生流失率大好多,多外國人,所以容易排到有位。我諗esf所有kindest, 小學質數差不多。到中學先有好同差比較

Saboc 發表於 18-7-27 18:06
回覆 抺茶雪糕 的帖子

係有人升唔到,但好少

以我所知有小朋友唔肯講嘢都升到,以往經驗來講除非有好嚴重行為上嘅問題或者其他極嚴重問題,否則esf一定會搵到一間小學俾自己幼稚園嘅小朋友,不過如果係跨區,未必個個家長都願意接受

所以其實升到小學機會率係極高

抺茶雪糕 發表於 18-7-27 20:03
以我所知有小朋友唔肯講嘢都升到,以往經驗來講除非有好嚴重行為上嘅問題或者其他極嚴重問題,否則esf一定 ...

我知道的他們沒有任何行為問題,只是interview時剛不多説話。

如果是讀ESF Abacus 幼稚園,是不是上清水灣小學呢?清水灣小學同RC 有什麼分別?

Moonlight819 發表於 18-7-27 20:32
我知道的他們沒有任何行為問題,只是interview時剛不多説話。

是straight reject 定waiting, waiting 其實還是有機會的,有D差不多開學才call

如果afford到, 可以去比較新嘅IS, they might be less
competitive, 但也是很好的學校, 升唔到小學主要係interview嗰日唔合格, 例如唔講英文, 或怕羞, 去local K3冇問題, 但考local小一會較disadvantaged, 因local school 選生要求好唔同style, 係另一IS可能會慢慢變得confident同講多D英文

5tgb    發表於 19-3-6 20:30

有些International Kindergarten 有K3,或考其他IS! 好心意ESF 可以報名考插班!
你住邊區?
‹ 上一主題|下一主題