用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生
go

港島民生  

請问有冇人了解港島民生,小兒今年派這学校, 非常開心, 但身邊有些朋友說是一般,而且是band one尾.

珠珠家長 發表於 18-7-24 11:13
請问有冇人了解港島民生,小兒今年派這学校, 非常開心, 但身邊有些朋友說是一般,而且是band one尾.
...

已是東區其中一間Band 1英中,仍不心足?

咁有冇行動去叩門成績更好的張祝珊和聖馬可?

王家爸爸    發表於 18-7-24 13:18

回覆樓主:

沒有,因我已心滿意足,只是朋友口中是一般的

回覆樓主:

是否聖馬可勝於民生,還是同一呢?

邊個同你講band1尾?我記得係1B而且自行多人報到爆。最重要你原本派到都開心,即係你都覺得適合,咁仲駛咩理人點講,人心不足蛇吞象,就算你入到區內1A,一樣有人同你講皇仁仲好 !

2jkidsfather    發表於 18-7-24 16:11

回覆樓主:

谢謝提醒!

回覆樓主:

請問樓主第幾志願入?

回覆樓主:

第一志願

珠珠家長 發表於 18-7-24 11:49
聖馬可好好多,但是唔容易叩門。

tpmon 發表於 18-7-24 11:24
已是東區其中一間Band 1英中,仍不心足?

咁有冇行動去叩門成績更好的張祝珊和聖馬可?
講得啱,雖然係Band 1尾,但係都係Band 1英中,有Band 1英中讀已經唔差啦,知足常樂。

珠珠家長 發表於 18-7-24 11:48
沒有,因我已心滿意足,只是朋友口中是一般的

你朋友是否jealous 你的兒子入到一間不錯的Band 1英中,講相反說話令你個心不舒服。我都見過有D這樣的人。

你應試問你朋友,你目前可以怎樣做?

珠珠家長 發表於 18-7-24 11:49

若你是1a學生,當然勁失望;1b學生都未必會揀佢。民生收的學生吾係最叻的band 1生,但公開試成績算有交代。

回覆樓主:

已派了,一心一意讀,洗乜理人點睇。

mamee 發表於 18-7-24 13:39
若你是1a學生,當然勁失望;1b學生都未必會揀佢。民生收的學生吾係最叻的band 1生,但公開試成績算有交代 ...

成績已比有些地區的Band 1B 好。

呢個世界無最好既學校,只有最適合既學校,正如另一個帖有人講入到出名B1但讀唔上信心盡失,亦有人去到無咁好既學校考得好而信心大増。最重要係學校符合到小朋友程度,令小朋友有自信又唔會自滿,盲目追求所謂好既學校,可能只會產生反效果。

小黃豆B 發表於 18-7-24 13:53
呢個世界無最好既學校,只有最適合既學校,正如另一個帖有人講入到出名B1但讀唔上信心盡失,亦有人去到無咁 ...

小黃豆B講得好!

mamee 發表於 18-7-24 13:39
若你是1a學生,當然勁失望;1b學生都未必會揀佢。民生收的學生吾係最叻的band 1生,但公開試成績算有交代 ...
看來民生的成績已經爬過了st.mark's

happy+ 發表於 18-7-24 14:09
看來民生的成績已經爬過了st.mark's

其實都係今年成績,用一年去評又未必一定。
只係自己感受,其實民生入的學生大多1c, 甚至2a, 近年成績真的有進步。

ST MARKS 去年英文4以上好像是85% , 今年66%, 跌了19% 跌得好利害

珠珠家長 發表於 18-7-24 12:01
第一志願
已經好好!
忠於自己的選擇。