用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Stephen's Girls' College 聖士提反女子 vs HKUGA港 ...
樓主: Jupiter
go

St Stephen's Girls' College 聖士提反女子 vs HKUGA港同   [複製鏈接]

回覆 LinusYip 的帖子

Pg 28 shows JUPAS results too3Us % around 58/128
https://www.ssgc.edu.hk/attachment/dev/1513319578oJiL8.pdf

各有各好處. 齋校資源確是集中
但齋性別的群體環境,  對將來男女溝通方面或多或少是有影響的. 因世界原本就是男女共存

crazyhippo 發表於 18-7-26 15:53
各有各好處. 齋校資源確是集中
但齋性別的群體環境,  對將來男女溝通方面或多或少是有影響的. 因世界原本就 ...

世界唔同晒啦,可能,擔心佢太早拍拖機會大D~~~

alex8301 發表於 18-7-26 15:49
回覆 LinusYip 的帖子

Pg 28 shows JUPAS results too3Us % around 58/128

根據hkpapa 2017 紀錄,ssgc 3大係45%(應該由你果份文件抽出來),港同就41%,港同低啲
但DSE 5+就ssgc<=31%, 港同~40%,港同高啲

至於世襲,如果打算留港就當然ssgc好啲(但當然要佢生女),但出國就冇分別喇

www 發表於 18-7-25 16:07
兩揀一,好易揀:
如果係男生:當然係 HKUGA 港同!
如果係女生:當然係 St Stephen's Girls' College 聖士 ...
如果係男生,聖士提反女收既話,都唔錯,可惜無咗AL之後,已經無可能。

fcatherinehk 發表於 18-7-26 12:54
如果囡囡鐘意音樂可以考慮SSGC,學校幾重視音樂活動,每年都同皇仁書院有聯校活動:合唱/Orchestra,上年choi ...
B1學校好少會比較3322,應該比較入3大/8大率

mcl203 發表於 18-7-26 15:46
無錯,可以女傳女,so晒~~~
對超級名校嚟講,世襲分同冇幾乎冇分別,要加埋教會5分先有D用

回覆 mannewliv 的帖子

乜大家唔知要係小學部嘅畢業生先有世襲分㗎!

LinusYip 發表於 18-7-26 17:03

根據hkpapa 2017 紀錄,ssgc 3大係45%(應該由你果份文件 ...
我個人唔會單單考慮三大率,因為某D科目三大係無提供課程或者比其他學校弱。例如: 放射/物理治療/職業治療 理大獨家擁有。
音樂演藝比較好.......咁無理由興趣在物理治療但為咗入三大而夾硬改其他科(當然唔排除有中學為咗提高三大率而氹學生咁做)

MCLIAN    發表於 19-3-1 09:44

fcatherinehk 發表於 18-7-26 18:50
我個人唔會單單考慮三大率,因為某D科目三大係無提供課程或者比其他學校弱。例如: 放射/物理治療/職業治療  ...
3大應該係較可靠嘅指標。雖然其他大學都有神科,但始終只係少數。最好當然係比較4+或5+,但又唔係好多中學夠膽公佈。

mannewliv 發表於 18-7-26 18:46
對超級名校嚟講,世襲分同冇幾乎冇分別,要加埋教會5分先有D用

咁你可能只會認同某間男校先係超級名校了,無間女校合格~~~

fcatherinehk 發表於 18-7-26 18:50
我個人唔會單單考慮三大率,因為某D科目三大係無提供課程或者比其他學校弱。例如: 放射/物理治療/職業治療  ...

咪係,三大都會有水泡去保證學生安全,三大率高,仲可以有變化既~~~

mannewliv 發表於 18-7-26 18:46

咁St Stephen Girls 又唔係超級名校level

fcatherinehk 發表於 18-7-26 12:54
如果囡囡鐘意音樂可以考慮SSGC,學校幾重視音樂活動,每年都同皇仁書院有聯校活動:合唱/Orchestra,上年choi ...

佢幼稚園已經參加合唱團直到而家,學校K3有參加校際幼稚園唱遊.   希望插班都有機會join合唱團啦!

1180431 發表於 18-7-26 18:48
回覆 mannewliv 的帖子

乜大家唔知要係小學部嘅畢業生先有世襲分㗎!

我係插小四呀

兩揀一,好易揀:
如果係男生:當然係 HKUGA 港同!
如果係女生:當然係 St Stephen's Girls' College 聖士提反女子!

讚成男生選港同,女生呢?我認為也應選港同。理由:港同係有業績支持嘅直資。

自從SSGC、St Paul、港華申請直資失敗後,現有直資地位更固。港同現時擁有3項優勢:

1. 少子化,父母更愿花錢於教育上。 直資學位需求充更殷切,供應不增,學校能選更好學生入讀。

2. 港華成績不差SSGC。前景睇好。

3. 資源更足。

Jupiter 發表於 18-7-27 09:07
我係插小四呀

雖然我係前SSGK/SSGPS及而家嘅SSGC家長,我無意俾意見你揀邊一間,最重要係邊一間學校俾到你同亞女想要嘅野,咁咪揀邊一間,呢D你先清楚,其他人都係剝下花生做評論員。

插得入SSGPS高小,你女嘅成績應該很好,如一路keep住成績,三大應無難度。唔駛去計較嗰幾個百分率嘅平均數據。
至於SSGPS合唱團,小四應該係中級組,差不多半級小四學生係合唱團,點樣先入到我唔清楚,因為我女當年係管弦樂團。

醒目開學勳章 王國長老

LingChiBaBa 發表於 18-7-27 11:28
雖然我係前SSGK/SSGPS及而家嘅SSGC家長,我無意俾意見你揀邊一間,最重要係邊一間學校俾到你同亞女想要嘅 ...

我真係識個家長,大女SSG細女港同
細女直入SSG都唔入,關乎性格因素吧
兩個女都畢業(各自小學直上中學),大女在英國一流大學,細女未定,睇埋聯招先,但成績亦係top

想講如果係讀書材料,兩間都俾到support。
要考慮嘅,應該係邊間更適合吧。正如樓主講,讀緊港同有push factor,咁轉左校,幫唔幫到呢?

Charlotte_mom 發表於 18-7-27 14:54
我真係識個家長,大女SSG細女港同
細女直入SSG都唔入,關乎性格因素吧
兩個女都畢業(各自小學直上中學) ...

我明白架,我2個女都係讀2間不同學校。
‹ 上一主題|下一主題