用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 邊度補Chemistry好?
樓主: goodmama2003
go

邊度補Chemistry好?  

JustAParent 發表於 18-7-26 12:59
呢間嘢, 佢覺得你攞唔到高分就踢你走,咁都叫補習

會不會主動踢你走就吾知啦,但 Test 完,最高及最低那幾個學生係會 list 晒出來,睇吓自己承吾承受到囉。
佢地應歸類為拨尖型多於補底,如你想清 concept , 佢一定可以幫到你。

jumphigh 發表於 18-7-26 14:33
佢係精英班運作,教得好的,太差的就應該去揾私補

‘精英班運作’,即係只教好學生~~~

jumphigh 發表於 18-7-26 15:51
各取所需,我認為好好喎,唔駛哂大家時间

同意,求合格和衝星的教法應該不同

October. 發表於 18-7-26 10:49
請問升F4補 OR F4下學期先開始補 ?

我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連連相扣如果中途去補,早前嘅topic就補唔返。 我是暑假打去報名 Sep class 不用考入學試,好似F4中途入就要考。

其實我見呀仔又唔係讀得好辛苦,只係每堂都有家課,每完一個topic就有test,成績好係阿係Sir講解得清晰易明,同埋操卷操得多,好老實冇人迫點會咁勤力。

mielmiel 發表於 18-7-27 10:38
我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連 ...
清楚明白... 咁我睇下我仔F4  Chem讀成點,先安排咩時間開始去補, 佢F3暫時好高分, 不過, DSE前點都要去補下,  需要就補底, 唔係就增潤.

成績好係阿係Sir講解得清晰易明,同埋操卷操得多,好老實冇人迫點會咁勤力。
...
你講得好中,我仔都係咁既人, 考試佢係會乖乖哋溫書, 但叫佢自己做練習題, 佢就抗拒, 要佢去補習社俾人教俾人迫先得.

醒目開學勳章

我仔F3選科Phy, Chem, Bio,當時Chem成績普普通通6x分,就已打算F4開始要補Chem,因為係by topic咁教,連 ...

佢係中四下學期報就要考試,上學期報都唔洗,我係暑假報所以要考,依家讀緊中四revision班,希望可以補返中四唔明既野,早幾日再報埋恒常,其實補得當然想有星,補完測驗都合理,可以睇下吸收左幾多,但未必每人能接受到佢既形式,要自已衡量下。

請問你仔仔有冇補bio?有冇介紹?thanks

wwn722 發表於 18-7-27 20:25
回覆 October. 的帖子

Some school teachers swap the order of syllabus, not in line with the schedule ...

同意,正如我囡間學校就唔係順住課程教,升中五個暑假想去補就需要test。Test 的內容跟本未教,咁就叫你報video 班,自己約時間上去睇iPad片學。Video 班費用也不便宜,睇完就test,要test 到合格先收。

如果有心去呢間補就真係趁早,佢行精英制。學校課程同佢地教的課程次序配合就perfect,唔係嘅話有時真係聽到一頭冒水。

J-smama 發表於 18-7-28 10:00
同意,正如我囡間學校就唔係順住課程教,升中五個暑假想去補就需要test。Test 的內容跟本未教,咁就叫你報 ...
你囡囡學校Chem 老師教得好嗎? 如果教得好, 做past paper 識做的話, 就不用去補習, 因為都頗貴。

我仔都有係佐敦補,到中五下學期分課程次序教,可按自己學校需要揀班,中六分精英班,教得好,不過真係好多功課,我仔話應付到,學校測驗、考試都唔駛驚

kk1186 發表於 18-7-28 10:54
你囡囡學校Chem 老師教得好嗎? 如果教得好, 做past paper 識做的話, 就不用去補習, 因為都頗貴。 ...

自己學校教得一般。好彩依家揾到另一間,自己幾個同學組班,配合番學校課程去教,感覺良好。

我都會報elxxxxx,但它那些校規都好嚇人,隨時冇得讀,

我也聽聞出席率不夠不能上live,要睇video。

已預計好,冇就改讀x理。

friendfriend 發表於 18-7-28 11:18
我都會報elxxxxx,但它那些校規都好嚇人,隨時冇得讀,我也聽聞出席率不夠不能上live,要睇video。

已預計 ...

高中佢應該無 video 班(現況吾知),正確係你無出席那堂,要你睇了 miss 左那堂嘅 video 先再繼續,用意可能怕你 miss 左堂吾補返就接吾到後面課程,因為 live 吾會停下等你。

回覆 friendfriend 的帖子

有什麼校規?