用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 請教現就讀的家長!感激你們!(emoji)(emoji)(emoji)(em ...
go

請教現就讀的家長!感激你們!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) [複製鏈接]

剛剛收到取錄通知,想瞭解多些學生學習環境,想請教以下問題:

1)雙班主任,是否不同語景?(即一個粵語老師,而另一個係普通話或外語老師)
2)每天大概有幾多樣功課?
3)樂器科是由老師根據學生程度來挑選或是由家長自行挑選?
4)午飯必須在學校購買或是可自行攜帶?每天學校午餐種類有幾多、好食嗎?
5)測驗及考試範圍合理嗎?(因為有D學校有開學至學期末全部都會考)
6)另外想知你們小朋友通常幾點睡覺?
7)最後你們小朋友是否搭校車或是由鑽石山搭小巴上學?每天小巴是否好多人搭?

希望現就讀的家長幫忙解答!感激!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   2    0    0    0

BBYan12 發表於 18-7-24 21:40
剛剛收到取錄通知,想瞭解多些學生學習環境,想請教以下問題:

1)雙班主任,是否不同語景?(即一個粵語 ...

我係今年9月小一用家,答到小小,希望幫到你,其他我要開左學/等其他用家答了(emoji)

1)應該不是(求用家指正)。
2)3,4樣,正常功課堂可完成。
3)樂器係開學前家長挑選3樣再進行抽籤。
4)學校訂/自己帶都可以。
5)二測二考,範圍正常。
6)10點。
7)校車,小巴我唔清楚。

mv_lee 發表於 18-7-24 22:25
我係今年9月小一用家,答到小小,希望幫到你,其他我要開左學/等其他用家答了(emoji)

1)應該不是(求用 ...

Thank you so much!

回覆樓主

我是小二用家,過去2年也是兩位老師做班主任的,一個粵語,一個粵語/英語(因本身這老師是教我們的英文科)

CCFU 發表於 18-7-25 14:09
我是小二用家,過去2年也是兩位老師做班主任的,一個粵語,一個粵語/英語(因本身這老師是教我們的英文科) ...

Many thanks!

我是小二用家,過去2年也是兩位老師做班主任的,一個粵語,一個粵語/英語(因本身這老師是教我們的英文科) ...

請問一星期會上幾多堂音樂堂? 同埋放學後有沒有課外活動? 或者會做完功課先走? 謝謝。

fred1920 發表於 18-7-25 21:57
請問一星期會上幾多堂音樂堂? 同埋放學後有沒有課外活動? 或者會做完功課先走? 謝謝。
...

音樂同中,英,數一樣係主科,一星期4堂

mv_lee 發表於 18-9-23 14:23

課外活動係上堂時間上
功課少功課堂一般可完成

mv_lee 發表於 18-9-23 14:23

明白了, thank you :)

fred1920 發表於 18-9-23 15:15
明白了, thank you :)

4堂的音樂係包括,音樂欣賞,音樂演奏/器樂,音樂創作同合唱的。

mv_lee 發表於 18-9-23 22:04
4堂的音樂係包括,音樂欣賞,音樂演奏/器樂,音樂創作同合唱的。

很好哦,謝謝您!

請問你覺得學校的學習氣氛如何?聽講係Happy school, 唔太谷,是嗎?
任教的老師好嗎?

回覆樓主

請問各位,同火化場一條,街空氣有污染嗎?
‹ 上一主題|下一主題