用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生
樓主: 珠珠家長
go

港島民生   [複製鏈接]

珠珠家長 發表於 18-7-24 11:13
請问有冇人了解港島民生,小兒今年派這学校, 非常開心, 但身邊有些朋友說是一般,而且是band one尾.
...
我可以好肯定咁同你講,如果今時今日仲以為港島民生係B1尾學校既人,其實係無知。
港島民生4年前既DSE成績已達B1B水平,3年前開始,除主科外各科4+已超越聖馬可(不過可能5+不如聖馬可),區內DSE成績明顯好過佢,只有BPS和CCS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jovywong824 發表於 18-7-24 14:28
ST MARKS 去年英文4以上好像是85% , 今年66%, 跌了19% 跌得好利害

St Marks School
DSE 2018 and 2017 Core 4 comparison (Level 4+) :

Eng

Chi

Maths

LS

Average

66.00%

47.00%

70.00%

57.00%

60.00%

87.00%

49.00%

75.00%

70.00%

70.25%

Source: from school website

crazyhippo    發表於 18-7-24 22:16
crazyhippo    發表於 18-7-24 22:15

hkpapa852 發表於 18-7-24 18:36
我可以好肯定咁同你講,如果今時今日仲以為港島民生係B1尾學校既人,其實係無知。
港島民生4年前既DSE成績 ...
我哋啲老人家,仍然停留係四、五年前既印象。

王家爸爸 發表於 18-7-25 10:32
我哋啲老人家,仍然停留係四、五年前既印象。
又睇睇數據:

畢業年度中學名稱人均5+數/整體5+比例人均4+數/整體4+比例主科4+率平均主科4+率
2012 -  2013
聖馬可中學

5.06/62.63%73.75%61%/93%/79%/62%
2012 -  2013
港島民生書院

61.10%43.8%/71.9%/85.6%/43.1%
2013 -  2014
聖馬可中學

4.92/?70.25%51%/87%/78%/65%
2013 -  2014
港島民生書院

52.93%38.2%/39%/77.9%/56.6%
2014 -  2015
聖馬可中學

5.15/?72.00%49%/88%/77%/74%
2014 -  2015
港島民生書院

46.95%29.1%/39%/67.4%/52.3%
2015 -  2016
聖馬可中學

4.79/?72.00%57%/85%/79%/67%
2015 -  2016
港島民生書院
1.59/25.61%4.15/66.86%61.25%43.8%/72.5%/85.6%/43.1%
2016 -  2017
聖馬可中學

4.77/?70.25%49%/87%/75%/70%
2016 -  2017
港島民生書院

4.0/65.33%58.63%45.3%/59%/80.6%/49.6%
2017-2018
聖馬可中學

4.1/?60.00%47%/66%/70%/57%
2017-2018
港島民生書院
1.5/?4.24/?63.65%52.5%/63.3%/85.6%/53.2%

如果呢個成績叫B1尾, 嘉諾撒同筲官應該係B2了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greenapple1093 發表於 18-7-24 21:36
St Marks School
DSE 2018 and 2017 Core 4 comparison (Level 4+) :

睇完筲官dse成績會仲驚,唔知筲官仲屬唔屬於band1中學了?

王家爸爸    發表於 18-7-25 11:04

看完hkpapa852 的數據,樓主的朋友真是無知唔識貨!

咁好都評價為一般,乜先叫好?

tpmon 發表於 18-7-25 11:00
看完hkpapa852 的數據,樓主的朋友真是無知唔識貨!

咁好都評價為一般,乜先叫好?
未到SPCC水平, 都唔可以叫好囉!

happy+ 發表於 18-7-25 10:47
睇完筲官dse成績會仲驚,唔知筲官仲屬唔屬於band1中學了?
上年水平都係B1尾, 如果今年唔再跌, 應該都仲有B1水平

hkpapa852 發表於 18-7-25 11:12
上年水平都係B1尾, 如果今年唔再跌, 應該都仲有B1水平

請問東區除左bps,張祝珊,婦女會及聖馬可用英文考通識外,其他的都是用中文考?

happy+ 發表於 18-7-25 11:18
請問東區除左bps,張祝珊,婦女會及聖馬可用英文考通識外,其他的都是用中文考?
...
港島民生好似3年前轉咗用英文考 (唔肯定)

hkpapa852 發表於 18-7-25 11:20
港島民生好似3年前轉咗用英文考 (唔肯定)

吾係,通識用中文。
3年(?)前,開始是轉英中後的學生考公開試。

mamee 發表於 18-7-25 11:29
吾係,通識用中文。
3年(?)前,開始是轉英中後的學生考公開試。
係喎, 你啱, 港島民生通識應該係用中文考 (因為佢DSE成績個表上, 用英文顯示既科目係用英文考, 但通識係中文)

hkpapa852 發表於 18-7-25 11:31
係喎, 你啱, 港島民生通識應該係用中文考 (因為佢DSE成績個表上, 用英文顯示既科目係用英文考, 但通識係中 ...

用中文考通識科,更加明智。

tpmon 發表於 18-7-25 12:23
用中文考通識科,更加明智。
其實唔一定, 英文好既學生, 用英文考通識會易D攞高分

hkpapa852 發表於 18-7-25 12:26
其實唔一定, 英文好既學生, 用英文考通識會易D攞高分

我以前讀大學,科科都用英文(除了通識)。

大學通識很多選修科反而用中文教。我以前讀有關政治、公民教育、近代中國史、哲學相關的通識課題都用中文。了解毛澤東、鄧小平的中國大改革,在大學時有用簡體字的大陸教材,原汁原味,用英文學這些通識課題,反而未必吸收到原汁原味的效果。

大學一早有通識教育。中學DSE通識科想學大學,但又抄錯和用錯approach ,反而造成中學生和中學教師很大的burden。

民生英文4+  頭 4年好似坐過山車咁
1213         72%
1314         39%
1415         39%
1516         72%
1617         59%
1718         63%

Jovywong824 發表於 18-7-25 13:58
民生英文4+  頭 4年好似坐過山車咁
1213         72%
1314         39%

因為係2010-2011年先轉為英中,近呢3年先係英中後的學生考。生源問題,同同區英中比,1b都未必會揀佢。睇多幾年,希望keep住有進步。

醒目開學勳章

睇返你個chart,都係今年先超越聖馬可喎,仲要今年聖馬可考得特別差。

bobbob 發表於 18-7-25 14:43
睇返你個chart,都係今年先超越聖馬可喎,仲要今年聖馬可考得特別差。
我都話民生主科弱, 佢選修科既4+, 早已好過聖馬可

醒目開學勳章

tpmon 發表於 18-7-24 13:38
你朋友是否jealous 你的兒子入到一間不錯的Band 1英中,講相反說話令你個心不舒服。我都見過有D這樣的人。 ...
入到民生都要jealous?唔係話民生唔好,但未到洗jealous嘅地步
‹ 上一主題|下一主題