用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 個仔無心機學習,㸃算?可否分享心得? ...
go

個仔無心機學習,㸃算?可否分享心得?

應該同各位嘅小朋友差唔多,我個仔學野好快上手。但問題就係,佢覺得樣樣野都好容易、又以為自己樣樣野都識(未見過大蛇痾尿),攪到無心詳細學習、無心專研,樣樣野都只係學面果浸。

佢今年升小二,就快開學(因讀國際),上課時實無心機....

各位,有咩高見呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

俾d挑戰佢?e.g. 學棋,同人比賽?

一般缺乏學習動機,都係要先搵到talent先,但呢樣嘢可能好難揾
恐龍家

小曳人 發表於 18-7-25 14:25
俾d挑戰佢?e.g. 學棋,同人比賽?

一般缺乏學習動機,都係要先搵到talent先,但呢樣嘢可能好難揾
如果小朋友唔想接受挑戰,學咩都無咩心機,可以點樣搵到Talent呢?老師叫我帶小朋友去試下上資優課程,但小朋友都唔肯試,有咩方法可以令小朋友積極D呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cl_kaka 發表於 18-7-26 11:49
如果小朋友唔想接受挑戰,學咩都無咩心機,可以點樣搵到Talent呢?老師叫我帶小朋友去試下上資優課程,但小 ...
方法就係先揾到一樣佢有動機學嘅野
可能好似廢話,但呢個係唯一方法!

我想知,佢無野做時會做乜?打機?
有無試過一齊行重?e.g. 同daddy 一齊去學programming?? 玩robot??

恐龍家

小曳人 發表於 18-7-26 11:55
方法就係先揾到一樣佢有動機學嘅野
可能好似廢話,但呢個係唯一方法!
我仲未搵到佢有動機學既野!佢其實比較喜歡一D資訊性既野,鍾意睇新聞,好留意時事!亦會好如沈迷上網資料搵佢喜歡睇既野如天氣,動物,近排迷車,其實呢D應該係阿氏保加!

我小朋友無咩運動細胞,佢手腳唔係好協調,帶佢學運動通常學幾個月就唔肯再學!想帶佢學棋,但我小朋友唔肯,佢話佢初學一定會不停輸,點講都唔肯去試!

讀書方面老師覺得佢無目標覺得沈悶,無動力去讀書!

醒目開學勳章 貢獻勳章

cl_kaka 發表於 18-7-26 12:46
佢話佢初學一定會不停輸,點講都唔肯去試!
哈哈~ 唔係囉!因為同佢一齊嗰d都係初學嘛,點會不停輸!
我仔當年初學,3個月就有初級比賽嘅獎囉,9個月就開始攞比賽冠軍喇!
因為棋係分棋力比賽架!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就咁睇,感覺上係無乜自信,無耐性,怕輸

無耐性,其實係要家長迫一迫,又或者一齊學,因為仲細,會想痴住爸媽,就當你想學,請佢陪你囉!
我仔當初考琴試時,我老師新手學鋼琴 (有violin 底),陪佢練相同考試歌,仲搞老師補咗幾堂架!當時,仔肯練琴好多!

另外,你地家中會否分享自己嘅成長經過,失敗經歷?我見我d仔好鍾意聽...如果爸媽都會輸,其實輸並不可怕

加油呀!
恐龍家

Shirley89 發表於 18-7-25 11:42
應該同各位嘅小朋友差唔多,我個仔學野好快上手。但問題就係,佢覺得樣樣野都好容易、又以為自己樣樣野都識 ...

因為常規課程對他來說容易,太悶了。要比多D challenge佢。或者同老師傾下。
活躍的小朋友像小兒就系悶到要上堂 搞搞震, 多嘴,串老師,成日比人 罰出班房企. 但老師沒什麼向家長投訴。
才小二,樣樣野好奇了解下是正常,再大個D,他們會向某一方面專注的。小時學習及興趣廣泛是好事。世界萬物好多野都互相關連。到某個成熟 階段, 他們可能會向某專業極度專注。
耐心等孩子們成長,父母 陪伴成長 要關愛,引導, 啟發. 了解及 鼓勵 他們長處, 包容他們的不足/弱點。

王家爸爸    發表於 18-8-2 10:21

planetearth 發表於 18-7-28 09:22
因為常規課程對他來說容易,太悶了。要比多D challenge佢。或者同老師傾下。
活躍的小朋友像小兒就系悶到 ...
一般既課程太容易、太悶、無耐性;Challenging啲既又可能怕輸、無自信心、唔想去。

應該同各位嘅小朋友差唔多,我個仔學野好快上手。但問題就係,佢覺得樣樣野都好容易、又以為自己樣樣野都識 ...

不知道自己的意見有否幫助,很久沒有留言了。

很多時我見父母很急切的放手,是不是所有孩子也知道做D乜嘢先至好呢?如果初小,陪伴小孩仍然是需要的。

陪伴孩子前,有否想想要做什麼?陪伴後,有沒有反思孩子的反應,再作更改?

Rachelmummy2008 發表於 18-8-4 09:43
不知道自己的意見有否幫助,很久沒有留言了。

很多時我見父母很急切的放手,是不是所有孩子也知道做D乜嘢 ...

上次說回覆限字數,所以分多一次寫。

我沒有太實質可以話點做,要摸索的。見你的敍述,已對小孩有了解。如果他所理解的就是這麼多,也不是他留於表面,可能是他年齡未掌握。

當我孩子是小一小二時,吸取新知我盡量提供資源,而這是第一步而已。怎樣將他看到聽到,吸收消化,用自己的方式表達出來呢?

續上。

方式有很多,細嘅小朋友最普遍是畫畫,做手工模型,亦有用歌唱,肢體表達等等。

這些方式,有時也需要成人的引導,父母是最能直接啟發他們的。做到一件事情時,父母有否認同,欣賞他們的「傑作」 (可能你覺得没什麼或很不像樣) ?也成為日後做同一件事的推動力。

呢D嘢積積埋埋,會隱藏在小朋友心裡的。

之後就是如何引導他改善或提升自己「傑作」的說話,有些孩子很敏感,就要很適當的溝通才可以接受到的。

說說而已,不知可否幫到你。

Rachelmummy2008 發表於 18-8-4 10:10
續上。

方式有很多,細嘅小朋友最普遍是畫畫,做手工模型,亦有用歌唱,肢體表達等等。
要小朋友改善、提升佢哋自己認為已經完美既「傑作」,的確唔輕易。

cl_kaka 發表於 18-7-26 12:46
我仲未搵到佢有動機學既野!佢其實比較喜歡一D資訊性既野,鍾意睇新聞,好留意時事!亦會好如沈迷上網資料 ...

小孩通病,易又嫌悶,難又怕輸

我仔都係咁,點算好,今年一樣升小二,而家日日纒住爸爸玩像,學樣樣嘢都冇心機!
初生bb有痰點算好啊?

玩都學到新東西的。學習不一定要坐定定的, 尤其是小朋友。試下找些有趣的東西和佢一起研究一下可能可以引起佢學習的興趣。

王家爸爸    發表於 18-8-29 15:40
仔可以自動自覺溫書就好了。

chankenling 發表於 18-8-28 21:02
我仔都係咁,點算好,今年一樣升小二,而家日日纒住爸爸玩像,學樣樣嘢都冇心機!
...
爸爸改為同佢玩下棋類,或者其他需要諗、計數既遊戲。又或者玩串字遊戲,中文接龍遊戲之類。

王家爸爸 發表於 18-8-29 15:44
爸爸改為同佢玩下棋類,或者其他需要諗、計數既遊戲。又或者玩串字遊戲,中文接龍遊戲之類。 ...

之前玩扭計色2×2.3×3.4×4.5×5.五角形,三角形,之前全部懂玩,可能現在只會玩3×3和2×2了,想他學扭快點,學會就沒心機玩了,現在就玩棋有兴趣,外面幫他報公文式英文給他學,剛開始都有正經做,現在推一下動一下,學樣樣嘢都無心機,面對尼種小朋友,學画画也是,學下又話唔想學了,我真的無計!唔知其他父母是不是一樣!
初生bb有痰點算好啊?