用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 小學數學比賽
go

小學數學比賽

我想為小朋友升中學拿多張證書,在網上找到了一個數學挑戰賽 ( http://www.hkgmc.org ),十月份比賽,好似有奬杯送,有無人參加過?題目會很深、很難嗎?

wingmanleung 發表於 18-7-24 13:25
我想為小朋友升中學拿多張證書,在網上找到了一個數學挑戰賽 ( http://www.hkgmc.org ),十月份比賽,好似 ...
已經去到就升中啦,唔好諗豬肉獎啦。不如問數學老師可唔可以參加學校既奧數隊,可能更好。

回覆樓主

以前小朋友都上過奧數班,但課程很深和發覺與常規數學內容十分不同。現在小朋友快升中,都係想佢攞多次數學比賽經驗和希望拿到多一張證書,以便升中扣門用。

醒目開學勳章 貢獻勳章

本身數學能力較強? 如果係,可考慮考WCT,同埋經CTY 個talent search 報SCAT

高小好多數學比賽都係隊際嘅,由學校派隊參架,所以... 不如報測試

恐龍家

wingmanleung 發表於 18-7-25 08:47
以前小朋友都上過奧數班,但課程很深和發覺與常規數學內容十分不同。現在小朋友快升中,都係想佢攞多次數學 ...
如果為升中,不如集中精力考好呈分試,諗點樣增加自行階段既機會好過諗叩門。

王家爸爸 發表於 18-7-26 08:39
如果為升中,不如集中精力考好呈分試,諗點樣增加自行階段既機會好過諗叩門。 ...

升中當然要小朋友集中,但亦都想小明友多些參與數學公開賽的經驗。至於奧數,覺得題目對小朋友來說有點吃力。

wingmanleung 發表於 18-7-26 19:32
升中當然要小朋友集中,但亦都想小明友多些參與數學公開賽的經驗。至於奧數,覺得題目對小朋友來說有點吃 ...
如果小明友都想參與數學公開賽,咁其實報哂所有奧數初賽都係辦法,當年我自己小朋友都係咁,裸考奧數(當正常數學咁考),只求有一等獎、二等獎、金獎、銀獎,唔求有名次,唔求冠、亞、季軍。

wingmanleung 發表於 18-7-26 19:32
升中當然要小朋友集中,但亦都想小明友多些參與數學公開賽的經驗。至於奧數,覺得題目對小朋友來說有點吃 ...
如果小朋友唔想考,就無謂迫,講真我哋升中面試時,啲老師對小朋友啲數學獎無嘜興趣,反而對佢哋啲其他課外活動(例如童軍,無考級既音樂)有興趣。

王家爸爸 發表於 18-7-27 09:11
如果小朋友唔想考,就無謂迫,講真我哋升中面試時,啲老師對小朋友啲數學獎無嘜興趣,反而對佢哋啲其他課外 ...

我小朋友都有興趣去參加數學比賽,希望今次攞到奬啦!

wingmanleung 發表於 18-7-29 19:06
我小朋友都有興趣去參加數學比賽,希望今次攞到奬啦!
我覺得唔好俾壓力小朋友,應該同佢講我哋係為興趣去參加,唔係為攞奬。

王家爸爸 發表於 18-7-30 08:59
我覺得唔好俾壓力小朋友,應該同佢講我哋係為興趣去參加,唔係為攞奬。 ...

我又唔會迫佢去參加嘅,佢數學科成績一向處於中上位置,佢平時都有參加其他課外活動。同佢都講過這個數學比賽,佢都話又興趣,想攞番個奬杯威吓。所以最後都已經報了名在十月份比賽。

王家爸爸    發表於 18-7-31 11:22

小曳人 發表於 18-7-25 14:21
本身數學能力較強? 如果係,可考慮考WCT,同埋經CTY 個talent search 報SCAT

高小好多數學比賽都係隊際嘅 ...

我小朋友數學科成績大約在中上位置,但又覺得奧數太深,故此想找一些數學比賽試吓佢嘅表現如何,和練吓佢個檐。

回覆樓主

我今日都幫我仔仔報了數學比賽,希望佢可以從比賽過程當中體會數學知識嘅重要,從而啟發佢嘅學習興趣和主動性。

yuanmei 發表於 18-8-12 12:46
我今日都幫我仔仔報了數學比賽,希望佢可以從比賽過程當中體會數學知識嘅重要,從而啟發佢嘅學習興趣和主動 ...

請問你在那裡報?

AE林 發表於 18-8-24 15:29
請問你在那裡報?

我在網上報,好似幾好: http://www.hkgmc.org

你小朋友幾年級?

yuanmei 發表於 18-9-3 19:07
我在網上報,好似幾好: http://www.hkgmc.org

你小朋友幾年級?
有咁多認受性高好多又免費既,真係有人會俾300蚊去報?

王家爸爸 發表於 18-9-4 08:18

大把人會咁樣做啦 .... 同學仔多的是。今時唔同往日了

yuanmei 發表於 18-9-4 12:10
大把人會咁樣做啦 .... 同學仔多的是。今時唔同往日了
唔明點解?正經既免費比賽都無太大作用,俾錢既新比賽點可能會更好?

2jkidsfather    發表於 18-9-30 10:56

王家爸爸 發表於 18-9-4 08:18

香港12 年免費教育, 夠大把人比錢讀私校國際, 咸魚青菜, 各有所愛  

MissUmuch 發表於 18-9-4 12:29
香港12 年免費教育, 夠大把人比錢讀私校國際, 咸魚青菜, 各有所愛  
...
讀私校、國際學校係因為教育質素好啲,但係比賽剛好相反,免費既通常好啲。