用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私小一面試小孩不會粵語有問題嗎
樓主: metaethics
go

直私小一面試小孩不會粵語有問題嗎

回覆樓主

如小學target私立或直資,建議都是學好廣東話。始終很多學校也會考。另外,想小孩融入在香港生活,學廣東話也是值得的。

lulumelody 發表於 18-7-24 16:34
有D國際幼稚園真係得英普,所以係香港讀書及生活,真係要識廣東話。現在一係考國際學校,一係等派位,一係 ...

小朋友之間都會用廣東話架,同事個女都係咁情況,返英普幼稚園,都學到好多廣東話

Aphrodite 發表於 18-7-24 23:39
小朋友之間都會用廣東話架,同事個女都係咁情況,返英普幼稚園,都學到好多廣東話
...

睇小朋友,我囡有個同學一樣情形,父母主要英文溝通,返英普幼稚園,佢同同學只用英文或普通话溝通,真係聽唔明廣東話。

回覆 Felix223 的帖子

其實我都唔明,嚟得香港讀書又唔學廣東話,大人就話啫,細路都應該要學啦

lazycat317 發表於 18-7-25 16:31

其實我都唔明,嚟得香港讀書又唔學廣東話,大人就話啫,細路都應該要學啦 ...
咁又公平啲,小朋友係面試時未識,無話唔學。

回覆樓主:

唔識咪讀國際學校囉

metaethics 發表於 18-7-24 11:28
家裏人只會說英語和國語,不會廣東話,所以我們的小孩也不會粵語。我們想小孩入讀私立或直資小學。請問小一 ...

很大影響,你最好讀Local幼稚園

metaethics 發表於 18-7-24 16:52
回覆 lulumelody 的帖子

多謝大家的回復。我非常同意,在香港生活是應該學會粵語的。那我就讓小孩明年上幼 ...
不要只靠上課學廣東話,在香港生活,日常也要習慣講廣東話,才能更有效掌握兩文三語。

lazycat317 發表於 18-7-25 16:31

其實我都唔明,嚟得香港讀書又唔學廣東話,大人就話啫,細路都應該要學啦 ...

其實就算本地小孩,學好本地語言係必要。

幾年前已有專家警告,因為不少家長想細路英文好,從小只講英文,廢絕粵語,先唔講英語係咪學得半咸淡問題,小孩本地口語學不好,影響社交成長心理自信心等等,呢D 係長遠既成長影響,不止語言學習咁簡單。

講說回來,來港學習拒絕學粵語,不外乎係粵語只係方言果D 老調,以為普通話(或抬舉叫漢語)先至係正統。

retriever 發表於 18-7-26 14:13

幾年前已有專家警告,因為不少家長想細路英文好,從小只講英文 ...

其實未見過拒絕學粵語既case,大多係家庭冇條件俾小朋友語境,擔心粵語去唔到可以應付interview水平。除非係過客,香港停留一兩年,咁唔學都可以理解

retriever 發表於 18-7-26 14:13

幾年前已有專家警告,因為不少家長想細路英文好,從小只講英文 ...
係, 我見通常是父母都唔係本地人家中唔識同佢講
而又入左英普幼, 所以唔識

不過我覺得小朋友學野好快既
每日開tv 睇下tbb d 卡通都好快識
唔識講都識聽先

自從我知道想in 果間學校用普通話後
我就搵左peppa big 普通話版既片比個女睇
每日都係5至10分鐘ja
佢頭頭話睇唔明, 而家好多都明, 有時同我講野仲彈一兩句普通話
呢d佢以前唔會的,

我屋企夠無人講普通話同英文啦!咪一样禁流利?

回覆樓主

明確講,不會粵語對直私面試會有很大的影響,一般學校都會用粵語和英文,輔以普通話面試。在小學階段,除非國際學校,粵語也是授課語言之一。小朋友學習語言很快,估計半年就能開口說了。

jessie005 發表於 18-7-27 13:38
明確講,不會粵語對直私面試會有很大的影響,一般學校都會用粵語和英文,輔以普通話面試。在小學階段,除非 ...
唔需要半年,小朋友一個月已經可以

metaethics 發表於 18-7-24 16:52
回覆 lulumelody 的帖子

多謝大家的回復。我非常同意,在香港生活是應該學會粵語的。那我就讓小孩明年上幼 ...

如果打算讀英粵班,上幼稚園前先教小孩一些粵語,並且要清楚讓老師知道,小孩不懂粵語。有位朋友,雙職父母,父親是香港人,工作很忙,母親是外國人,平日主要跟孩子說英語和普通話,會說粵語但發音不標準,家中外傭說英語。

孩子幾年前入讀一間有本地班和國際班的幼稚園,選讀了本地英粵班,已跟老師說孩子不懂粵語。K1 和K2 時,老師一直說孩子沉默寡言,上課時不主動,家長覺得奇怪,因為孩子在家很喜歡說話的。後來才知道,幼稚園老師一直跟孩子說粵語,但她聽不懂,所以沒有反應,上課也不投入。最後升讀了國際班的小一,上課用英普,孩子終於投入校園生活。