用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小學數學比賽
樓主: wingmanleung
go

小學數學比賽

原本都有唔少人會俾錢。之前都有個朋友話搞下啲比賽,我仲同佢講無得做,無人會俾錢。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:37
讀私校、國際學校係因為教育質素好啲,但係比賽剛好相反,免費既通常好啲。 ...

如果好似樓上d jm所講,出發點係比小朋友練大膽d,  提升數學興趣, 見識吓, 所以報名, 我覺得佢做法都啱。  你都知道, 代表學校比賽的, 來來去去都係嗰幾個學生, 好多小朋友都無咁嘅機會。
自己報名既數學比賽我就唔會參加啦, 不過囝囝小一比賽攞獎之後, 係真係愛上數學, 呢2年數學科都係級一, 所以我都覺得 jm幫小朋友報名, 都唔係d乜嘢大問題。

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:42
原本都有唔少人會俾錢。之前都有個朋友話搞下啲比賽,我仲同佢講無得做,無人會俾錢。
...

不過呢個比賽, 擺明比錢攞獎, 連初賽優異獎都有獎盃

MissUmuch 發表於 18-9-4 12:55
如果好似樓上d jm所講,出發點係比小朋友練大膽d,  提升數學興趣, 見識吓, 所以報名, 我覺得佢做法都啱 ...

同意你所說,因為我都係想小朋友練吓擔子,見吓唔同嘅場面,所以報咗。

貢獻勳章

我今日都報左,想比阿仔試下
佢校內數學好好,試下同校外差幾遠

醒目開學勳章 貢獻勳章

又咁講,免費大賽多人參加,難攞獎;要俾錢新賽的確係容易d嘅...
我試過貪得意 (個主題的確好有創意) 報個比賽,點知攞第二,到佢第二屆由冠亞季變一堆金銀銅,就決定無第三次!

恐龍家

王家爸爸 發表於 18-9-4 08:18
有咁多認受性高好多又免費既,真係有人會俾300蚊去報?

可否分享一下免費的,想訓練小朋友心理質素

王家爸爸 發表於 18-9-4 12:42
...

唔知點解,這帖睇睇下有曲線賣廣告的味道嘅。你覺唔覺?

2jkidsfather    發表於 18-9-30 10:57
王家爸爸    發表於 18-9-29 11:51

BENL0303 發表於 18-9-29 10:24
可否分享一下免費的,想訓練小朋友心理質素
基本上正經既數學比賽都係初賽免費,晉級賽收費。

王家爸爸 發表於 18-9-29 11:58
基本上正經既數學比賽都係初賽免費,晉級賽收費。

回覆樓主

呢啲比賽就算參加咗都唔會落portfolio, 落咗證明小朋友冇料到,連啲咁嘅比賽都要寫,參加增加下自信就無咩所謂嘅。

BABA124 發表於 18-9-29 22:14
呢啲比賽就算參加咗都唔會落portfolio, 落咗證明小朋友冇料到,連啲咁嘅比賽都要寫,參加增加下自信就無咩 ...
講得啱,寫咗豬肉獎,反而影響咗老師既印象。

王家爸爸 發表於 18-10-1 12:15
講得啱,寫咗豬肉獎,反而影響咗老師既印象。

王國會長

有邊啲數學比賽係值得去報考嘅呢? 小兒小三, 謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

vickymok717 發表於 19-1-16 14:52
有邊啲數學比賽係值得去報考嘅呢? 小兒小三, 謝謝

我覺得小四開始會比較多,但多數係學校報名嘅

恐龍家