用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 新移民想靠普通話牌
go

新移民想靠普通話牌 [複製鏈接]

想請問,嫁來香港想考普通話牌,又唔知從什麼途徑去學習,因為本身普通話也不錯,直接去考試又覺得信心不足。
   8    0    0    0

公開大學和港大都有普通話考試,你可以去了解下,應該有相配套的課程進修~

yeeyee1234 發表於 18-7-23 20:32
想請問,嫁來香港想考普通話牌,又唔知從什麼途徑去學習,因為本身普通話也不錯,直接去考試又覺得信心不足 ...
普通話當然係國家普通話水平測試啦,有一級甲等或者一級乙等,揾食一定無問題。

王家爸爸 發表於 18-7-26 17:26
普通話當然係國家普通話水平測試啦,有一級甲等或者一級乙等,揾食一定無問題。 ...

謝謝您的建議

yeeyee1234 發表於 18-7-23 20:32
想請問,嫁來香港想考普通話牌,又唔知從什麼途徑去學習,因為本身普通話也不錯,直接去考試又覺得信心不足 ...

你揾到没?我都想知去边度考!

回覆 金色丽莎3 的帖子

我考左了,系旺角個間,好似叫:香港專業進修學校, 讀了四個月,花了進修基金4000幾文,不過我可以話比您地知,如果以為考得一級乙等就可以當職業搵食就唔使考了,因為補習社或家長都要搵母語是普通話的才可以做導師。除非你原籍北京,咁就另眼相看啦。而且讀課程根本冇用,自己去考就得。買一本普通話水平測試手冊,內附所有考試內容和光碟,自己操下口語,準備好30篇話題,直接報考就得啦
城大,理大都有考場可以報

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

http://www.beijingputonghua.com/psc/pscjj/pscjj.htm
呢度有晒咁多試場link,你續間睇下,除左報考試,亦有講座、mock exam、長期短期準備課程
揀岩就可以報了

好像我們公司都請一些大陸來的老師...
Macus Ma Ma
‹ 上一主題|下一主題