用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊度補Chemistry好?
樓主: goodmama2003
go

邊度補Chemistry好?  

kitty28_2 發表於 19-4-25 21:19
(emoji)(emoji)已提及,補習社在太子,你上網 search “Dr Sxxx Chemistry” 就會找到。
...

上網search 唔到,請問可pm我嗎?

BS129 發表於 19-1-7 21:32
回覆 Doula 的帖子

港島區啱呀吾該!

我都想知,補phy,可pm我嗎

我個仔補過一間中小型,Chem由2升到4,嗰到啲人幾好可以比你留系間補習社自己溫多一陣書,值得試下。

spongebabies 發表於 19-9-10 07:58
我個仔補過一間中小型,Chem由2升到4,嗰到啲人幾好可以比你留系間補習社自己溫多一陣書,值得試下。 ...

Please pm information with thanks

回覆樓主:

回覆 spongebabies 的帖子

請問可以提供一下資料嗎? 謝謝。

ansontong 發表於 19-4-17 11:08
其實Sxxx Sir 有小班的,對於一D唔明唔敢問嘅仔/女,我建議小班上堂,佢亦因應程度group 埋一班的,人小D ...
Can u pm me Sxxx Sir details?

回覆 spongebabies 的帖子

請PM information, thank you so much

spongebabies 發表於 19-9-10 07:58
我個仔補過一間中小型,Chem由2升到4,嗰到啲人幾好可以比你留系間補習社自己溫多一陣書,值得試下。 ...

可否pm資料給我,謝謝!

之前呀仔補過遵理 唔錯的

醒目開學勳章 貢獻勳章

我之前响誠徵老師 post 過搵chem 老師,有好幾個人pm 我,當中有個响SSP開檔,自己考哂d 公開試嘅chem major 阿sir
佢有自己嘅notes,仔跟咗佢一個月,但so far 仔話有料到
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-7 17:16
我之前响誠徵老師 post 過搵chem 老師,有好幾個人pm 我,當中有個响SSP開檔,自己考哂d 公開試嘅chem majo ...

你用緊呢位呀sir係熟書(唔係熟DSE以外), 未識哂syllabus嘅content而叫佢教齊係ok的, 佢都係用書+ 永世無update嘅past paper + 某網站直接download的notes去上堂(單對單)
我最唔滿意係唔足鐘, 收接近ITS/NTK嘅收費但前係接近無咗10分鐘. 佢呢個年紀嘅老師(3x-40歲), 做咗咁耐,正常嘅做法應該由開始教計鐘而唔係由由保安大堂call對講機嗰刻計, 00收call, 05-08先到, 話補2個鐘, 55已執嘢九秒九走人.

要aim high+呢位老師唔推介,佢唔係嗰類人. 樓主搵DSE有好多選擇.

之前有人推介嗰位DR 唔係姓, 係名來的, 叫呀Sean.  我2位朋友補過DSE同IAL, comment ok. 我試SSP嘅, 幾個月啦, 無再用佢了

醒目開學勳章 貢獻勳章

chickchick 發表於 20-6-8 13:40
你用緊呢位呀sir係熟書(唔係熟DSE以外), 未識哂syllabus嘅content而叫佢教齊係ok的, 佢都係用書+ 永世無 ...

我個阿sir 唔會上門教,一定要上佢studio,係今年DSE後,先做remote 上...

btw,我請個老師係幫仔自修IAL嘅,主要都係想有人教佢答題技巧,教識佢唔難,要佢大爺跟規則做野反而難
所以,我地都係主攻passpaper
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-8 14:30
我個阿sir 唔會上門教,一定要上佢studio,係今年DSE後,先做remote 上...

btw,我請個老師係幫仔自修IA ...

係, 個studio在ssp, request上門係有的, 加錢就ok. 我一開頭已同佢講明上門的了. 我估佢係睇地點而決定
你一講話呀sir“親身上陣考2次DSE chem", 真係有可能係我請之前嗰位.無乜人會考完一次又一次啩
*我補到4月尾就停咗, btw, 只係分享下姐 係唔係同一人唔重要

小曳人 發表於 20-6-8 14:30

btw,我請個老師係幫仔自修IA ...

我唔用佢正正因為佢其實唔熟IAL答題技巧. 同我所想的有距離, 佢用past paper執齊syllabus的內容係可以(我係發現仲有遺漏少少但可接受), 但... 點講呢, 我想揾上門就係要make sure聽到佢點教, 就係咁, 補一排學到七七八八就停了.

如果佢話有new spec experience, 咁佢嘅new spec experience一定係from 我呢位client. 我補到中段有直接問佢近2年有無學生考IAL, 佢答我無㗎

醒目開學勳章 貢獻勳章

chickchick 發表於 20-6-8 22:08
我唔用佢正正因為佢其實唔熟IAL答題技巧. 同我所想的有距離, 佢用past paper執齊syllabus的內容係可以(我 ...
咁可能同一位
我搵佢時,佢話正補緊另一位中二學生,又係自修IAL
等我留意下,thanks~
恐龍家

cc0630 發表於 20-6-16 17:23
Ssp果位我個仔都補過,感覺好似係少左啲熱誠,咁當然你可以話補習唔係講熱誠,係講實力,好似我個仔咁,本來都 ...

就係家家有求, 各家孩子要追求嘅可能有唔同. 我仲要非DSE curriculum. 要求更不同了. 當一份卷/科目想aim high,本身學生已有好廣嘅超過了DSE chem knowledge同興趣, 咁就真係同我唔太夾了, 仲要自修無壓力, 請著個無passion同真係超越DSE syllabus就唔夠通透嘅tutor(困在hkcee/dse 太耐), 無passion 又唔夠“力”, 無乜技巧去打動學生去執起careless mistakes.我都有觀察咗半年先換走.

其他唔足鐘講吓呻吓姐, 但都係有得著嘅, 我的確係會事後有提醒孩子工作要做足同準時, 不能咁樣 .

你講得啱, 佢無叫背嘢, chem好難叫背啦! 大家志在交流下, 共勉~

题外話, 我有睇過element的notes, 文字上嘅表達嘅技巧同內容舖排係好得. 如果DSE計, 真係先小組/私人, 有興趣先, 後去element可能真係更work.

J-smama 發表於 19-4-7 09:46
補習社在太子,你上網 search “Dr Sxxx Chemistry” 就會找到。我囡係同幾個同學組group 的,大家進度相 ...

請問你囡有冇講過阿sir上堂會否講政治?因為見佢youtube channel和ig都提及

bhamcy 發表於 20-6-17 12:20
請問你囡有冇講過阿sir上堂會否講政治?因為見佢youtube channel和ig都提及
...

我囡已入大學,沒有補他一年,所以唔清楚